Dodatkowe witaminy w trakcie karmienia piersią

Mi ginekolog mówił, że kryzys jest ok 28tyg. Ja miałam już trzy parametry poniżej normy, brałam miesiąc żelazo i się poprawiło. Kazał odstawić i trzymać tabletki bo po porodzie będą może potrzebne 

No mi lekarz lekko poniżej normy hemoglobine uznał jako anemie i mówił, że nawet jak jest niewiele poniżej to trzeba brać żelazo, bo z pokarmu tak się dobrze nie przyswaja w ciąży. Ja nie miałam dużych spadków hemoglobiny, raptem może o 0,2 poniżej normy i już lekarz określał to mianem anemii, dlatego o tym wspomniałam :)  I hematokryt też jakieś 0,2-0,3 poniżej. Często się bierze żelazo w ciąży, ale też sporo nadal jest sumplementów dla kobiet w ciąży, które te żelazo zawierają. 

Również miałam niedobór żelaza w ciąży, do tego hemoglobina i erytrocyty poniżej normy. Żelazo pomogło, po miesiącu miałam już za dużo:)..

Nomike masz racje te podstawowe kompleksy zawsze jakaś dawkę żelaza maja ale na ile się wchłania to też zostaje zagadką.

MamuskaJuliiJana u mnie właśnie koło tego tygodnia wyszła anemia. Co prawda delikatna, ale żelazo brałam już do porodu. Z tym przyswajaniem to rzeczywiście jest problem. Jak przeczytałam ulotkez to okazało się, że z wiele produktów utrudnia wchłanianie... Nabiał, jajka, żytni chleb... Brałam więc na czczo, ale tu też był problem, bo na czczo brałam już lek na tarczycę, którego również nie można łączyć z żelazem.

Tak właśnie z tym zelazem to ciężka sprawa

Ja anemię miałam zaraz po 3 miesiącu ciąży i utrzymuje się ona do teraz. Zażywam Tardyferon cały czas

Witaminy mama dha można brać przez całą ciążę jak i po porodzie, niestety nie wiem jak to jest przy anemi 

Przy anemii to tylko żelazo na receptę, typu Tardyferon, Sorbifer Durules. Bo nawet jeśli jest w suplemencie dla kobiet w ciąży czy też karmiących, to przy stwierdzonej anemii już sobie nie poradzi, za mała jest tam jego ilość. 

Inka dokładnie 

A czasem i to na receptę się kiepsko przyswaja...

Przyswajanie żelaza też zależy od naszej diety witamina C poprawia wchłanianie żelaza i owoce a najbardziej te wysokofruktozowe czyli winogrona, gruszki, jabłka, czarne jagody i śliwki 

Ja jadłam orzechy brazylijskie /dużo wapnia/  najlesze w Aldi w niebieskim opakowaniu,  w lidu zdarzały się spleśniale:( witamy D miałam łykać 2ty a zmieniłam na 4 tys ,córka 400 a po 5 mc 500 :) 

Często lubią po ciąży wypadać niestety zęby,  dlatego wapń jest tak potrzebny  . 

Na przyswajanie żelaza wpływa wiele czynników. Najlepiej przyjmować na czczo (nawet 2 h przed lub po posiłku).  Wprowadzić do diety wit C. A ograniczyć czarną herbatę, błonnik, rośliny strączkowe, a także wapń.

Trzeba też sobie "dopasować" odpowiedni preparat. U mnie na przykład super działa Sorbifer Durules, a Tardyferon brałam i efektów nie było widać. Dieta i inne czynniki były u mnie takie same.

Z kolei moja koleżanka odwrotnie. Tardyferon - tak, Sorbifer już niekoniecznie.

Danuta nie wiem jak z wypadaniem ale psują się napewno ;( ja już drugi ząb z podejrzeniem kanałowego;( i za każdym razem po otwarciu zęba zaskoczenie ;( 

Co do żelaza to u nas często córka ma anemię więc te żelazo też jej podajemy średnio raz w roku ;/

Ostatnio kupiłam jej z witaminą c w zestawie już i fajnie bo nie trzeba osobno jej podawać, pediatra zawsze nam zaleca dodatkowo podawanie witaminy b, co do pory to jest różnie na ferrumlek napisane że podawać podczas posiłku więc też warto patrzeć na to co pisze w  ulotkach;) 

No i są rozne postacie do łykania do żucia czy w syropie;) jak kto woli;D

To ja odpukać żeby zęby mam po ciąży ok. Chociaż znając szczęście pewnie jak to napiszę to zaraz coś zacznie boleć i trzeba będzie pędzić do dentysty

Ja również, ani po pierwszej, ani po drugiej ciąży nie miałam żadnych problemów z zębami. Ani jednego dodatkowego ubytku do wypełnienia, na szczęście.. Włosy też mi nie wypadały nigdy. 

3 mce od porodu włosy zaczęły ,,nadrabiać,,  i wypadały,  narzeczony chodził tylko z odkurzaczem i pojękiwał hihi

Post z  2014 , a  na topie ciągle  :)