haha Zuzanna, nie martw Cie ja Cię na pewno nie będę sprawdzała z ortografią :))
Zgadza się czasem ten sam lek jest podobny w składzie do innych leków. Ale jeżeli go wycofali to widocznie coś musiało być na rzeczy.
Czasami leki wycofują z błahych powodów a czasami jest coś poważnego. Poszukam z ciekawości uzasadnienia dlaczego był wycofany. Myślę że Bobotik , delicol i herbatka koperkowa w zupełności wystarcza. Przynajmniej u mnie się sprawdza.
A co dzieciom kiedys dawano jak nie bylo tych wszystkich cudownych rzeczy w aptekach? Herbatka koperkowa i masaz brzuszka i co i tez pomagalo ![]()
Co do herbatki koperkowej to też różnie się ludzie na jej temat wypowiadają, że lepiej jednak dziecku nie podawać, bo nie trzeba go dopajać. Albo proponują żeby to mama karmiąca piła herbatkę zamiast dziecka.
Ja dawałam synkowi kropelki Espumisan dla niemowląt ale nie pomagały mu niestety więc po dwóch tygodniach przestałam je dawać. Stosowałam masaż brzuszka , często kładłam go na brzuszku i raz dziennie dawałam probiotyk.
Mojej córeczce kolka zdarzyła się tylko parę razy.
Uważam, że w takiej sytuacji niezastąpiony był termoforek. Podawałam też herbatkę z koperku, chociaż też słyszałam, żeby z nią nie przesadzać. Jak karmiłam piersią to ja starałam się pić herbatę z kopru, albo po prostu herbatę na laktację, która też zawiera koper włoski.
Co do termoforu to mam taki mniejszy, właśnie dla maluszków. Jak Malutką boli brzuszek, to jest on zbawienny. Był to prezent od teściowej. Strzał w dziesiątkę!
Martyna pozazdroscic tesciowej ![]()
Hahaha
Izka wiem, że jestem wyjątkiem, ale moja teściowa jest naprawdę kochana ;p
Ulka ja rowniez slyszalam o tym, ze sabsimplex wycofali w polsce bo byl on zle stosowany. Jest to dosc silny lek jak na niemowlecy niewyksztalcony uklad trawienny i mozna go podac tylko bodajze 5-15 kropli/ dzien natomiast tutaj czesto byl podawany do kazdego kaemienia w ciagu dnia (wiem sama od swojej kolezanki, ze tak czesto podawala, mimo ze jak przeczytalam przetlumaczona ulotke to wcale takiej dawki nie bylo mozna podawac)!
ja go podawalam synkowi ale tylko wtedy kiedy rzeczywiscie mial kolke, raz na jakis czas i pomagal!
Kraje zachodnie są na tyle do przodu, ze na pewno nie sprzedawalyby trucizny:)
Natomiast jesli nie chcecie tego stsowac to znam jeszcze espumisan, esputicol i czopki viburcol (lek homeopatyczny) na kolke ![]()
Jednym z najbardziej skutecznych sposobow na KOLKE jest takze masaz, jak juz pisano powyzej. Dziecku przyniesie ulgę, gdy położymy je sobie na brzuchu z podkurczonymi nóżkami pod brzuszkiem. Bobasa leżącego na ciepłym ciele jednego z rodziców trzeba delikatnie masować po pleckach i łagodnie kołysać.
Co do herbatki koperkowej, mimo usilnych wielokrotnych prob moj synek nie chcial jej wcale pic wiec nie jestem w stanie wypowiedziec sie na temat jej skutecznosci…
niunia989 i wszedzie motyw tesciowej hihi…
Moja tesciowa tez nie jest do rany przyłóż… hehe tez ją nie pochwalę. Martyna zazdroszczę teściowej :PP
Saabsimplex wycofali, ale nadal można go dostać. Można zamówić go na stronie. I przyślą kropelki. Ktoś psiał, że składy są takie same jak espumisan… Patrzyłam i są inne
jakby były te same to by na pewno nie wycofali leku, który matki sobie tak chwalą:PP
Mój kuzyn mieszka w Niemczech i swojej córeczce podawali Saabsimplex przed każdym jedzeniem.
Joanna a gdzie Ty sprawdzałas ten skład ? Bo ja patrzyłam w necie i na ulotkach i wg. Mnie substancja czynna w espumisanie i w sabsimplex jest simeticon. Ta sama substancja. Może na jakieś inne krople popatrzyłaS. A ktoś jeszcze pytał co dawniej podawano dzieciom jak nie było herbatek i kropli. Spieszę donieść ze dawniej podawano proszek troisty. Skład dość mocny. Między innymi wyciąg z rzewienia czyli rehi radix. Dość mocno przeczyszczające. Podawalo się na koniec noża. Zapytajcie swoje mamy. pewnie jeszcze pamiętają.
witam,
czy któraś z was podawała dziecku gastrotuss baby? Nam na kolki i ulewanie polecono najpierw espumisan a potem jeszcze na refluks właśnie gastrotuss. Jednak ulotka tego specyfiku jest bardzo lapidarna. Np nie są podane dawki poszczególnych substancji w danej porcji tak jak np jest w ulotce espumisanu. Zastanawiam się czy rzeczywiście podawać ten syropek po każdym karmieniu? Dodam że podaję małej jeszcze 3 krople dziennie dicofloru. Chyba nie należy łączyć tej osłonki z innymi specyfikami. Niestety nie zapytałam o to pediatry.
Dicoflor to probiotyk. Ja łączyłam go z Delicolem, Bobotikiem i Debridatem. Wszystko na polecenie pediatry.
cześć ulka,
ile tygodni miało twoje dzieciątko jak łączyłaś te specyfiki ?
2-3 miesiące
Ja tez na polecenie pediatry łącze bobotic, acidolac i debridat. Wszystko razem i jak na razie kolki mniejsze niż miesiąc temu.
a stosowałyście GASTROTUSS BABY ?
U nas kolki też były. Malutka urodzona 2 tyg. wcześniej i bakterie trawienne chyba jeszcze do końca nie były rozwinięte. Wszytsko zaczynało się nagle i nie tylko wieczorem. Dopadało o różnych porach dnia i trwało ok 1h, po jakimś czasie ustawało. Noszenie i przytulanie nic nie dawało, położna mówiła że do 3 miesiąca tak może być. Masowanie brzuszka trochę pomagało, tak samo jak przykładanie letniego termoforka, mięciutjkiego do brzuszka. Po jakimś czasie podawaliśmy trochę Espumisanu, zazwyczaj po jakimś czasie pomagało. Z czasem kolki robiły się coraz rzadsze i atakowały tylko wieczorem. Kiedy mała skończyła 2,5 miesiąca kolki tak samo jak nagle się pojawiły tak też znikneły na zawsze. Dodam że karmię piersią.
Ja tego syropu gastrotus baby nie stosowałam i przyznam szczerze ze pierwszy raz słyszę o tym syropie.