Dieta kobiety karmiącej

Beata u nas długo schodziła wysypka, z czasem te plamy różowe bledły i stawały się żółte suche, smarujesz czymś dziecko? Lekarz przepisał maści na bazie sterydów?

Sprobuj tez dziecko kapac w emolientach ktore wlasnie sa przeznaczone do skory wraznieej podrazniowej i sklonnej do alergii powinno ladnie nawlizyc skore i wysypka powinna byc mniej dokuczliwa ;) najlepiej wybrac emolium w ktorym dziecko bedzie sie moczylo i delikatnie pozniej osuszyc recznikiem ale nie wcierac w skore zeby nie zeszla bariera ochronna ktora sie wytworzyla podczas kapieli ;) 

Beata tak moja córka ma alergie na bmk. U nas to były takie czerwone krostki i łączyły się one w takie czerwone plamki. U mojej małej te plamki były na łydkach, łokciach brzuszku i pleckach i troche na główce. Na buzi miała krostki ale najszybciej znikły. Zaczęłam kąpać mała w emolientach i smarowalam ja takim ectokremem i w miarę szybko to zeszło prawdę mówiąc różnice było widać już po tyg z tym że wszystko schodziło dłużej. Teraz praktycznie po każdej kąpieli smaruje ją emulsja do ciała emolium. Dodaje zdjęcie jak to wygląda u nas. 

1

Ja bym pierwsze spróbowała emolientow a potem dopiero sterydów 

Smaruję kremem Linocholesteol A+E i kropelki Fenistil. I jutro idziemy prywatnie już do alergologa, bo to ciągnie się już 2 tygodnie. A kąpię ją w krochmalu jak jej to wyskoczyło

Sterydy lepiej wybierac jako ostatecznosc ;) ja widze co sie stalo z moja skora po sterydach jak mama mnie smarowala za dziecka bo mialam alergie polaczona z atopowym zapaleniem skory. Niestety na zgieciach skora sie marszy bardzo brzydko to wyglada a zostanie to ze mna do konca zycia 

To już leży w kompetencjach lekarza co przepisze, jeśli zdecyduje, że bez maści sterydowych się nie obejdzie nie ma się co bronić przed nimi, bo są naprawdę skuteczne, a stosowane w odpowiedniej dawce, na małe powierzchnie skóry i przez krótki czas szybko przynoszą ulgę dziecku, a takiemu maluszkowi szczególnie... bo przecież takie alergiczne wypryski niesamowicie swędzą, a dziecko nie wie jak sobie radzić w takiej sytuacji i jest niespokojne, rozdrażnione, nie może spać i normalnie funkcjonować 

Mam nadzieję że pomoże naszemu maleństwu i znajdzie powód tej wysypki ale coś czuję że to nabiał albo azs

Oby nie AZS bo potem trzeba duzy nacisk nalozyc na pielegnacje ;) jeden lub dwa dni bez pielegnacji i zaczynamy od zera niestety tym bardziej w lato gdy jest cieplo ;) 

Muszę nadal utrzymać diet bez mleczną do 3 tygodni. A później próba mleczna.., ale Pani dr myśli że raczej musiała się zetknąć z jakimś alergenem ( proszek,oliwka czy coś) ale próbujemy wszystkiego

Beata bedzie dobrze najwazniejsze aby obserwowac zachowanie dziecka, obserwowac ta wysypke kiedy robi sie mniejsza a kiedy nabiera na sile

Właśnie oglądam wykład, który pojawił się w związku z tegorocznym wydarzeniem Mle-con... można będzie się jeszcze dzisiaj (26.05) o 16 zapisać na bezpłatny dostęp do materiałów online, więcej info na stronie hifija.pl... A tu wrzucam kilka slajdów dt alergii na bmk i eliminacji alergenu z diety matki karmiącej i jego ponownego stopniowego wprowadzania 

1

1

1

A jak długo może jej schodzić ta wysypka ?

Ja stosowalam u syna maści sterydowe ale tylko kilka dni według zaleceń dermatologa na łzs. Bałam się że skóra się uzalezni i nie będzie po jakimś czasie reagować na nie. Ale na szczęście kilka dni to nie dużo, pomogło i tylko jak zmiany się pojawiały posmarował i było ok. 

U nas ponad 3 tyg schodziła wysypka, moja w tym też trochę wina, bo nie byłam w 100% przekonana czy to wina obecności mleka w mojej diecie czy inny problem, bo diagnoza była nie do końca jasna, długo jego alergia na bmk była kwestia domysłów 

Masci na sterydach stosowac najlepiej do 7 dni dluzej bym tego nie zalecala ;) Juz po drugim stosowaniu powinnen byc widoczny efekt ;) sterydy tez maja to do siebie ze po nalozeniu skora nie swedzi i nie szczypie jak przy pozostalych masciach i szybko sie wchlania ;) 

Ja akurat na wysypkę wywołaną alergią na bmk kiedy synek miał miesiąc nie używałam wtedy sterydów tylko włączyliśmy do pielęgnacji Cetaphil, był wysypany na całym brzuszku, głowie i pod włosami, więc to duża powierzchnia, zdecydowałam, że poczekamy aż samo zejdzie... później jak pojawiały się pojedyncze plamki czy zaczerwienione placki na policzkach smarowałam bardzo cieniutko i już po 1-2 aplikacjach była poprawa tak jak Kasia pisze, używaliśmy jak najkrócej się dało tylko do opanowania najgorszych zmian

to jest maść ale bez sterydów

i zapominałam lekarza zapytać do jakiego czasu mam ją stosować

Jak nie ma sterydow to bym stosowala masc robiona max do 7 dni a jesli jest to gotowa tubka to do ustapienia objawow ;)