Moja córka jakiś czas temu mówiła ‘mamama’, ‘dadada’ czy ‘bababa’, ale teraz zostało tylko to drugie. Nie chce powtarzać tych dwóch pozostałych. Czasem, sama z siebie powie coś takiego, ale ja również nie jestem przekonana, że mówi to świadomie, a tylko tak by sobie gadać
jak mój mały zaczął sobie gaworzyć, śpiewać to ja razem z nim na zasadzie lalalala, a wczoraj on zaczął ze mną śpiewać lalala, ale to prawda że teraz dzieci nie rozumieją co same mówią, niby woła mamama ale wcale nie wiedząc, że to my zareagujemy i że tak nazywa się mama;)
Jestem przekonana, że im więcej mówimy do swojego maluszka tym szybciej zacznie on gaworzyć Dlatego w wolnej chwili zagaduję malca nie tylko w “dorosłym” języku ale i w jego, gugam do niego, prycham, powygłupiam się trochę :), wkrótce maluch na pewno będzie starał się udawać nasze odgłosy ,ba! będzie miał przy tym wielką radochę
Mój Ksawery szybko nauczył się gugać Teraz naśladuje mój kaszel gdzie czasami trudno mi odróżnić czy naprawdę kaszle czy udaje hehe
Pozdrawiam
No to mały mistrz naśladownictwa mój synek najbardziej lubi na razie prychać
Laaura zaczęła gaworzyć w wieku 5 miesięcy
Obecnie ma 7 i pół miesiąca mówi mama tatata baba dada i nienienie ale ona za to jeszcze nie siedzi ani nie czworakuje
Marcelinka już dobrze gruchała jak miała 6-7 tygodni i nie można zrobić Jej większej przyjemności niż położyć na kolanach i coś do Niej mówić - wtedy zaczyna bardzo intensywnie gruchać i “szczekać”. Teraz ma 9 tygodni i zauważyłam, że coraz częściej mówi “gu” lub “ga” Już nie mogę się doczekać, co będzie dalej
Jaś ma 7,5 miesiąca i mama, tata, dada, baba, nie , daj tyle udaje mu się powiedzieć .
mój Fi dziś pierwsze raz zaczął mówić dadada i tatata i tak na zmianę wykrzykuje śmiałam się że tylko męscy członkowie rodziny zostali docenieni przez syna
Mój Kacpi wyłapał takie słowka
Tiii-tak ( jak robi zegar?)
Bruum ( jak widzi samochód)
nie ma ( jak czegoś nie ma podnosi raczki i mówi nie maa )
mniam mniam jak chce jesc
Lena od jakiegoś czasu wzrusza jednym ramieniem, jak ktoś zadaje jej pytanie Nie wiem skąd to wzięła.
Kacpi dziś cały dzien ciemm
- chce
Aaaaaa!!! Moja zaskoczyła “mama” W końcu, i nie jest to takie bezmyślne “mama” chyba. Przylazła do mnie jak zmywałam, złapała mnie za spodnie, ciągnie i ciągnie, ja mówię do niej że chwilka, że już ręce wycieram, a ona dalej ciągnie i nagle “mama!”.
Silje, gratuluje! Moj wola “mama am” a wlasciwie az krzyczy, teraz nauczyl sie wolac tez “da” “nie” “ta”, no i “tata” tez mowi, zalezy na kogo patrzy a jak wyvhodze z pokoju to niezle mnoe wola… Ogolnie to moje dziecko jest glosne ostatnio bo caly czas krzyczy (nie placze, tylko po prostu sprawdza jaki ma glosny glos).
ej az wam zazdroszcze , gdzie nioe poczytam tak jest słowo mama
a mój dalej w miejscu Można go jakos tego nauczyc :D?
jak sie bawimy to mówię - mama pobawi się tym samochodem , mama zrobi to mama zrobi tamto …mama idzie po coś do picia , mama idzie pisiu i wszystko rozumie …ale nie mówi
Monika weź go szantażem Powiedz, że jak powie “mama” to dasz mu coś czego normalnie nie dajesz, albo pozwolisz coś zrobić
Ja do młodej teraz powtarzam “jak ładnie powiesz mama to będziemy spacerować za rączki”
I to ją raz na jakiś czas przekonuje
Lenka zaczęłam mówić “iiiijjjjeee”, co na nasze brzmi dzidzie zawsze to powtarza, jak oglądamy książeczkę z bobaskami
Monia, spokojnie, bardzo dobrze go uczysz mowiac o sobie w trzeciej osobie, jedne dzieci szybciej mame nazywaja a inne pozniej, moze Kacperek potrzebuje wiecej czasu ja do tej pory czasem do sebka mowie w trzeciej osobie, chociaz on juz “ja” rozumie, ale jest jeszcze mlodszy wiec znowu 3 osoba wchodzi na plan
gabriel zaczal mowic “niania”, tak wola babcie
czylu jak na razie jest mama, tata i niania
Powiedzcie mi kochane czy dziecko może pomiąć etap ciągu sylab? Bo potworka od kilku dni ciągle tylko EJ i NE i jeszcze OĆ. I zaczęła już pięknie robić coś w stylu “bugalukaaa” i “łeeejjjjjpppprrrrr”. Chyba słuchanie matki paplającej od kilku dni przez telefon jej pomaga Muszę to robić częściej
co to jest bugalukaaaa i łeeejjjjprr ;D ?