Czy to prawda , ze jak sie sprawdza dziasełka dziecku palcem to zęby krzywo rosną ? jesli tak to jak sprawdzic ?
Jakaś bzdura… nie ma żadnych logicznych podstaw, by tak sądzić. Pokolenia matek tak sprawdzały dziąsła swoich dziecin:)
Pierwsze słyszę? Mojej córce nawet lekarka czasami sprawdza dziaselka wiec chyba wie co robi. Ja tez czasami slyszalam podobne bzdury i mimo ze byly malo logiczne to zastanawialam sie czy to moze byc prawda;) Jedna z takich bzdur bylo ze jak dzieci zabkuja, to należy unikac wiatru bo to potęguje ból. Nie pamietam gdzie i od kogo to uslyszalam ale za kazdym razem wychodzac na dwor obserwowalam corke i przez chwile sie zastanawiałam czy to mozliwe;) hihi
Pierwsze słyszę, co też ludzie nie wymyślą. Ja sprawdzam tak dziąsła u mojego maluszka ale zawsze pamiętam o tym żeby mieć czyste i wcześniej umyte dłonie. Może ktoś to wymyślił dla matek, które wpychają dzieciom brudne paluchy do buzi.
Ja również pierwsze słyszę. Mój Synek teraz ząbkuje i normalnie wkładam palca do buzi żeby czy to sprawdzić co tam się dzieje czy też chociażby nasmarować dziąsełka żelem na ząbkowanie. Palca wkładam też do buzi Synka w czasie codziennej toalety, żeby przemyć dziąsełka gazikiem namoczonym w wodzie.
mi sie tez to bzdurą wydaje no ale mój partner sie upiera i mówi ze przez to ze tesciowa mu paluchy wkładała to ma krzywe zęby… przez to jego gadanie juz zgłupiałam i wolałam sie upewnic na forum
Myślę, że to bez sensu, oprócz palcy, dziecko wiele rzeczy wkłada do buzi, na późniejszym etapie zaczyna dziaselkami gryźć pokarm, a nie wszystkie dzieci mają krzywe żeby. Córce również masowalam palcami dziąsła, teraz ma 5 lat a ząbki proste. Na krzywe żeby wpływa wiele innych czynników, np mi nie wypadły mleczne a już rosły pod spodem stale, czego konsekwencją była krzywosc. Do tego płytkie wedzidelko, troche za pozno podciete.
Wszystko z nadmiarem może szkodzić. Ale jeśli robisz to z umiarem i z głową to nic złego nie powinno się dziać . Nie dajmy się zwariować
jak ktos tak ciśnie z e uszkodzi dziąsła, to moze i krzywo cos byc, ale sprawdzenie czystym palcem delikatnie na pewno nie zaszkodzi, tak jak i masaz dziąsełek, byle miec umiar w uciskaniu
Tez wydaje mi się to bzdurą i słyszę o czymś takim pierwszy raz. Synowi(6lat) zawsze sprawdzalam palcem i ma prosciutkie zęby. A drugi syn(3mż) jak tylko mu pozwolę to lapie moja rękę i wpycha sobie do buzi żeby mu tam z tyl pomasować bo on nie dosięga a chyba go swędzi i gryzie mega mocno aż czasem mnie palec boli:D
Może to zabobon żeby w razie czego nie przyszło komuś do głowy wkładac bródnych palców do buźki dziecka hehe
dziubus, no chyba właśnie dlatego. A co do ząbków, to nigdy nie słyszałam o czymś takim. Zresztą nie da się inaczej sprawdzić, zwłaszcza, jak maluszek nie chce otworzyć buzi
Dziubus pewnie zabobon. Ja sprawdzam jak wygląda sprawa z zębami ale zawsze wcześniej myję ręce, żeby nie narobić więcej szkody niż użytku. Czyste ręce to podstawa.
Na ostaniej wizycie u lekarza Pani Doktor powiedziała ze najlepiej jest sprawdzić czystym palcem czy zeby wychodzą czy nie, bo pod palcem najlepiej czuć, szczególnie dolne gdzie dostęp jest utrudniony bo No mój synek wyciąga język jak próbowałam sprawdzić
Mój tak samo wyciąga język więc sprawdzam palcem, albo nakładam pieluszkę tetrową i on sobie gryzie, a ja wyczuwam.
Zbobon, przecież dziecko samo gmera sobie paluszkami w buzi
Nigdy o tym nie słyszałam i uważam to za głupotę:) Tak jak wyżej - dziecko samo sobie gmera w buzi , do tego zabawki, gryzaki. Sama też sprawdzałam dziąsełka i masowałam silikonową szczoteczką przy ząbkowaniu , bo córeczce przynosiło to ulgę. Ząbki ma prościutkie:)
Nie wydaje mi się sama z ciekawości sprawdzałam czy wychodzą mojej córce ząbki ale w późniejszym czasie z tylnymi ząbkami córka zrobiła mi psikusa i ugryzła mnie a masz mama za swoje co mi będziesz grzebać w buzi
dodam że ma piękne proste ząbki
Wyczytałam, że właśnie powinno się masować dziąsła jak ząbki idą. Przyspiesza to ząbkowanie i daje ulgę dziecko. Jest lepsze niż smarowanie zelami.
Gdzieś to wcześniej słyszałam i uważam za totalną bzdurę. Dziecku wręcz powinno się sprawdzić czy nic się nie dzieje w środku, czy chociażby pomasowac mu dziąsła. Poza tym dziecko samo wkłada sobie palce do buzi. Należy tylko pamiętać, aby mieć czyste dłonie.