Dziękuję za odpowiedzi Dam spróbować Lence, a później spróbuję kiwi z bananem, jeśli po kilku próbach jej nie posmakuje
dodam,że kiwi które jest lekko miękkie jest słodkie (przynajmniej powinno)
Dariolka uwielbiam kiwi, które właśnie jest tak lekko miękkie . PYCHA
My już od dawna podajemy Amelce biszkopciki, jabuszko, makaroniki i inne i świetnie sobie z tym wszystkim radzi, aż trudno uwierzyć, że dzieci tak szybko się wszystkiego uczą.
Do wartościowych i zdrowych przekąsek można zaliczyć oczywiście
-warzywa i owoce,
-suszone warzywa i owoce - warto z nich korzystać zwłaszcza, gdy nie mamy dostępu do świeżych produktów. Rodzynki, daktyle, figi, morele, śliwki, a nawet marchew można podawać jako samodzielną przekąskę albo dodawać do różnego rodzaju deserów.
-mrożone warzywa i owoce - podawać je możemy po rozmrożeniu, gdy nie mamy dostępu do świeżych.
-pestki dyni, słonecznika, orzechy - to nieocenione źródło błonnika, witamin z grupy B i E oraz cennych dla mózgu kwasów tłuszczowych.
-soki
Ja ostatnio kupiłam suszone morele dla K. Mieciutkie i słodziutkie …mały sie zajada przynajmniej 2 razy w tyg …ale tez niewiele …3 sztuki max
dodatkowo dodalismy rodzynki do jogurtu i żurawine
zrobilam ostatnio galaretke z żurawiny ale niestety mały nie chciał jesc …kiedys z ciasta chciałam mu dac to tez sie krzywił i pluł , ale Wy mozecie spróbowac …kolorowa pokroic w kosteczke z malinkami np
BANANOWE FRYTKI
dojrzały banan,
żółtko jajka,
pół szklanki mleka modyfikowanego lub wody mineralnej,
3 czubate łyżki mąki pszennej.
Przygotuj gęste ciasto naleśnikowe: zmiksuj żółtko z mlekiem i mąką. Banana umyj, obierz, pokrój w słupki wielkości frytek i wrzuć do ciasta naleśnikowego.
Na rozgrzaną patelnię wykładaj obtoczone w cieście frytki bananowe i smaż z obu stron, aż się lekko zarumienią.
Parę dni temu przeczytałam o m.in. krakersach i nie byłoby nic w tym dziwnego, gdyby nie to, że przekąskę proponowano dla 7 miesięcznego dziecka. Trudno mi sobie wyobrazić, żeby moje 7mies. dziecko trzymało i podjadało krakersy.
U nas jako przekąską puki co to są biszkopty i ciasteczka orkiszowe takie dla maluszków z Rossmana. Ale potem będą to na pewno jakieś owoce świeże, bądź suszone. A i czasem banan już teraz świeży bo na początku były wymioty, ale teraz już jest ok.
U nas banany, jabłka i avocado to ulubione przekąski 7 mies. córci. Mnie się raczej na razie nie chce przyrządzać takich skomplikowanych przekąsek, jak Monice.
Fajny artykuł naprawde. Czasami sama wychodzac na spacer zapominam o przekaskachi wtedy lece do pobliskiego sklepu i kupuje najczesciej banany …
Po przeczytaniu artykulu zakupie naprawde mała wygodna torbe w której bede miała wszystko co potrzebne ( chusteczki , pamperki i ubranko na zmiane ) a dodatkowo wpakuje łyżeczkę bo jak wymieniliscie słoiczek to dobry pomysł na szybkie i lekkie obiadki czy deserki
Koreczki Kacprowi robie od czasu do czasu na sniadanko np
Jeden ( jajko przepiórcze 2 szt , szyneczkę z kurczaczka , obranego pomidorka koktajlowego , ugotowana marchewkę ,a ostatnio nawet dodałam kulke brukselki która sobie ze smakiem zjadł …jesli nie mam pod reka takich konkretnie skladników robie podobne …ale sprawdzaja sie …mały przebiera i wybiera az na talerzu robi sie prawie zawsze pusto
owocowe na podwieczorek robie
Banan, kawałki mandarynki bez skórki , winogrono tez obieram ze skory , malinki jesli mam , kiwi , awokado , borówki …no roznie …to co mam to dokladam
Niestety Kacpi ma za malo zabków na razie i marchewki mu nie daje …bo czesto odlamuje kawałek ktorego nie jest w stanie polknac …obawiam sie wtedy , ze sie zacznie dusic . Ale lekko ugotowane …fajny pomysł
A ja czasem wychodząc na spacer nie wiem co wziąć ze sobą i teraz będę miec mini ściągawkę. U nas Gabi lubi wafelki ryżowe najbardziej i suszone jabłuszka. Fi jeszcze jest za malutki na takie smakołyki, ale czasem mam przy sobie słoiczek, albo po prostu łyżeczkę i jabłuszko,ale on jest tak zaciekawiony tym co dzieje się na spacerze, że jedynie napije się troszkę wody albo soczku i nie da się go namówić na jedzenie.
