Ja jestem fanką audiobooków. W ciągu dnia nie mam czasu usiąść z książką, a wieczorem często jestem tak zmęczona, że po kilku stronach zasypiam. Dzięki książkom do słuchania mogę w tym samym czasie zmywać naczynia, robić pranie lub pielić ogródek. Poza tym, dzisiejsze audiobooki to raczej słuchowiska wzbogacone efektami dźwiękowymi z udziałem więcej niż jednego aktora. Zawsze szperam na audioteka.pl. Można tam bezpłatnie posłuchać fragmentu nagrania i przeczytać recenzje kupujących.
Ja swego czasu zaopatrzyłam się w kilka audiobooków z myślą, że będę ich słuchać w drodze do pracy ( dotarcie zajmowało mi godzinę ). Niestety mimo szczerych chęci nie mogłam się skupić. Pierwszy audiobook był bardzo ciekawy bo była to książka o Cesarzowej Elżbiecie, niestety kiedy pojawiały się fakty historyczne w dużej ilości zaczynałam się gubić kto z kim, gdzie i dlaczego. A kartki odwrócić nie mogłam. Próbowałam słuchać w domu ale też myśli gdzieś mi czasem uciekały i traciłam wątek. Mąż ma tak samo, też próbował słuchać w delegacjach i te same odczucia.
Przy okazji polecam książkę “Cesarzowa Elżbieta” Brigitte Hamann.
Polecam książke “Dziecko” Torey Hayden a także wszystkie książki Jodi Picoult “Bez mojej zgody” , “Coś pożyczonego”, "Coś niebieskiego itd długo by można wymieniać są bardzo ciekawe i wciągające.
jako nastolatka uwielbiałam czytać “Sagę Ludzi Lodu”.
Na dzień dzisiejszy uwielbiam czytać Fantazy książki
Jeśli jest ktoś kto również lubi takie książki to polecam Kenyon Sherrilyn serię Mrocznych Łowców
gdzie jest mała pikanteria
Mój partner ciągle mi mówi abym to czytała bo mam dobry humor po nich
Oczywiście “Mały Książę” ma u mnie I miejsce
Driada chętnie się zapoznam, a ze swojej strony polecam Dukaja “Inne pieśni”. Arcyciekawa!
pierwszy tom “Rozkosze Nocy”
-“Objęcia Nocy”
- “Taniec z Diabłem”
- “Pocałunek Nocy”
Osobiście kupiłam wszystkie tomy. Teraz czekam na kolejną cześć, ale w Polsce trochę to potrwa. Za granicą jest podobno 27tomów.
„(…) zauroczenie jest jak ogród, jeśli się o niego troszczysz i o niego dbasz, wzrasta w miłość. Jeśli go źle traktujesz i zaniedbujesz, umiera. Jedynym sposobem na odwieczną miłość jest nigdy nie pozwolić sercu żyć bez niego.”
O tak! Inne pieśni - bardzo dobra książka!
Polecam też z literatury fantasy - Peanatema Neal Stephenson (choć nie wiem czy się nie powtarzam, ale jeśli nawet i po nią sięgnięcie to niech tam) Genialna po prostu.
Teraz czytam Pan lodowego ogrodu Grzędowicza - także z całym przekonaniem polecam.
No i za chwilę premiera kolejnej części Wiedźmina Sapkowskiego, ciekawa jestem czy dorówna dotychczasowej serii
Sagę o Ludziach Lodu i ja czytałam. Zawsze chciałam jeszcze przeczytać Sagę o Królestwie Światła, ale jakoś nie wyszło. To samo z Czarnoksiężnikiem. Bu…
obiło mi się o uszy, że o Czarnoksiężniku jest super saga. Ale też do niej nie dotarłam ;/
Ja polecam wszystkie książki Zafona, szczególnie: Marina, Cień wiatru, Gra anioła i Więzień nieba.
Jonathan Carroll - Kraina chichów, Kości księżyca
Stephen King - Lśnienie (najpierw przeczytać potem obejrzeć film)
John Grisham - Czas zabijania
Saga o Ludziach Lodu, dla mnie zawsze numer jeden. P
Trylogia Grey’a - dla odmóżdzenia, samo się czyta, myśleć nie trzeba.
Sprzedana - świetna powieść na faktach.
Wnuczkożonka, Hanny Bakuły - komedia,rewelacja.
Kobiety dyktatorów - o ile któraś lubi historyczne.
No i oczywiście moje najukochańsze Lalka, Ogniem i mieczem i cała reszta polskiej klasyki.
A jak będę miała coś nowego to wam powiem, bo książki to ja połykam Skończę Kobiety dyktatorów i jadę do biblioteki po coś nowego
Dobra, nowa książka Miłoszewskiego Bezcenny. Dosyć kontrowersyjna na pograniczu saint fiction ale jak się człowiek wciągnie to nie może się oderwać.
Ja raczej tylko kryminały mogę polecić. Kocham dobre kryminały ale interesuje mnie tez Druga Wojna Światowa .
Katarzyna-27 to poczytaj takie książki jak:
- Lista Schindlera
- I była miłość w gettcie
- I więcej nic nie pamiętam
- I była dzielnica żydowska w Warszawie
- Autorytety: Marek Edelman
- Żydzi Polscy
Czytałam a na liście płakałam i film oglądałam ! lubię tez stara dobra Agatę christie ale powiem Wam cieżko znaleźć gdziekolwiek a lubię wracać do jej książek.
Tylko tej miłości w getcie nie czytałam czy to aby nie romans jakiś?
No coś ty, wszystkie książki są na faktach. Ta akurat jest autorstwa Edelmana.
O ! Nie słyszałam o niej! Chętnie zobaczę dzięki :*
Katarzyna to polecam Bezcennego Miłoszewskiego, znajdziesz tam i kryminał i II wojnę światową.
Magda na pewno przeczytam! Wchodząc do biblioteki zawsze tak cieżko znaleźć coś dobrego. Co innego z polecenia
Kasia jeszcze jest coś takiego Miłość w Powstaniu Warszawskim - Sławomir Koper, ale to jest jako nowość w mojej bibliotece, więc o ile ktoś nie wypożyczył to będę miała w przyszłym tygodniu. Wygląda to ciekawie, ale zobaczymy.
magda, a ten Miłoszewski to jest fabuła osadzona w realiach wojny, czy całość jest autentyczna?