Silije to dasz znać!
Jasne Kasia Ja też jestem wielką fanką czasu II wojny, więc jak coś nowego dorwę to będę o tobie pamiętała
Silje początek dotyczy II wojny, reszta akcji osadzona w czasach współczesnych ale dla mnie to więcej fikcji w tym niż rzeczywistości, ale fajnie się czyta.
“Tryb warunkowy” Hanna Cygler - Lata 78 i 80 XX wieku, Polska. Młoda, jeszcze nastoletnia Zosia, do szaleństwa zakochana w swoim kuzynie - fotografiku. Niespełniona, romantyczna miłość, która w konsekwencji nie prowadzi do szczęśliwego zakończenia.
Powieść luźna, dobrze i lekko się czyta, w sam raz na zimowe wieczory lub czas kiedy dziecko słodko śpi. Przeczytanie całości zajmuje około 3-4 godziny, więc można uwinąć się w jeden dzień. Jest to pierwszy tom tej powieści, dość sporo się dzieje. Niestety w bibliotece kolejnych dwóch tomów nie było, więc na kontynuację perypetii Zosi będę musiała poczekać.
Teraz zabrałam się za Joannę Chmielewską, i ją wam opiszę dopiero po przeczytaniu dwóch książek jakie posiadam. Czyli tak koło środy.
Obiecałam, że do jutra się wyrobię, ale udało mi się wczoraj w nocy skończyć Tylko czasu mało, żeby ładnie opisać, więc nadrabiam.
W tydzień połknęłam dosłownie dwie książki Joanny M. Chmielewskiej. Pierwsza to “Poduszka w różowe słonie”, druga “Sukienka z mgieł”.
Obie książki czyta się bardzo przyjemnie, autorka ma lekki styl pisania. Od razu powiem, że nie są to kolejne części jednej opowieści, chociaż bohaterowie się przeplatają. W pierwszej główną rolę odgrywa Hanka, która obiecuje umierającej na raka przyjaciółce, że zajmie się jej córką. A Hanka nie ma ani doświadczenia z dziećmi, ani za grosz instynktu. Tam się oczywiście wiele zmienia, są sytuacje, które uzmysławiają Hance pewne rzeczy, itd. Kończy się nie wyjaśniając co dalej dzieje się z Hanką, pozostaje niedosyt, co z tym Łukaszem? Są razem czy nie są? Nie wiadomo. Natomiast wyjaśnia się to w drugiej książce, czyli “Sukience z mgieł”, gdzie główne bohaterki są dwie: Anastazja i Weronika. Ta druga jest przyjaciółką Łukasza, tego od Hanki
Może się ten opis wydawać zagmatwany, ale książki są napisane w taki sposób, że nie da się krótko ich opisać. Niemniej jednak przy czytaniu nie ma problemu z ogarnięciem co, gdzie i kiedy oraz z kim
A teraz idę czytać o tej miłości w powstaniu:) Kasia niebawem moja recenzja i powiem ci czy warto
Nurowska ma bardzo dobre książki. Niedługo w kinach film o Ryszardzie Kuklińskim, polecam więc książkę " Mój przyjaciel zdrajca ". Arcyciekawa i co najważniejsze autentyczna historia!
Katarzyna przeczytałam “miłosc w powstaniu warszawskim”, moge ci polecic. To typowy dokumeng, zadnej fikcji literackiej. Opis wtdarzen powstania i zwyklych ludzkich uczuc. Dobra ksiazka.
Teraz mecze “nie ma jednej Rosji”, reportaż, a raczej killanascie reportaży jednej autorki. Przedstawieni sa rozni ludzie i na oposach i przykladach ich zycia widac jak rozna jest wspolczesna Rosja.
Silje, to ja polecam “dziecięcą arkę” o głodzie w petersburgu w 1918 i niedawno ujawnionej historii dzieci z tego miasta, które miały wyjechać na kolonie w głąb kraju, by uciec przed głodem…te, które wróciły czekał ponownie głód już w leningradzie…
Poszukam w bibliotece Agulka, ale po nowym roku. Bo jeszcze mam serię “osiemdziesiat dni” do przeczytania
Książka bardzo ciekawa napisana przez mamę.Opisuje przebieg ciąży,wybór imienia,rola taty,dziadków,
usypianie,zabawy,wychowanie,etap rozstania przedszkole.Wiele pytań właśnie takich jakie my zadajemy na forum LOVI.
Nie jest droga około 25zł.Są dalsze części ja zakupiłam w księgarni lecz na allegro są.
to ja teraz dla odstrzału podam
pięćdziesiat twarzy Greya
Mężowie / partnerzy beda wdzieczni na pewnoo
Grey’a połknęłam w tydzień mając wtedy 3-miesięczną Rozalkę Wciągająca książka, ale to dlatego, że lekko napisana i szybko się czyta.
Wczoraj skończyłam “Włoskie buty”, powieść skandynawska. Bardzo fajna książka, ale z racji tego, że skandynawska ma swoją specyfikę.
A czytałyście Kwiat Pustyni?Bardzo fajna książka.
Wczoraj nawet film w tv był ale szczerze to nie oglądałam.Ale książka fajna.
dariolka czytałam i ogladalam , film do ksiazki- marnosc nad marnosciamii
Ja greya przez swieta ogarnełam , czekam na film
Dariolka nie widziałam filmu, a książki nie mogę utrafić, bo ciągle w wypożyczeniu.
Monika wydaje mi się, że film będzie klapą, marnych aktorów dobrali.
monika czyli nic nie straciłam nie oglądając?
Ja mogę polecić Cukiernie pod amorem Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk bardzo fajnie się ja czyta sa 3 tomy.
Film Kwiat Pustyni mogę polecić, oglądałam ale to pisałam już w innym wątku.
Czytam teraz jakby drugą część Kwiatu Pustyni,nie chce nic zdradzać.
Napiszę co sądzę jak skończę-niebawem:p
Przeczytałam w końcu książkę “Córka Nomadów” tj jakby druga część Kwiatu Pustyni.
Bohaterka powraca do swoich rodzinnych stron.
Książka jest nudna,nie podobała mi się…