Dodatkowe witaminy w trakcie karmienia piersią

Pcheła dzięki serdeczne, w wolnej chwili sobie przejrzę. Co do witamin, które biorę, na razie zostaję przy nich, bo byłam dziś na wizycie lekarskiej i wyniki nie spadły tak mocno. Lekarz prowadzący ciążę, powiedział, że jest okej. Jeszcze ewentualnie nad magnezem się zastanowię :)

Zgadzam się Pregna Puls jest popularna i rekomendowana. Zawiera ona nie tylko kwas foliowy ale również żelazo, jod i witaminę D oraz DHA z rodziny omega-3

Miałam tak samo i oczywiście polecam kontynuację suplementacji witamin tych co byłyśmy w ciąży . Karmienie piersią bardzo wyniszcza organizm z witamin. Ja dodatkowo karmiąc synka zaszłam w drugą ciążę i czułam się  bardzo źle. Po przyjmowaniu witamin znacznie się polepszyło.

W czasie ciąży brałam witaminy Composita mama, bardzo polecane pod względem składu. Oczywiście w czasie karmienia piersią nadal powinno się zażywać witaminy.

I trzeba pamiętać, że czasami nawet suplementacja witaminowa w tabletkach może okazać się zbyt mała. Miałam taką sytuację, że, jak synek skończył 3 miesiące, był późny wieczór, około 22:30, zaczęło mi się strasznie kręcić w głowie, świat mi normalnie wirował przed oczami, nagle złapały mnie duszności, na tyle silne, że nie umiałam złapać powietrza, zaczęły mi drętwieć wszystkie kończyny, nie umiałam się ruszyć, w dodatku dostałam drgawek. Mąż wraz z moją mamą wezwali pogotowie i wiecie co się okazało? Że mimo prawidłowego odżywiania i wspomagania się suplementami, wypłukały mi się pierwiastki w organizmie na tyle, żeby mój organizm "się oburzył". Pani doktor, która wtedy do mnie przyjechała, kazała mi na następny dzień zrobić wyniki krwi, w tym na zawartość pierwiastków. I miała rację, grubo poniżej normy wapń, magnez i fosfor. W dodatku słabe wyniki krwi. Dlatego pamiętajmy, żeby oprócz suplementacji dużo jeść potraw, gdzie jest mnóstwo witamin, żeby nie dochodziło do takich sytuacji, jak u mnie.

Również jestem zdania, że dobrze jest kontynuować suplementację po porodzie. W ciąży się dzieliłyśmy z dzieckiem i po porodzie podczas karmienia piersią też to robimy. Bardzo zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta też powinna być zachowana. Plus tak jak pisze magicznypazur, dobrze też samemu co jakiś czas zrobić badania, bo może się okazać, że mamy znaczne niedobory.

A czy suplementację nie powinien zalecić lekarz? Najpierw chyba trzeba porobić badania a następnie lekarz powinien nam przypisać co powinniśmy brać. Bo trzeba uważać też żeby nie przedawkować 

aneczkaa006 nie przesadzasz? Z każdą pierdołą mamy latać do lekarza? Przecież po to są te suplementy ogólnodostępne w aptece ( i przede wszystkim bezpieczne), żeby kobiety mogły sobie je kupić bez problemu. Zawsze może nam doradzić farmaceuta bez konieczności zajmowania miejsca w kolejce osobom, które tego naprawdę potrzebują. A co do Twojej sugestii o przedawkowanie... Jeśli kobieta będzie brała suplement zgodnie z przeznaczeniem, to nie ma możliwości ich przedawkowania.

Jak uważasz tak rób. Ja tylko się zapytalam

Ja biorę prenatal duo przy karmieniu piersią.

Witaminy w okresie ciąży i karmienia ciężko przedawkowac bo to jednak bardzo wymagający okres i suplementacja jest wręcz obowiązkowa bo w diecie nie jesteśmy wszystkiego uzupełnić tak jak trzeba, gin kazała brać mi witaminy bez badań i nie wskazywała, że mam brać jakieś konkretne tylko uczulila,  że niektóre mają mniejsze dawki niż zapotrzebowanie więc przedawkowanie jest praktycznie nie realne 

Ja podczas ciąży brałam mama dha. Teraz po porodzie też biorę mama dha. Ma dobry skład. Położna też radziła mi je brać. Mam trochę kiepską morfologie. Witaminy podczas karmienia piersią są bardzo ważne. Organizm jest osłabiony. 

