Dołącz do programu testowego #teamLOVI! (maj 2026)

To na tik toku wyświetlają mi się dzieci no tak 10-13 lat które mają wózki , ubranka smoczki i te lalki :flushed: takie babcie które mają jakąś chorobę też widziałam że mają takie lalki to już inne wytłumaczenie

Oj szoook, no nie wiem jak można używane sprzedać :flushed::flushed:

Butelki też widziałam używane na Vinted . Więc mnie już chyba nic nie zaskoczy .

Ok szok… jestem ciekawa czy to wgl ktoś kupuje

W sumie kiedyś widziałam post na jakiejś grupie na fb w którym mama pisała że ma całą wyprawkę po kimś z rodziny łącznie ze smoczkami i była bardzo zdziwiona jak inne mamy powiedziały że sterylizacja smoczków nie wystarczy i muszą być nowe

1 polubienie

Butelki to jeszcze pół biedy, ważne by smoczki były nowe. Ja też butelki dostałam od siostry ale nie używałam i kupiłam nowe.

1 polubienie

Butelki też powinno się co jakiś czas wymieniać, nie tylko smoczki od butelek. Wyjątkiem są szklane których nie trzeba. Np miałam butelki z lansinoh i po 3 miesiącach musiałam je już wymienić bo zrobiły się bardziej matowe i przeszły zapachem mleka. Może gdybym wtedy karmiła mm to nie czuć by było mleka bo jednak czyszczę je w miarę szybko od użycia ale przy kpi trzymałam mleko w tych butelkach w lodówce

To jak często się wymienia zależy od tego jak często się je używa. Ja mojemu dawałam mleko w tych Lansinoh raz na dobę wieczorem i tyle. Z kolei te medical+ używałam z dwa lub 3 razy na dobę i one
Faktycznie po myciu i sterylizacji zmatowiały. Te Lansinoh do dziś mam i używał z zakrętkami do podgrzewania mleka. Smoczki już wrzuciłam do pudła bo mają za wolny przepływ.

Tak tak, zależy jak często się używa. Generalnie na wielu stronach są zalecenia że plastikowe powinno się wymienić od 3 do 6 miesięcy w zależności od zużycia lub szybciej jeśli właśnie się porysują/uszkodza/zmatowieja. Karmiłam lovi medical jakoś przez 1,5 miesiąca, później lansinoh ale w nich też przechowywałam swoje mleko więc były w ciągłym użyciu i musiałam je wyrzucić właśnie po tych 3 miesiącach przez zapach.

1 polubienie

Ja miałam to samo , wyrzucałam butelki bo mega śmierdziały

Ja zamówiłam z philips szklane na razie zestaw 2 :face_with_peeking_eye:

@Sylwiaa omg :flushed: ludzie to mają pomysły :face_with_hand_over_mouth: gdyby jeszcze koszt tych smoczków był jakiś mega wysoki a to groszowe sprawy :melting_face:

No ja myślałam o szklanych. Lansinoh ma szklane. Ale w końcu nie kupiłam. Ale te szklane pamiętam ze swojego dzieciństwa. Tylko trochę gorzej je używać jak małych jest starszy bo może rozbić bawiąc się nią

Ja nie brałam używanego laktatora a co dopiero smoczków czy buteleczki po innym dziecku :slight_smile: nawet w szpitalu miałam swój laktator i położna patrzyła jak na cudaka na mnie bo przecież one mają i mi dadzą - no nie mogłam się przełamać.

Ja miałam od siostry ale wymieniłam części a silnik zostawiłam

Laktator też kupiłam swój , mówili że w szpitalu jest ale jednak takie trochę obrzydliwe po kimś :face_with_peeking_eye:

No dokładnie ale tych używanych smoczków jest ogrom na vintedzie, ja jak widzę że wstawiony bez opakowania to jest na bank użyty
@mamamalwi1 no dokładnie przecież te smoczki nie kosztują majątek.

O fuj smoczki i butelki bleee , laktator to czasem mają serio raz użyty to jeszcze jeszcze

Ja właśnie miałam też swój w szpitalu bo też mnie to trochę obrzydzało . Ale właśnie w szpitalu mają bardzo dobre laktatory najczęściej marki Medela, który kosztuje kilka tysięcy i podobno nimi się super rozkręca laktację i też nie łatwo go dostać jak duże obłożenie w szpitalu .

To ciekawe jaki mają w moim szpitalu :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth: a jeszcze miałyście w szpitalu jakieś produkty rozkręcające laktacje? Coś swojejego