Monika1993 nasza od Warki sprawdza się świetnie - popatrz w marketach lato idzie więc te torby są w temacie, czasem się zdarzają takie promocje, że kupisz ileś piw, a torbę dostajesz - mąż pewnie się ucieszy z piwka;), a torba dla malucha będzie:)
moja corka może jak na razie tylko owoce … mam nadzieje ze z czasem będzie coraz lepiej,a starsza uwielbia ciasteczka z musli i orzechami betvita :0 pyszne i zdrowe tylko troszkę drogie
Magdalenamsl spróbuj samodzielnie zrobić ciasteczka z płatków owsianych dla córci - są bajecznie proste, a składniki to banan, szklanka płatków i 4 kostki czekolady - przepis podawała w temacie o słodyczach.
Magda masz racje , cena przeraza…ale sa pyszne nie ma to tamto : D chyba mojemu małemu wprowadze chciaaz jedno co 2 dni
U nas głównie sprawdzają się owoce i biszkopty
Dobry pomysł na podawanie surowych warzyw na spacerze, jak zrobi się ciepło, wypróbuję metodę:)
Co do suszonych owoców - to fajna alternatywa dla słodyczy. Jednak warto wybierać (jeżeli decydujemy się zakupić w sklepie) takie które nie zawierają E220 czyli tzw. siarczany (konserwowane siarką). Ten chemiczny składnik nie jest zdrowy dla organizmu szczególnie małego dziecka.
Ja często podaję dzieciom namoczone śliwki suszone. Są bardzo zdrowe - zawierają podobno ok. 7 razy więcej błonnika od śliwek świeżych. Do tego są źródłem min, wit. A, C,E, beta-karotenu, żelaza.
Wiele witamin oraz błonnika zawierają też suszone morele, figi, daktyle i rodzynki, a także jabłka (wspomagają układ trawienny).
Ja np. robię chipsy jabłkowe dla córki - kroję w plastry jabłko i suszę w piekarniku. Można je potem dla urozmaicenia posypać cynamonem. Można też kupić gotowe chipsy jabłkowe (znaleźć je można na półce ze zdrową żywnością).
Li_28 owoce suszone zawierają wiele witamin i tak na prwdę powinniśmy jej jeść zamiennie z tymi świeżymi. Po wysuszeniu mają inne właściwości, które też są dla nas dobre, lecz nie możemy zapominać o zdrowych soczystych owocach.
Z owoców suszonych bardzo często kupujemy jabłuszka. Córka chętnie je je
Monia u nas suszone jabłuszka też cieszą się powodzeniem w końcu to są chipsy
super artykuł My jeszzcze mamy czas , ale sama lubie takie suszone owoce jak jabłka , banany. Mam nadzieje , że kiedys córa polubi
Super artykuł. Ostatnio poszukuję informacji i inspiracji co podawać memun9 miesięczniakowi jak wychodzimy popołudniami na spacery, międzo obiadkiem a kolacją, kiedy owocowy deserek to dla niego za mało. Koleżanoa mi podsunęła opcję kanapek. Wątpiłam czy da radę takowe zjeść. Uszykowałama małe kromeczki z bułki razowej bez skórki z białym serkiem. Wcinał aź mu się uszy trzęsły! Bierzemy teź sałatkę z pomidorów i jogurtu, asekuracyjnie kukurydziane chrupki.
Może zrób muffinki marchewkowe? albo jakieś placuszki? ciastka owsiane(bez cukru
) ? wraz z wiekiem co raz więcej inspiracji
Muszę poszukać takich przepisów odpowiednich dla bobasôw, bonwszystkie co mam to zawierają proszki dompieczenia itp. Dziś z netowego przepisu upiekłam chlebek kukurydzany i lipa wyszła, coś nie tak z przepisem, więc chętnie skorzystam z Waszych! Juź parę skrinów zrobiłam
a ogólnie jakie pieczywo można dawać?
ja zrobiłam swojemu muffinki marchewkowe,one zamiast proszku do pieczenia mają sodę oczyszczoną.
Ja nie daję tylko pieczywa pełnoziarnistego bo jest ciężkostrawne.przyjdzie na nie jeszcze czas a żeby podać razowy chleb dziecku to trzeba uważać bo nie zawierają w ogóle żadnych wartości,trzeba znaleźć taki,który będzie zdrowy dla dziecka.Prawdziwy chleb razowy zachowa świeżość przez parę dni a taki sztuczny razowy góra 2 dni
po tym rozpoznać,który z nich jest tym właściwym
Roxi ja kupuję proszek bez fosforanów w necie - koszt 1,4 więc prawie to samo co zwykły. Ja również eksperymentowałam z muffinkami. Przede wszystkim piekłam bej jaj bo mój starszak nie może. Zamieniałam mąki na ryżową oraz na owsianą - pychai samo zdrowie. PPełnoziarnistej to wiadomo , maluszkowi nie wolno.
Roxo masz racje, wraz z wiekiem dziecka z kazdym miesiącem mamy większe pole do popisu co do przygotowywania posiłków a e szczególności przekąsek. U nas na razie ograniczamy sie do sokow i herbatek jako lekka przekąskę
Nie doczytałam komentarzu mamuśki pare miesięcy temu jeżeli dziecko ma alergię na jaja można je z powodzeniem zastapić bananem w wypiekach
a jakie przekąski dać 11 miesięcznemu dziecku które nie ma jeszcze zębów??? ,a, teraz ogromny problem bo jak tylko włoży większy kawałek do buzi to się krztusi. Co polecacie???
Mój bez ząbków bez problemu jadł placuszki z manny,z jabłkami,z bananem jakieś,naleśniki. Może wafle ryżowe ale te cienkie (chyba Sunny Corn). Paluchy z kaszy jaglanej,kiedyś skopiowałam przepis z jednej grupy : Paluchy z kaszy jaglanej
Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (najlepiej taka sucha z poprzedniego dnia, wtedy potrzeba będzie mniej skrobi )
Ugotowany amarantus - opcjonalnie
ok 4 łyżki skrobi (kukurydziana, ziemniaczana i inna)
kurkuma, pietruszka - lub cokolwiek innego Emotikon smile
Kaszę i amarantus zblendować, dodać przyprawy i zioła i mąkę. Kulać pożądany kształt, może też być kształt kluski śląskiej. Ugotować i wsjo
Ej extra przepis ! Muszę je zrobić przez weekend. A te placuszki z manny ?