mój mały ostatnio lubi morele jeszcze prócz jabłuszka i banana
Jestem ciekawa czy mój K.sobie poradzi z suszonymi jabłkami…pamietam ze kiedys była to moja ulubiona przekaska
My to na spacerach jeszcze nie przekąszamy, ewentualnie bułeczki ze słonecznikiem.
A my ostatnio odkryliśmy bułeczki z serkiem białym i Jasiek zasmakował w bułce chociaż bałam się o jego brzuszek ale nic mu nie było. A le już wiem, że ma uczulenie na truskawy , zjadł ostatnio 2 i wystarczyło aby go wysypało.
Mraczek mnie kiedyś lekarz powiedział, że jak uczulona jestem na truskawki to i na salicylany w lekach i niestety okazało się to prawda, uważaj z lekami u Jasia, może akurat nie być jak u mnie, ale wolę powiedzieć żebyś wiedziała.
Moje młodsze dziecko ostatnio strasznie lubi wszelkie musy, jakie bym mu nie zrobiła, dodaję do tego sinlac (bo jakoś po mannie go obsypywało)
Gabi z kolei uwielbia biszkopciki i herbatniki i suszone owoce ( a na dworze zawsze jest nie telas)
W tym roku mam zamiar nasuszyć jabłek żeby mieć coś dobrego i zdrowego pod ręką. Mam nadzieję, że będzie mu smakowało.
biorę ze sobą często chrupki kukurydziane… najczęściej bez glutenu, chociaż wiem, że różnie się piszę na ich temat, prócz tego kupuje jogurciki dla dzieci powyżej 6 miesiąca, naturalne i bez cukru:) często zabieram ze sobą kaszkę w termosie:) czasami jakiś słoiczek;) w sklepach są też herbatniki ze zbóż dla takich małych dzieci;)
Teraz pamiętajmy aby wszystkie przekąski jakie zabieramy były chronione przez słoncemm i oczywiscie owadami …głównie osy mam na mysli …
kiedys na moich oczach dziecko ugryzło banana , ktorego mama polozyła na budce od wozka i zamiast spojrzec najpierw czy nic nie usiadło podała do ust dziecka …dzieki bogu ukąszenie w warge a nie język np…ale ryk był niesamowity …podejrzewam , ze od razu udali sie do przychodni albo szpitala .
Smykowi , który ma ząbki można podac obrana miekka gruszkę , mango albo brzoskwinke ( te owoce dopiero po 8msc )
Na te upały najlepsze są owoce, widzę, że mój mały chętniej po nie sięga niż po normalne jedzenie. Zawsze jak gdzieś wychodzimy staram się pakować w pudełka pokrojone kawałki jabłek czy innych owoców.
Na upały polecam zapakować owoce w torbę termiczną bo szybko fermentują. My mamy taką zwykłą od Warki, trochę może głupio wygląda jak z torby “od piwa” wyciągam przekąskę ale liczy się efekt.
Z drugiej strony ciekawe, że w ofercie firm dziecięcych nie często pojawiają się małe podręczne torby termiczne - a przydałyby się przecież niejednej mamie.
mamuska masz racje …taka porzadna torba mi by sie przydała …niewielkich gabarytów
Arbuz chyba jest najbardziej orzezwiajacym owocem!