Dodatkowe witaminy w trakcie karmienia piersią

Agnieszka -1989 okej, dziękuję Ci za info :)

mamaslodziaka tak są specjalne witaminy dla kobiet w ciąży i mam karmiacych piersią. Obecnie na rynku farmakologicznym jest ich całe mnóstwo. Jeśli poprosisz farmaceutę o witaminy dla mam karmiących, to z pewnością Ci pokaże kilka pudełeczek i powie Ci o zaletach takich, czy takiej firmy. :)

Mamaslodziaka przy karmieniu piersią można brać witaminy które bierze się w ciąży one też są dla kobiet karmiących mi lekarz mówił że lepiej brać te co w ciąży bo sprawdzone że organizm reaguje na nie dobrze i maluch też.

dziękuję za odpowiedzi:)właśnie taki mam organizm - zawsze miałam problemy z niedoborem witamin... przez jakiś czas brałam środki na laktację z witaminami i było wszystko ok, gdy przestałam je przyjmować i szczerze mówiąc, to też trochę odpuściłam sobie ze zdrową dietą, to i badania się pogorszyły:/jutro wybiorę się do apteki i zobaczę, co mi doradzą:))

Mama słodziaka  jja brałam vitaminer prenatal  dha  i u mnie  ttez poprawily sie dzieki suolememtacji wyniki  bbo tez mialam gorsze jak nie bralam A Tez  nnie był jakiś drogi :) 

U mnie Falvit również zupełnie się nie sprawdził. Polecam za to Omegamed DHA Optima, zawierają kwasy DHA z alg. Ogólnie w ciąży suplementów nie brałam zbyt regularnie, tym bardziej, że i mój lekarz był do nich nastawiony raczej sceptycznie i zalecał mi 'jabłko zamiast', ale wiadomo, zwłaszcza zimą (kiedy byłam w ciąży) organizm potrzebuje, trochę wspomagania, a wyniki miałam naprawdę dobre, jedynie na sam koniec zaczął mi spadać poziom Fe ale też bez przesady. 

Aisa94 u mnie po Vitaminerze właśnie wyniki spadły, w przyszłym tygodniu będę robić morfologię już do kolejnej wizyty, to za dwa tygodnie się dowiem, czy ciut się poprawiły. Jak nic, to będę szukać faktycznie innych i biorę pod uwagę właśnie witaminy w kapsułkach.

a ja byłam dziś a aptece i kupiłam właśnie te witaminy dla karmiących mam, o których wspominałyście i też prolaktan, bo już mi się skończył, a też ma sporo witamin:)dziękuję:)muszę zadbać o zdrowie, przy niedoborach okropnie się czuję, a nie chcę tracić wakacji na złe samopoczucie i inne objawy...a następne badania mam dopiero za kilka tygodni i mam nadzieję, że będę mieć już lepsze wyniki:)

Dokładnie trzeba o siebie zadbać ale pamietaj że nadmiar witamin może działać niekorzystnie dla organizmu.

Magiczny pazur wiesz witaminy coz to rzecz indywidualna bo każdy zestaw ma inne dawki witamin w sensie w jednym będzie więcej jednej A innej mniej A w drugim specyfiu  oodwrotnie. Ja z kolei już nie mogę tych witamin masowych brać bo nie mogę witaminy D i k A więc muszę wszystko osobno dobierać i omijać witaminę D i k A w tych witaminach dla mam karmiących co wszystkie są w jednym prwparacie są zawsze te dwie witaminy obecne więc już nie mogę brać takich zbiorowych suplementów. 

dlatego warto kupować takie witaminy, które są odpowiednio zbilansowane dla karmiących mam. Mamaslodziaka pamiętaj o zdrowej diecie (warzywa i owoce też mają mnóstwo witamin, podobnie jak prolaktan), i też o umiarze:)

Aisa94 a dlaczego nie możesz brać typowych suplementów? Przez jakieś problemy zdrowotne?

pamiętam o zdrowej diecie, ale jest tyle pokus.... biorę od wczoraj witaminki, piję saszetki na laktację, i stwierdziłam, że muszę ograniczyć fast foody i słodycze. I zdrowie będzie lepsze i może uda mi się też zrzucić nadmiar kilogramów...

zdrowa dieta + witaminy. Ja miałam polecone przez lekarza witaminy Femibion 2

Mi lekarz kazał brać witamy te co w trakcie ciąży. 

Magiczny pazur muszę omijać te dwie witaminy z racji zakrzepicy jak będę mieć tych witamin pod dostatkiem to niestety ale u mnie zakrzepica znów wróci więc muszę uważać nawet na to co jem i omijać warzywa czy inne rzeczy bogate w te dwie witaminy.

Zresztą lekarz jeśli chodzi o witaminy to mówił że te zbiorowe witaminy w jednej tabletce  nnie są takie super i że najlepiej to skomponowac  kkażda witaminę osobno że to lepiej przyswaja się itd tyle że koszt jest większy i masę tabletek się lyka  sdlatego zwykle poleca się już gotowe suplementy dla mam karmiących i w ciąży i że jak już brać po porodzie to najlepiej te co w czasie ciąży:) 

Aisa94 dzięki za wyjaśnienie. I też słyszałam, że zbiorowe witaminy w jednej tabletce nie są takie super, ale z braku laku coś trzeba brać. Ja aktualnie jestem na Falvit Mama, ale zobaczę, jak mają się wyniki krwi w środę, jeśli znów się pogorszą, to zmienię na inne :)

Magiczny pazur A jakie wyniki  mmasz ja myśli?  JJa w ciąży musiałam  bbrać po prostu dodatkowo prócz witamin jeszcze aspargin to jest magnez z potasem i żelazo tak by dawka byka maksymalna :)

Aisa94 głównie morfologię, ale też na zawartość różnych pierwiastków w organizmie :) Bo nie wiem jak u Was, ale z każdym miesiącem mi te wyniki słabną. I dlatego, jak się okaże jutro, że wyniki mocno spadły, to będę zmuszona brać inne suplementy, choć one też mi gwarancji nie dadzą, że mi się wyniki pogorszą :)

magicznypazur - ja w pierwszej ciąży brałam Falvit mama. Po porodzie też, dopóki nie miałam zgagi po nich i uczucia, że mi niedobrze. Pan tabletka ocenia te tabletki na 3/5. To co jest fajne, to (według mnie) ich skład, bo mają dużo witamin, ale sporo z nich przekracza zapotrzebowanie. Z tego co pamiętam są witaminy, które mają na 200% zapotrzebowania. Teraz w ciąży biorę Summavit D oraz magnez. Summavit to chyba jeden z prostszych suplementów bo ma kwas foliowy, wit. D oraz jod. Ocenił go na 3/5 lub 5/5 (w zależności od wersji). Jeśli chcesz popatrzeć na te analizy to podsyłam link, może ewentualnie znajdziesz coś, co Ty będziesz potrzebować :) https://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/

Magiczny, Pregna plus ma tez super opinie ze względu na bogaty skład. Jeśli przyjmujesz zelazo to warto popijac go sokiem z cytrusow bo lepiej się wtedy wchłania