Dla miłośniczek książek:)

Polecam autorkę romansów LaVyrle Spencer, a z kryminałów sagę Millenium Stiega Larsona.

Dla mam karmiących piersią polecam - Ina May Gaskin “Karmienie piersią”

Dla ludzi lubiących horrory - Masterton “Rytuał”

Polecić mogę również książkę Heidi Hassenmüller “Dobranoc, słonko”, ale muszę powiedzieć, że większość książki przepłakałam. W dwóch zdaniach. Książka opisuje piekło. Piekło, jakie zaledwie sześcioletniej dziewczynce zgotował na ziemi ojczym, gwałcąc ją przez długie lata jej życia. - Gdy sięgnęłam po tą książkę nie miałam pojęcia czego się spodziewać i byłam na prawdę wstrząśnięta, gdy ją skończyłam. Uważam, że każda z nas powinna ją przeczytać.

Miłośniczkom zawiłej fantastyki polecam książki Jonathana Carrolla. Zwłaszcza “Krainę Chichów”. Przeczytasz jedną, przeczytasz wszystkie :slight_smile:

Nabokov - “Lolita”, “Król, Dama, Walet”, “Rozpacz”.

Dziewczyny a znacie portal www.biblionetka.pl
Jest tam taki system polecania książek - na podstawie twoich wyborów w porównaniu z innymi użytkownikami, którzy oceniali książki podobnie jak ty.
Polecam.
Dzięki biblionetce odkryłam wiele książek na które nie wpadłabym inaczej, m.in. Peanatema (Stephenson Neal) - genialna i wiele innych.

Zuźka znam tą stronkę i korzystam :slight_smile: Jest bardzo fajna można sobie znaleźć dobrą lekturę na podstawie recenzji, rankingów, wszystko oczywiście pogrupowane gatunkami.
Równie często korzystam ze stronki www.lubimyczytac.pl Też funkcjonuje coś takiego jak system rekomendacji.
Wracając do polecanych książek to czasem będąc z dzieckiem trudno skupić się na czytaniu bo brzdąc rozprasza.
Najlepiej sięgnąć wtedy po coś lekkiego co nie wymaga dużej koncentracji uwagi.
Myślę, że na taką lekturę doskonale nadają się książki podróżnicze. Polecam Martynę Wojciechowską i jej " Kobietę na krańcu świata " -zwłaszcza pierwszą część i " Przesunąć horyzont" ( wyprawa na Everest ), Wojciecha Cejrowskiego, Beatę Pawlikowską.

A ja polecam książkę Randy-ego Pausch “Ostatni wykład” - naprawdę warta przeczytania.

Lipka akurat szukam sobie lektury i sprawdziłam książkę, którą polecasz :slight_smile:
Czy jest bardzo przejmująca czy to raczej optymistyczny przepis na dobre i spełnione życie? Pędzę dziś do biblioteki.

Ja niezmiennie od lat chyba 20 połykam książki z serii “Jeżycjada” Małgorzaty Musierowicz,śmiejcie się lub nie, ale one ZAWSZE poprawiają mi nastrój. No i muszę powiedzieć, że ostatnio to tylko czytam to, co czytam na głos Łusi do poduchy czyli Martynki, Julka i Julkę.

Agulka :slight_smile: Cała “Jeżycjada” jest super. Chociaż najbardziej podobają mi się te pierwsze i środkowe z serii. Lubię Noelkę, Brulion Bebe B, Nutria i Nerwus. I cały czas czekam na następne książki pani Małgorzaty. Czasem zaglądam na jej stronkę internetową- z jej wypowiedzi widać, że to niezwykła, ciepła osoba.

Martuś, hehehe:) obawiałam się tego, że mnie nie zrozumiecie;)ubóstwiam te książki za ich humor i literackość. Poza tym protoplasta rodu jest filologiem klasycznym i bibliotekoznawcą:)

Agulka czyżby braterstwo zainteresowań z panem Ignacym?
Niesamowite bo przecież pani Małgorzata Musierowicz jest z wykształcenia grafikiem, a tu taki talent słowa.
Obstawiałabym raczej filologię klasyczną jako jej domenę :slight_smile:

Marta1984 a czy system rekomendacji na lubimy czytać pokrywa się z tym na biblionetce?
Masz konta i tu i tu może i z obu portali polecenia?

Aż mi się zachciało wrócić do Musierowicz. Czytałam strasznie dawno, ale do tej pory pamiętam fragmenty, zdarzenia. Jak to, że (już nie pamiętam kto) postanowili być pozytywni i uśmiechali się do ludzi, reakcja była, że pewnie się napili albo narkotyki brać zaczęli. Fenomenalna jest autorka w opisie rzeczywistości, taka słodko-gorzka.

Zuźka masz na myśli Eksperymentalny sygnał dobra :slight_smile: Ja też czytałam niektóre bardzo dawno ale lubię do nich wracać, a mam większość z serii w swojej biblioteczce. A w ogóle “Kwiat kalafiora” jest wśród lektur uzupełniających w gimnazjum. Fajnie, może młodzież się zainteresuje i sięgnie po więcej!

System rekomendacji na lubimy czytać zaczyna funkcjonować po ocenieniu co najmniej 40 książek. Wtedy system na stronie zaproponuje pozycje, które najbardziej pasują do Twojego gustu literackiego. Możesz skorzystać z podpowiedzi ale też usunąć jakieś pozycje z listy i wtedy wskoczą następne. Na Biblionetce z tego co wiem jest tak samo (30-40 książek do oceny).
Ja najczęściej czytam recenzje Top Sprzedaży, Najlepiej oceniane ale też wyszukuję książki, które mi się gdzieś tam obiły o uszy :slight_smile: żeby się utwierdzić czy warto po nie sięgnąć.

Ja polecę książkę, która spodoba się głównie tatusiom - szczególnie tym, którzy sami służyli w wojsku albo gdzieś po cichu o tym marzyli - “Trzynaście moich lat w JW GROM”.

PS Jestem w stanie załatwić autograf; )

O Samantko, masz dojścia :slight_smile:

Dziewczyna z tatuażem, psie serce, historia gilotyny, nostalgia anioła, Mistrz i Małgorzata, Lot nad kukułczym gniazdem :slight_smile:

i mały książę :):smiley:

O tak Mistrz i Małgorzata to mistrzostwo świata :slight_smile:
Zresztą literatura rosyjska jest cudowna.
Anna Karenina moim zdaniem wiele traci w ekranizacjach. To trzeba przeczytać :slight_smile:
Idiota Dostojewskiego. Lektura na długie godziny, nos w książce gwarantowany :slight_smile:

wiadomo :slight_smile: