Pewnie ktoś kiedyś specjalnie tak powiedział zeby nie pchac dziecku palcow do buzi i poszła fama… Tak to sie przewaznie odbywa;) Zmyslone teorie na odczepnego zawsze działają;)hihi
niektórzy sprawdzaja łyzeczką, jak stuknie to jest ząbek
Ja sprawdzałam palcem i myślę, że praktycznie każdy tak robi.
Mój stomatolog też powiedział, żeby często masować dziąsełka w czasie ząbkowanie bo przynosi to dziecku ogromną ulgę.
Ewelina myślę, że masz rację i to była tylko historia wymyślona na poczekaniu i na odczepnego.
Kasiu ja często przy przemywaniu dziąseł sprawdzam czy coś nie wychodzi:) oczywiście myje wczesniej ręce. Masaż dziąseł bardzo pomaga, córka czasem jak bardzo się denerwuje przy gryzaku to biorę tą szczoteczke silikonową i masuje. Robi się spokojna i wesoła:)
Nie wystarczy spojrzeć na dziąsła,aby zobaczyć ząbka.Jedynie poprzez dotknięcie palcem można stwierdzić czy ząbek już się przebił.Nie słyszałam o tym,że wpływa to na krzywienie ząbków.
Córce masuję dziąsełka palcem i nakładam żel.
donnavito, dobry sposób, ale na samym początku, bo jak jest więcej ząbków to ciężko sprawdzić łyżeczką
Teraz córci idą trójki i uwielbia masowanie dziąsełek, sama chętnie otwiera buzię
magros taki masaż jest na pewno dobry i nie dziwię się dlaczego córka chętnie otwiera buźkę:)
U mnie też córeczka otwierała chętnie bużkę gdy masowałam dziąsełka. Taki masaż to ulga dla dziecka przy ząbkowaniu. U nas sprawdzała się ta silikonowa szczoteczka
Patrycja ja również mam tą silikonową nakładkę i zamierzam ją wykorzystać przy ząbkowaniu:)
czesc
Dzień dobry,
Sprawdzanie dziąseł dziecku, by stwierdzić czy przebił się kolejny ząbek nie warunkuje krzywo rosnących zębów. Poza wspomnianym “sprawdzaniem” rodzice mogą także wykonywać masaże dziąseł mające przynieść maluchowi ulgę w trakcie ząbkowania, a po pojawieniu się pierwszych mleczaków należy delikatnie myć dziecku zęby. Tak! Już od pierwszego zęba zabieg ten powinien być codziennym obowiązkiem. Zaleca się, żeby pierwsza wizyta w gabinecie dentystycznym u stomatologa dziecięcego/pedodonty miała miejsce ok. pierwszego roku życia dziecka.
Pozdrawiam
Mozesz lekko postukac metalowa lyzeczka zobaczyc czy nie ida.
Pierwsze slysze…wątpię ze to prawda bo co ma dotykanie dziaselek do krzywych ząbków? Mi sama dentystka mowila ze jak dziecko pije soczki to potem zeby najlepiej przemyc dziaselka gazikiem z przegotowana woda, tak samo jak np. Przy zabkowaniu.smarujemy zelem dziaselka to tez je dotykamy…wiec wydaje mi sie ze to jakis mit. Ja synkowi dotykalam.zabka palcem ma lekko do przodu ale ordodontka powiedziała ze to przez ssanie palca a nie dlatego ze dotykalam mu dziaselka…
Absurd… Nic takiego nie ma miejsca:)
Pierwsze słyszę. Chyba ktoś plotkę puścił. Nie ma nic takiego. Ja swojej córce palcem sprawdzam zęby i nie widzę w tym nic złego. Przy okazji sprawdzania zębów robię jej masaż dziąseł i przez to może sobie dziąsełka podrapać i ukoić ból.
Też pierwsze słyszę już długo sprawdzam dziąsełka synka, żeby wyczuć te Jego pierwsze ząbki
jak na razie ukazała się tylko dolna jedynka
a taki masaż dziąseł przy ząbkowaniu przynosi ulgę dziecku
Ja też od zawsze sprawdzam palcem dziąsła. I teraz jak mówię młodemu żeby pokazał buzię i mama sprawdzi czy nie ma ząbka przychodzi i daje sobie podpotykać dziąsła. Masaż też robiłam i czasami jak bardzo go boli przychodzi bierze mojego palca wkłada do buzi i chce żebym go masowała.
Kasia. Jak fajnie… Moj to nawet nie da sobie zajrzeć do buzi, kupilam taka jakby sczoteczke do masowania, zakładana na palec ale tez nie sprawdza sie bo zacisnie ząbki i ani rusz.
Maluchy wkładają do buzi praktycznie wszystko co mają pod ręką a i swoje palce baaardzo często więc czemu tylko mamy palce by powodowały że zęby urosna krzywo? Nie ma takiej możliwości
Mi brat kupił taką sztczoteczke zakładaną na palec. Szczerze mówiąc nie zdaję egzaminu. Kilka razy zakładałam i do buzi, a zaraz córka w krzyk. Mimo że delikatnie ale córce nie odpowiada. Teraz córce powoli wychodzą ząbki jedynka i dwójka na górze.