Carol, jest wymogiem idąc do porodu, przynajmniej w mojej okolicy Jak myślałam w którym szpitalu rodzić, tak w każdym dowiedziałam się, że MUSZĘ być wydepilowana.
Carol86: Świetne określenie “zarośnięta niczym krzaki pełną wiosną”
Silje u mnie też było wymogiem ale mimo wszystko do cc i tak jak już pisałam położna musiała przejechać maszynką przy lekarzu taki maja proces, w każdym razie o 8 rano przed pójściem na porodówkę poprawiałam maszynką gładkość a o 22 znów położna pociągnęła. To porodu naturalnego też wymagają depilacji i przy badaniach kobiety były upominane, że mają zrobić z tym porządek
Kikacu to ja dzień przed tak się do porządku doprowadziłam, że nie poprawiały już
sijle u mnie tak samo. Jak dostałam liste z wyprawka dla dzidzi i mamy , wlasnie bylo podkreslone aby przed porodem starannie oczyscic miejsca intymne z wloskow
u mnie nawet nie miała co ale musiała bo lekarz stał i czekał aż to zrobi takie dziwne procedury mają
Żeby nie być gołosłowną, bardzo proszė link do strony szpitala, na samym dole pogrubionym drukiem info żeby przed terminem dwa tygodnie się nie depilować jesli ma byc cc. A ponieważ nigdy do końca nie wiadomo czy uda się urodzić drogami naturyczy jednak konieczne okazać się może cc, to wynikałoby, że golenie na dwa tygodnie przed terminem tak czy siak odpada.
http://www.szpitalzelazna.pl/dla-pacjenta/co-zabrac-do-szpitala/przyjecie-do-porodu
Stąd moje zapytanie do Was co Wy na to.
Sama jestem zwolenniczką wosku od lat więc nie mam dylematu bo i włosów nie ma:-)
Jednak jak widać co szpital to inne reguły.
Swoją drogą to uważam, źe jeśli położnych nie wzrusza stolec przy porodzie to naprawdę włosy przy tym to już drobiazg.
ona_net być może co szpital to inne wymogi. Podobnie jest przecież z tym co wziąć dla dziecka, u mnie wymagali pampersów i kosmetyków kąpielowych, a w innych szpitalach trzeba było mieć nawet ciuszki.
jak najbardziej:) wręcz uważam, że się powinno:))
ja ogolilam krocze przed porodem, jednakz racji tego, ze mialam mega duzy brzuszek nie udalo mi sie zrobic tego super dokladnie wiec w szpitalu mi jeszcze troszke poprawili…takze bez problemu mozna sie wygolic, natomiast zadnych kremow woskow i tego typu spraw bym nie uzywala
Ja zaryzykowałam byłam na wosku u kosmetyczki, ale tak jak większość dziewczyn pisze, też miałam maszynkę na liście do szpitala i w razie czego położne służyły pomocą.
ja dbam sama, nie chciałabym aby w szpitalu mnie depilowały panie, mało komfortowe by sto było
mnie depilowal maz, zwykla maszynka do golenia. wolałam zeby on to zrobil niz jakby mnie mialy jakies wredne polozne pocharatac ;/
a tak to przez ciaze sie nie depilowalam, zeby byla dobra bariera ochronna i flora bakteryjna.
A. Karbowska co racja to racja tez wole zeby to zrobil moj maz niz te baby. bo napewno delikatne to by one nie byly;/
co do depilacji to maszynka i kremy do depilacji z tego co wiem sa najbezpieczniejsza metoda depilacji w ciazy.
sama aktualnie przyznaje ze sie nie gole TAM ze wzgledu na to ze wlosy ochraniaja pochwe przed bakteriami itp.
na inne metody depilacji bym sie w ciazy nie zdecydowała, jak depilator elektryczny, wosk, ultradzwieki itd.
nie wydaje mi sie to bezpieczne pozatym powoduje bol a raczej kobieta takich emocji nie powinna w ciazy przezywac ;/
Mnie już teraz goli narzeczony bo nie daję rady się dokładnie ogolić. Nawet nogi mi ogarnia I lepiej żeby on to zrobił niż jakaś baba, która nie będzie delikatna, pozacina i jeszcze będzie miała pretensje. Na wosk i krem bym się nie zdecydowała
Ja cały okres ciąży dbalam o siebie sama wiec nie szło dopuści do sytuacji ze się mega zarosło tu i tam…
Tak mi było prościej podczas prysznica się ogarnąć, pod koniec faktycznie wymagało to trochę gimnastyki ale dało rade męża miałam do dyspozycji tylko weekendy to na tygodniu miałam dla siebie dużo czasu.
Lepiej właśnie zrobić to wcześniej niż dać się komuś tam golić dla mnie to by chyba było bardziej krępujące niż sam poród…
Może u te włoski chronią te miejsca ale są też siedliskiem innych bakterii to odpowiednia higiena u nic się nie powinno przplatac z infekcji.
ja się zgoliłam przed porodem potem wystaoil maly problem bo nagle cesarka wloski zaczely rosnąć na bliznie i polozna w szpitalu pow żeby nie golic ich wiec ja tego nie robiłam po czym ogoliłam wszytsko oprócz miejsca kolo blizny i tak wloski mi tam wrosły i jak bylam na kontroli u ginekolog to ona mi to powyciagala i dala masc na rane,.
Oj ja mam mega problem żeby wydepilowaĆ bikini ale im bliżej porodu to staram się dbać o te miejsca bo nie chciała bym żeby robili mi to w szpitalu. Krepowala bym się a po za tym jakby miała mi to robić jakaś baba z pretensjami to dzięki bardzo. Jak leżałam w szpitalu to się nasluchalam jak każą dziewczyną iść się golic i to w taki sposób że mogły by się wstydzić że są personelem medycznym
Mi na szkole rodzenia powiedzieli że bez problemu możemy depilować sobie bikini pamiętając o czystości i przed porodem sama sobie ogoliłam nie chciałam żeby mi to robili w szpitalu
Ja wolę gimnastykowac się w domu niż później słuchać. A jak Rodzilam to dziewczyną była po porodzie i ją szyli, stał tylko parawan więc było słychać jak lekarz mówi że nic przez te włosy nie widzi i może źle założyć szwy , że powinno być wydepilowane jak to tak