mamaslodziaka tak są specjalne witaminy dla kobiet w ciąży i mam karmiacych piersią. Obecnie na rynku farmakologicznym jest ich całe mnóstwo. Jeśli poprosisz farmaceutę o witaminy dla mam karmiących, to z pewnością Ci pokaże kilka pudełeczek i powie Ci o zaletach takich, czy takiej firmy. :)
Mamaslodziaka przy karmieniu piersią można brać witaminy które bierze się w ciąży one też są dla kobiet karmiących mi lekarz mówił że lepiej brać te co w ciąży bo sprawdzone że organizm reaguje na nie dobrze i maluch też.
dziękuję za odpowiedzi:)właśnie taki mam organizm - zawsze miałam problemy z niedoborem witamin... przez jakiś czas brałam środki na laktację z witaminami i było wszystko ok, gdy przestałam je przyjmować i szczerze mówiąc, to też trochę odpuściłam sobie ze zdrową dietą, to i badania się pogorszyły:/jutro wybiorę się do apteki i zobaczę, co mi doradzą:))
Mama słodziaka jja brałam vitaminer prenatal dha i u mnie ttez poprawily sie dzieki suolememtacji wyniki bbo tez mialam gorsze jak nie bralam A Tez nnie był jakiś drogi :)
U mnie Falvit również zupełnie się nie sprawdził. Polecam za to Omegamed DHA Optima, zawierają kwasy DHA z alg. Ogólnie w ciąży suplementów nie brałam zbyt regularnie, tym bardziej, że i mój lekarz był do nich nastawiony raczej sceptycznie i zalecał mi 'jabłko zamiast', ale wiadomo, zwłaszcza zimą (kiedy byłam w ciąży) organizm potrzebuje, trochę wspomagania, a wyniki miałam naprawdę dobre, jedynie na sam koniec zaczął mi spadać poziom Fe ale też bez przesady.
Aisa94 u mnie po Vitaminerze właśnie wyniki spadły, w przyszłym tygodniu będę robić morfologię już do kolejnej wizyty, to za dwa tygodnie się dowiem, czy ciut się poprawiły. Jak nic, to będę szukać faktycznie innych i biorę pod uwagę właśnie witaminy w kapsułkach.
a ja byłam dziś a aptece i kupiłam właśnie te witaminy dla karmiących mam, o których wspominałyście i też prolaktan, bo już mi się skończył, a też ma sporo witamin:)dziękuję:)muszę zadbać o zdrowie, przy niedoborach okropnie się czuję, a nie chcę tracić wakacji na złe samopoczucie i inne objawy...a następne badania mam dopiero za kilka tygodni i mam nadzieję, że będę mieć już lepsze wyniki:)
Magiczny pazur wiesz witaminy coz to rzecz indywidualna bo każdy zestaw ma inne dawki witamin w sensie w jednym będzie więcej jednej A innej mniej A w drugim specyfiu oodwrotnie. Ja z kolei już nie mogę tych witamin masowych brać bo nie mogę witaminy D i k A więc muszę wszystko osobno dobierać i omijać witaminę D i k A w tych witaminach dla mam karmiących co wszystkie są w jednym prwparacie są zawsze te dwie witaminy obecne więc już nie mogę brać takich zbiorowych suplementów.
dlatego warto kupować takie witaminy, które są odpowiednio zbilansowane dla karmiących mam. Mamaslodziaka pamiętaj o zdrowej diecie (warzywa i owoce też mają mnóstwo witamin, podobnie jak prolaktan), i też o umiarze:)
pamiętam o zdrowej diecie, ale jest tyle pokus.... biorę od wczoraj witaminki, piję saszetki na laktację, i stwierdziłam, że muszę ograniczyć fast foody i słodycze. I zdrowie będzie lepsze i może uda mi się też zrzucić nadmiar kilogramów...
Magiczny pazur muszę omijać te dwie witaminy z racji zakrzepicy jak będę mieć tych witamin pod dostatkiem to niestety ale u mnie zakrzepica znów wróci więc muszę uważać nawet na to co jem i omijać warzywa czy inne rzeczy bogate w te dwie witaminy.
Zresztą lekarz jeśli chodzi o witaminy to mówił że te zbiorowe witaminy w jednej tabletce nnie są takie super i że najlepiej to skomponowac kkażda witaminę osobno że to lepiej przyswaja się itd tyle że koszt jest większy i masę tabletek się lyka sdlatego zwykle poleca się już gotowe suplementy dla mam karmiących i w ciąży i że jak już brać po porodzie to najlepiej te co w czasie ciąży:)
Aisa94 dzięki za wyjaśnienie. I też słyszałam, że zbiorowe witaminy w jednej tabletce nie są takie super, ale z braku laku coś trzeba brać. Ja aktualnie jestem na Falvit Mama, ale zobaczę, jak mają się wyniki krwi w środę, jeśli znów się pogorszą, to zmienię na inne :)
Magiczny pazur A jakie wyniki mmasz ja myśli? JJa w ciąży musiałam bbrać po prostu dodatkowo prócz witamin jeszcze aspargin to jest magnez z potasem i żelazo tak by dawka byka maksymalna :)
Aisa94 głównie morfologię, ale też na zawartość różnych pierwiastków w organizmie :) Bo nie wiem jak u Was, ale z każdym miesiącem mi te wyniki słabną. I dlatego, jak się okaże jutro, że wyniki mocno spadły, to będę zmuszona brać inne suplementy, choć one też mi gwarancji nie dadzą, że mi się wyniki pogorszą :)
magicznypazur - ja w pierwszej ciąży brałam Falvit mama. Po porodzie też, dopóki nie miałam zgagi po nich i uczucia, że mi niedobrze. Pan tabletka ocenia te tabletki na 3/5. To co jest fajne, to (według mnie) ich skład, bo mają dużo witamin, ale sporo z nich przekracza zapotrzebowanie. Z tego co pamiętam są witaminy, które mają na 200% zapotrzebowania. Teraz w ciąży biorę Summavit D oraz magnez. Summavit to chyba jeden z prostszych suplementów bo ma kwas foliowy, wit. D oraz jod. Ocenił go na 3/5 lub 5/5 (w zależności od wersji). Jeśli chcesz popatrzeć na te analizy to podsyłam link, może ewentualnie znajdziesz coś, co Ty będziesz potrzebować :) https://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/
Magiczny, Pregna plus ma tez super opinie ze względu na bogaty skład. Jeśli przyjmujesz zelazo to warto popijac go sokiem z cytrusow bo lepiej się wtedy wchłania
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.