Aneczka normalnie tak jeśli kobieta nie jest w ciąży i nie karmi ale jeśli karmi czy jest w ciąży to suplementacja jest obowiązkowa i są to rzeczy bez recepty się wybiera i bierze w ciąży czy przy karmieniu są specjalne witaminy. Mało tego nie da się tego przedawkowac w ciąży to czssto braki są witaminowe więc trzeba uzupełniać i jak się stosuje do zaleceń na opakowaniu to wszystko jest ok ale też nie powiedziane że będą takie super że wszystkie witaminy będziemy mieli bo warto pamiętać że te z tabletek nie są dobrze przyswajalne witaminy więc nie ma co się spodziewać że tabletki z witaminami załatwia sprawę bo tak nie jest suplementacja ma sens tylko jak kobieta kontynuuje ja też dieta tzn zbilansowana dieta tak by dostarczac  wwszystkie witaminy:) z jedzenia witaminy lepiej się wchlaniaja niż te z tabletek.

A jeżeli kobieta nie karmi piersią to też musi stosować suplementację? 

Aisa, po pierwsze witaminy można przedawkować i wtedy dochodzi do hiperwitaminozy. Podam prosty przykład przedawkowania witaminy A w ciąży. Kiedy tej wit jest za dużo to może dojść nawet do uszkodzenia płodu. Nie można Brać ot tak żeby brać wszystko co jest. Najlepiej zrobić badania, sprawdzić poziom. Jeśli się bierze wit przez jakis czas to zrobić od czasu do czasu przerwę (jeśli nie ma przeciwskazan ku temu oczywiście). id ruga sprawa: niekoniecznie zawsze wit z pożywienia się lepiej wchłaniają. Podam prosty przykład żelaza. są osoby które Maja z tym problemy dlatego musza przyjmować suplementy żelaza bo nawet jak t jadły tylko szpinak i brokuł i czerwone mięso  to j tak będą mieć niedobór 

Susanne też mi się wydaje że można witaminy też przedawkować. Więc jak nic się nie działo po ciąży to nie robiłam badań i nie brałam żadnych witamin. 

Dziewczyny w ciąży o to trudno ale tak suzane masz rację na witaminę A trzeba uważać ale i tak trzeba by było naprawdę dużo jeść produktów z nią by przedawkowac przy suplementacji zgodnej z ulotką dla kobiety w ciąży czy karmieniu. Aneczka co do pytania Jelsi się nie karmi czy przyjmować odpowiedz brzmi tak lekarz zawsze mi o tym mówił że jeśli się nie będzie karmić to też przyjmować do około 3 miesiąca po porodzie A dlaczego?  NJuż wyjaśniam dlatego że po ciąży i porodzie kobieta witaminy traci ma niedobory też wlansie dlatego znikła i jak kobieta karmi to przez okres karmienia powinna suolementowac:) 

A co do żelaza suzane tak to jest wyjątek że żelazo łatwiej przyswaja się z tabletek o ile pamiętamy by popijac je sokiem z witaminą C np pomarańczowym 

Aiisa rozumiem. Jednak ja żadnych suplementow nie przyjmowałam. Dobrze się czuje nic nie dolega. Jednak wyników nie robilam żeby sprawdzić czy mam niedobory witamin itp

Susanne tylko przyjmowanie dodatkowej witaminy A nie jest wskazane dla kobiet w ciąży i tak jak piszesz, w dużych ilościach może uszkadzać płód lub doprowadzić do poronienia. 

Duża zawartość tej witaminy jest w jajkach, marchewce oraz pomarańczowych i czerwonych owocach. I to nam w zupełności wystarczy ( w diecie). Nie wiem, jak Wy i suplementy, które brałyście/bierzecie, ale ja się nie spotkałam z witaminami dla kobiet w ciąży mam karmiących, żeby była zawartość właśnie tej witaminy. 

Magiczny pazur w suplementach dla mam w ciąży znikoma ilość jej jest alb8 jej nie ma WGL bo wystarczy tyle co z jedzenia :)