Kurcze ja to zawsze uzywam maszynki. Kiedys kupilam depilator bo myslalam ze bede sie depilowac zrobilam to raz
i oddalam depilator mamie:P z bolu nie moglam wytrzymac:) zawsze recznik mialam w buzi i gryzlam tak mnie to bolalo
kremy tez kiedys probowalam ale mnie szczypaly a po tem wszystko swedzialo i mialam wysypke:)
wosk tez za bardzo kojarzy mi sie z bolem hehe dlatego wole sie maszynka golic nic nie boli szybko i sprawnie:)
szybciej wloski odrastaja ale to dla mnie nie problem
Nie wiem jak jest w innych szpitalach ale w Matce Polce w Łodzi pielęgniarki każą się golic przed porodem. No chyba ze się przyjedzie zarośniętym i już rodzącym to nie wiem jak to wygląda.
A.Karbowska
Co do depilatora to kiedyś dostałam w prezencie bo bardzo chciałam i jak się depilowałam to darłam się wniebogłosy bo tak bolało. Depilatora używa mama
Minęło ponad 10 lat i stwierdziłam ze technika poszła do przodu to i te depilatory pewnie depilują łagodniej i… kupiłam z jakimiś końcówkami masującymi za kupę kasy i znów użyłam go 1 raz! Teraz leży w szafce i zajmuje miejsce a ja czekam na kolejny cud techniki Albo poczekam jak mnie będzie stać na laserowy
Ooo taki laserowy też mi się marzy…nic nie boli, parę serii i długotrwały efekt gotowy;) ale na razie nie na moja kieszeń
To dla mam które lubią swój zarost tam to wiadomość dobra że nie ma konieczności depilacji przed porodem.
Depilatory nie używałam w tych miejskich jakos Się biję :-/ laserowy już gdzieś temat był poruszany że te promienie w tych miejskich działające dlugotrwale mogą być szkodliwe, maszynka chyba lepsza albo wosk :-/ ( zabolało mnie na samą myśl)
Na zabieg woskiem nigdy bym się nie zdecydowała. Wolę tradycyjne maszynki. Tylko też nie każdej mogę używać bo od razu wyskakują mi krostki najlepsza jest z venus jeśli dobrze pamiętam nazwę
Ja tez tylko uzywam Venus. Moim zdaniem to najleopsza maszynka jest do golenia.
Ja po niektorych tez mialam wysypke, jak bylam u dermatologa to Pani mi mowila ze ta gabeczka czy co to tam jest ten paseczek hehe co ma maszynka to własnie ona uczula
wosk i depilator to metody dla masochistow chyba hehe
Depilator tylko na nogi
Co do maszynek to jakiś czas starałam się szukać takich bez pasków ale ciężko takie kupić.
Ja też tylko na nogi. Gdzie indziej chyba bym wyła z bólu.
Depilatorem bym nie dala rady ogolić nóg a co dopiero resztę. To taki bol ze wytrzymać nie idzie. Też dałam się skusić tylko raz i miałam farta bo dostałam go na prezent i raz spróbowałam i stwierdziłam ze to nie jest sprzęt dla mnie i wiele nie myśląc udałam się do sklepu i chciałam zwrócić depilator Pan się nie zgodził jedynie mogłam oddać i coś innego wziąć także doplacilam i wzięłam suszarko lokowke
Ja również pozostaje przy dobrej i wiernej maszynce do golenia moze i jest z tym trochę zachodu ale nie boli;)
Ja chciałabym po porodzie wydepilować sobie bikini ale laserem Vectus. Czy miała któraś z was doświadczenie z tym urządzeniem? Jak efekty?
Oczywiscie ze wolno.Dzien przed porodem pielegiarki pytaja czy jestes tam ogolona.Jesli sama niedasz rady to Ci oomoga.
Zależy w jakim szpitalu już teraz nie ma musu golenia tych okolic a i w części szpitali już nawet nie gola nawet na życzenie oczywiście że można się ogolic
Będę wiedziała na przyszłość Dzięki! A jak właśnie z tym laserem? I gdzie można w okolicach Gdańska się wydepilować laserowo? Pomożecie?
Dokładnie, już teraz w większości szpitali nie jest to obligatoryjne, kiedyś golenie i lewatywa podobno często były robione bez pytania , z musu. Teraz pacjentka ma wybór może poprosić o pomoc, może sama.
