Dodatkowe witaminy w trakcie karmienia piersią

W gemini te witaminy wychodzą tanio i darmowa wysyłka;) tylko czy nie za dużo bo 2 x 90 tabletek ;) 

https://gemini.pl/zestaw-mamadha-premium-2-x-90-kapsulek-0098372?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA8NKtBhBtEiwAq5aX2KGkhTpzlBeCr6kmxD7DOqK20JX_v4VxQOq0l2ti_g0E1_Y7lTV9cRoC1-IQAvD_BwE

Ja stosowałam produkt Pueria Duo (z DHA). Poza tym zrównoważona dieta. Z czasem weszło żelazo z powodu anemii, dodatkowy magnez przy przedwczesnych skurczach.

To ja po pregnie czułam się świetnie i brałam ją przez całą ciążę :) pregna plus + pregna dha. Głównie przez dwie formy kwasu foliowego :)

Teraz podczas karmienia wolę dopelherz mama premium ,bo ma wysoką dawkę DHA. Kupuję w aptekach internetowych :) Najłatwiej sprawdzić na Ceneo gdzie najtaniej wychodzi razem z przesyłką i zamówić :) W aptekach stacjonarnie te wszystkie witaminy są dużo droższe.

o dopelherz tez słyszałam i chyba kupie ją do karmienia piersią. Miała gdzieś dobre opinie 

Ja przy pierwszym  synku nie pamiętam jakie tabletki brałam wiem tylko że było to rozowe opakowanie a w drugiej ciąży używałam vitaminer dha i karmiłam synka 2,5roku piersią więc chyba przez pół roku nadal brałam te witaminy..teraz przy 3ciazy również zażywam vitaminer dha i na pewno będę jeszcze je zażywała karmiąc piersią. 

a vitaminer ma dwie formy kwasu foliowego ? tzn ma maetylofoliany ? ja nie ukrywam, że dla mnie to must have inne suplementy nie wchodzą w grę jeśli tego nie mają z tego względu, że połowa kobiet nie wchłania kwasu floliowego 

Po czym poznać, że organizm nie wchłania kwasu foliowego? 

Vitaminer nie ma dwóch form kwasu foliowego i ma małą ilość witaminy D. Ogólnie jest to typowy suplement multiwitaminowy :) Nigdy nie stosowałam bo nie mam potrzeby łykania wszystkich witamin i minerałów :) Odżywiam się zdrowo i nie mam niedoborów. Skupiam się na Wit D ,kwasie foliowym i dha. 

Niedobory kwasu foliowego można sprawdzić badając jego poziom. Można też obserwować co nam mówi organizm. Niedobór często objawia się nadmiernym zmęczeniem ,niedokrwistością , mogą pojawiać się zajady.

Ja u siebie zauważyłam ,że gdy nie łykam kwasu foliowego to spadają mi płytki krwi (sprawdzone poza ciążą ,bo w ciąży łykałam cały czas). 

Osobiście lubię pregnę w ciąży :) A dopelherz mama dha lubię podczas karmienia ze względu na wysokie dha :)

Trzeba też pamiętać, że witaminy z tabletek nie wchłaniają się tak dobrze jak z jedzenia. Kwas foliowy jest głównie w zielonych warzywach. Czyli np. szpinak, sałata, kapusta, brokuły, groszek. W ciąży czasem mdłości nie pozwalają na jedzenie wielu rzeczy, czasem też brakuje czasu na robienie sałatek, ale zawsze warto przemycać warzywa do diety.

Ja po porodzie dalej biorę pragnę plus i dha. Na morfologii pokazuje, że juz nie mam anemii po porodowej więc chyba jak na razie nie mogę narzekać na te witaminy

Ja starałam się uzupełnić niedobór żelazo jedząc produkty z jego zawartością,  a i tak musiałam brać tabletki ;) 

A pytanie do was kochane jak suplementowalyscie żelazo w ciąży to jak u maluchów wyglądają badania ?

Pytam o to bo ja w pierwszej ciąży musiałam zażywać żelazo i szczerze to córka często musi je suplementowac bo ma spadki poniżej normy

Anemii w ciąży ciężko zapobiec. Ja z rok czy dwa przed ciążą miałam wynik żelaza w górnych granicach a pod koniec ciąży też zrobiła się anemia i musiałam suplementować. Co do tego jak wyniki u dziecka to szczerze nawet nie wiem. Mały ma dopiero 2,5 miesiąca i nie miał robionej morfologii od wyjścia ze szpitala. Anemia matki chyba nie ma aż tak wpływu na anemię u dziecka. Bardziej słyszałam, że późne odcięcie pępowiny zapobiega anemii u dzieci.

Aniss zwrócę na to uwagę gdyż Ja brałam duże ilości żelaza jako lek, szczególnie na początku 3 trymestru. Teraz po porodzie wyniki mam już w normie. Chwilowo mamy 2 tygodnie.

Mnie ginekolog po porodzie kazał brać żelazo przez 2 miesiące. Mały miał robioną morfologię jak miał niecałe 2 tygodnie i wyniki były w normie 

U mnie na szczęście wyniki po porodzie były ok i mogłam odstawić żelazo, ale różnie to bywa. Koleżanka z sali dostała nawet kroplówkę, bo jej wyniki były bardzo słabe.

Ja suplementowałam w ciąży i teraz po porodzie tak samo.  Biore prenatal i tam jest odpowiednia zalecana dawka 

Tez polecam prenatal 

Ja tak pytam nie tyle o noworodki ale już starsze nawet dzieci bo jestem ciekawa czy takie niedobory w ciazy mogly mieć jakiś wpływ u starszej córki zauważyliśmy takie spadki zelaza jak już była w wieku przedszkolnym teraz  kontrolujemy  co jakiś czas i ma jednak te spadki żelaza i potrzebna jest suplementacja 

Aniss ja nie miałam w sumie anemii , więc dzieci nic nie brały. Badania krwi robiłam jak była konieczność i w sumie nie mieli niedoborów 

ale przyjaciółki dwie miały anemię w ciązy i dzieci potem też , więc jakaś zależność jest