Dokładnie, jak byłam mała to nie mieliśmy ani pieniędzy ani nie było takich rzeczy jak teraz.. Dlatego czemu jeśli jest taka możliwość mam mu odmawiać? Sama nie miałam więc niech moje dziecko ma i się tym cieszy. Wiadomo wszystko w granicach rozsądku, bez przesady bo niestety nadmiar rzeczy materialnych i łatwość i ich osiąganiu w pewnien sposób psuje ale jeśli się to robi świadomie i z umiarem to nie widzę w tym nic złego :)
Dokładnie. Wszystko w granicach rozsądku. Nowa czapka to już komentarz. Nawet ostatnio kozaczki sobie kupiłam to babcia oburzona, że przecież się buduje :D nawet mi wypomniała, że kupiłam córce dwa brzuszki z łososia a to drogie :D no bez przesady :D
oo kurczę.. ja to na początku kupowałam brzuszki, ale teraz jednak kupuję łososia, bo brzuszki maja tam tłuszcz.. wiem ze cen a jest wysoka, ale wolę im kupić łososia który jest zdrowy niż kolejne Kinder niespodzianki które też wychodzą drogo
U nas raz na jakiś czas w piątki są same brzuszki. Tłuszcz zawsze omijam więc tylko "mieso" daje. Na nią to wystarcza. Chociaz ja mam też takiego smaka ale naczytalam się, że w ciąży nie bardzo wedzona ryba
Ryba wędzona na gorąco okej ,ale nie makrela tuńczyk bo jednak mają więcej zanieczyszczeń, ale ja przyznaje że w każdej ciąży je jedlam . Normy też muszą przejść by zostały dopuszczone do sprzedaży , więc dużych ilości zanieczyszczeń nie mogą mieć
Co do słodyczy to święta racja, drogie a każdy kupuje i sie nie zastanawia :) A jak jakieś lepsze ’droższe’ jedzenie to już dylematy..
Fakt makrela itp podobno mają więcej zanieczyszczeń, wędzonki też niewskazane ale bez przesady uważam że wszystkiego po troszeczku trzeba jest a już tym bardziej jak jest ochota :)
Mnie tak denerwuje teraz ten okres, bo zazwyczaj dostaje córka maskotki ze słodyczami takie gotowe zestawy z biedronki, wiem, że to najłatwiejszy pomysł, ale maskotek też już mamy pod dostatkiem;/
Oszczędzamy, ale do granic rozsądku. Jeśli od czasu do czasu gdzieś jedziemy na dłuższe zakupy czy byliśmy wybierać kanapę itd, poszliśmy na obiad, ale nie chodzimy czesto
lubie kupować w promocji, ale jeśli akurat potrzebuje coś drozej o 10 zł dzisiaj to kupię, bo potrzebuję.
ubranka kupuję używane, ale wiecie co, oszczędzamy bo na coś okładamy. Chcemy wyjechać na wakacje więc kosztem kupiwania Pierdółek, odłożymy.
mówicie o nowej czapce: mam dla córki jedną zimową i jeden komin, nie lubię nadmiaru bo i tak nosiłaby jeden ulubiony zestaw. Na wiosnę miałam tak samo.
w drobnym prezencie lubię dawać książeczki, bo na słodycze to mi aż żal. Sam cukier i tłuszcz a więcej pożytku dziecko ma z książki
Oszczędzamy, ale w granicach rozsądku. Zakupy spożywcze robimy przemyślane raz w tygodniu - przed wyjazdem do sklepu robię sobie plan, co będę gotować przez cały tydzień i robię zakupy. Miesięcznie na jedzenie i potrzeby życiowe (proszki, chemia, mleko modyfikowane dla dziecka itd.) wydajemy ok. 1200 zl (z czego w tym idzie na mm ok. 500 zł). czy to dużo? Nie sądzę. Ale jeśli robi się przemyślane zakupy to się da :) Na ubrania wydaje sporadycznie - staram się prowadzić szafę kapsułową. Dla dziecka nie żałuję, ale co mogę kupić używane - kupuje używane.
Zawsze po wypłacie robię wielkie zakupy - chemię, to co się może skończyć, tak, żeby zawsze mieć jeden produkt extra z tych czesto używanych, mięso - porcjuje je i mrożę. No i patrzymy na promocje - jeśli np. mogę kupić pieluchy 1+1 to wtedy kupuję. Ciuchy dla dzieci kupuję na wyprzedażach, na Vinted albo w lumpeksie. Nie lubię mieć nadmiaru rzeczy w domu - jestem minimalistką, więc nie kupuję czegoś tylko dlatego, że mi się podoba tylko to co potrzebne i praktyczne.
To ja Wam powiem, że mam zapas szklanych bombek :) i czekają aż w nowym domu, na dużej choince je zawieszę. Rok temu tzn w tym w styczniu, trafiłam w empiku na przecenę -90% i bombki za 1zł wyszły. A dwa lata temu w biedronce były paczki dużych pakowanych po 4 czy 6 sztuk i też grosze wychodziły. Trzymie to z tyłu w szafie :)
Warto właśnie na takie promocje polować;) ja mam ozdób choinkowych pełno a w tym roku córka widząc bombki w pudełku myślała że to piłki;) kurde no ona z tymi piłkami ma hopla;) no i parę bombek stłukła;D
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.