Dobrze jest zerknąć na stronie szpitala albo na stronce gdzierodzic.pl tam jest bardzo dużo praktycznych informacji na temat samego porodu, oraz obowiązujący w szpitalu norm. Na stronie mojego szpitala jest że lewatywa i golenie krocza tylko na wyraźne zyczenie pacjentki.
Katarzyna jeśli chodzi o sam konkretny laser to go nie znam, ogolnie epilacja laserowa odradzana jest podczas karmienia piersią. Po zakończeniu jak najbardziej można:)
Ja robiłam zabiegi w salonie medycyny estetycznej laserem Light Sheer Duet i byłam bardzo zadowolona. Robiłam bikini po 3zabiegach efekt był super, 70%włosków już nie odrastalo. Później po roku zrobiłam zabieg przypominający i efekt utrzymywał się. Obecnie jestem już po 5latach od zabiegów i dalej efekt jest. Nie dotrwalam do pelnej ilosci zabiegów by pozbyć się 95%cebulek, nie robiłam też regularnie zabiegów przypominających ale i tak w miejscu zabiegowym włoski są nieliczne i o wiele rzadziej zdarzają się krótki czy podrażnienia które kiedyś były normą.
Otóż to kiedyś depilacja była podstawa i wymogiem a jak nie byłaś ogólna to położna robiła to sama przed porodem i często na sucho. Ona musiała to zrobić i jej było generalnie wszystko jedno ważne żebyś była ogolona. Teraz jest już inaczej. Pacjentka ma prawo sama zadecydować czy chce się ogolić sama czy ma jej ktoś pomóc.
Jeśli chodzi o depilację laserową to nie jest ona wskazana w czasie karmienia piersią. W czasie karmienia piersią hormony są na wysokim poziomie, skóra jest bardziej wrażliwa i może dojść do dużych podrażnień bądź nawet poparzeń. Lepiej odczekać, skończyć karmić piersią i wtedy udać się na laser.
Moja koleżanka była na laserowyn usuwaniu owłosienie jakiś 3 czy 4 lata temu i jest na prawdę zadowolona. Efekt utrzymuje się długo.
Ja depiluje się co drugi dzień wspomagam się lusterkiem. U mnie w szpitalu jest wymagane mieć ogolone tylko miejsce wokol wejscia do pochwy lub przecięte włoski. Inaczej położone same to zrobią podczas akcji pogodowej.
Gdy przyjmowali mnie na oddział nikt nie pytał o golenie, nie było to ani wymagane przed, ani nawet nie proponowano, żeby to zrobić. Ja mimo wszystko depilowałam się dość regularnie, mimo że łatwo nie było. Osobiście bardzo się cieszę, że lewatywa czy golenie odchodzą już od obowiązków okołoporodowych.
Jak się sama nie ogolisz albo niech to zrobi twój partner to cię w szpitalu ogola i dopiero możesz mieć rany położna do której chodziłam na spotkania mówiła, że tydzień wcześniej mogę się ogolic i będzie wystarczająco, ale jak będzie zaczynać się akcja porodowa to też sobie możesz pójść spokojnie wziąść prysznic i się ogolic, ale eaczej samą maszynka. Ja zamiast nakładać żelu do golenia to dawalam żel do higieny intymnej kobiet w ciąży i też maszynka fajnie szla;) Gdy leżałam tydzień w szpitalu i wyszlo, że będę mieć prawdopodobnie cesarskie cięcie to pierwsze co zrobiłam to poszłam pod prysznic golilam miejsce cięcia ale i też okolice bikini jakoś tak odruchowo
Ma stronie mojego szpitala nie ma żadnej informacji na temat golenia czy lewatywy, ale z tego co wiem po porodach kilku koleżanek to nikt im tego nie robił ale każda dbała o swoje miejsca intymne więc pewnie wszystkie były w miarę wydepilowane więc nie wiem jak to jest w przypadku kiedy jest inna sytuacja. Co do lewatywy uważam, że powinna być dostępna na życzenie bo jeden organizm sam sie oczyści przed porodem inny nie i powinnyśmy mieć możliwość wyboru.
U mnie nnie pytano o lewatywe czy przy sn czy przy cc. Za to golenie przy sn zrobiła bez pytania z zaskoczenia, noa przed cc sama musiałam trochę jednak zadbać o miejsce cięcia