Dziasełka

U mnie nie wiem kiedy ale pojawiła się 4 na górze. Syn ostatnio był marudny ale wcześniej nie widziałam szczerze mówiąc aż popatrzyłam a tak kawałek już jest. A wczoraj wyszła dolna dwójka. :slight_smile: no i dzisiaj młody już przespał cała noc ale w ciągu dnia wczoraj jeszcze domagał się masowania.
Aneta każde dziecko jest inne i widać Twojej Córce nakładka nie pasuje albo po prostu ma tak wrażliwe dziąsła że ja to boli dlatego płacze.

Pierwsze słyszę. To jakaś fikcja.
Moja córka ma prawie 4 lata, kiedy wyszły jej pierwsze ząbki - zobaczyłam je przy wieczornej pielęgnacji jamy ustnej.

Nieee. chyba jakaś Bzura. Dzieci z reguły lubią jak im się masuje dziąsełka.głównie te malutkie

Mariee poważnie na 4 latka dopiero pojawiły się pierwsze ząbki u Twojej córeczki? Czym to było spowodowane, że tak późno się pokazały?

M. Jacek myślę, że jest to pomyłka i chodziło o 4 miesiące.

Ja rozmawiałam wczoraj z taką jedną panią i powiedziała że jej dziecku wcale dwójki nie wyszły. Nie pamiętam ile dziecko miało lat ale coś koło 2-4 lata. Gdzieś w poście o tym wspominałam i tam wiek napisałam bo jeszcze pamiętałam.

Faktycznie to chyba pomyłka. Bo o tak późnym wychodzeniu ząbków jeszcze nigdy nie słyszałam.

Mojej kuzynce wyszedł pierwszy ząb po roku czasu. Więc chyba tam jest pomyłka. Po roku to się spotkałam że zęby wychodzą ale nie później.

Jejku 4 latka i pierwszy ząb , niesamowite . Nawet nie chce myśleć jak ja bym się zamartwiała na Twoim miejscu . Strasznie późno

Nie dość, że sprawdzałam dziąsła palcami to jeszcze masowałam nimi je często, a córa ząbki ma prościutkie. nawet nigdy wcześniej muszę przyznać, że nie spotkałam się z taką teorią.
I też myślę, że to pomyłka, 4 lata i pierwsze ząbki to chyba wręcz niemożliwe. Ewentualnie to my źle odczytujemy zdanie i chodzi o to, że teraz córka ma 4 lata, a pierwsze ząbki dostrzegła podczas pielęgnacji…

Kalina mi tez się wydaje ze chodzi o to ze córka aktualnie ma 4 lata.
To jest niemożliwe zeby tak późno ząbki wychodziły

Tez mi się wydaje, że chodziło o to, że dziecko teraz ma 4 latka:)
Mojemu pierwszy ząb pojawił się jak kończył 8 miesięcy i wydawało mi się, że to już późno. Ale wyszło mu sześć w przeciągu niecałych dwóch tygodni także nadrobil:)

Osiem miesięcy to normalnie wyszły ząbki. Nie wiem czemu myślałaś że późno. Mojej córce z kolei zaczęły szybko wychodzić ząbki, bo już jak miała trzy miesiące to wyszedł pierwszy. Teraz wychodzą już kolejne ząbki.

Mojemu młodemu pierwszy ząbek wyszedł tuż przed skończeniem 7 miesięcy później druga jedynka a później była przerwa. Teraz mamy 18 miesięcy i 10 zębów więc mniej niż połowa przed nami.

U nas 11 miesięcy i dopiero od 2 tygodni jest pierwszy ząbek. I tylko czekać na kolejne.

4 latka i ma wszystkie mleczne ząbki. Pierwsze zabki zaczęły wychodzić koło 4 mieisąca życia i niczym nie stukałam po prostu je zauważyłam podczas pielęgnacji. Kiedy wieczorem przecierałam jej jamę ustną.

Trzeba było mnie jakoś wywołać, a tu widzę teorie hihiih :wink:

Nam nawet lekarka mówiła, żeby masować i przynosić tym ulgę. Mała to uwielbia - bardzo jej to pomaga. Dziąsełka dają popalić już od miesiąca i dalej nic nie widać. Inny lekarz mówił też, że przy pierwszych ząbkach można sprawdzać łyżeczką bo palcem można wyczuć już te nie do końca przebite.

Moją córkę jak dziąsła swędzą dziąsła to bierze palca czy swojego czy mojego i gryzie. Oczywiście sama córce też dziąsła masuje palcem. Córka bardzo to lubi i przynosi jej to ulgę.

Często dzieci memlają swoje paluszki przy ząbkowaniu, bądź dostają slinotoku, czy… kataru.

Dziecko i przed ząbkowaniem wszystko bierze do buzi jak już się tego nauczy. W ten sposób też poznaje świat. Ja nie zauważyłam przy ząbkowaniu u nas żeby się nasiliło wkładanie do buzi. Jak tylko się nauczył to buzia stale czymś zajęta. Ale oczwyiście u innych dzieci może to być zupełnie inaczej.