Jeszcze nigdy w życiu nie widziałam idącej pielgrzymki na żywo . Tylko w telewizji ![]()
A ta powiem Ci że była konkretna , duzo ludzi rondem szli
śpiewali na gitarach grali i machali
U mnie czesto sa pielrzymi a w moim miescie w parku jest przystanek i poczęstunek dla pielgrzymow wiec to jest fajne😁
To ja mam często prawie że pod oknem jak idą za Nałęczów. Co najgorsze jest to w wakacje więc chcesz sobie pospać a tu śpiewy
Ja raz szłam na pielgrzymkę i w sumie fajnie, ma to swój klimacik ![]()
Oj taak
ja byłam tylko na takich krótkich trasach ale podziwiam ludzi którzy u nas idą ponad tydzień do Częstochowy ![]()
Też ich podziwiam ![]()
ja bym nie dała rady
Moja teściowa chodziła co roku na pielgrzymi przez 20 lat chyba ….a ja odkąd poznałam mojego obecnego męża to ją odbieraliśmy z Częstochowy … taka tradycja
To podziwiam teściową , ja nie znam nikogo ani wśród znajomych ani rodziny kto by chodził na pielgrzymki.
U mnie na wsi kiedyś bywały pielgrzymi, a teraz już dawno żadnej nie widziałam
Fakt, u mnie tez tak bylo i zawsze zawozilismy jabłka dla pielgrzymow jak były zbiórki jedzenia
Ja mieszkam blisko kościoła i tylko od nas wychodzą ![]()
Czyli bicie dzwonów słyszysz regularnie ![]()
Oj tak
codziennie muzyka 7 , 12 , 19 na kosiciele
Ja tez mieszkam.nie daleko i tylko slysze bicie dzwonow ![]()
Czasem już mózg odrzuca ten dźwięk z kwestii przyzwyczajenia ![]()
No pewnie idzie sie pezyzwyczaic ,
ciekawe jak maja ludzie obok ktorych codziennie przejezdza pociag ![]()
Kuzynka mieszka niedaleko torów i jak u niej spałam to się nie dało
ale ona już przyzwyczajona od dzieciństwa do tych dźwięków a ja ledwo oko zmrużyłam ![]()
No wlasnie tez bym chyba nie moglam, kiedys nocowalam w hotelu w poznaniu to tramwaje pod oknem mnie do szalu doprowadzaly ![]()
Ja poprzednie mieszkanie miałam blisko tramwaju i drogi głównej to była kwestia przyzwyczajenia i już później nic mi nie przeszkadzało . A jak się przeprowadziliśmy to pierwsza noc i cisza , nie słychać ani samochodów, ani tramwaju, ani przejścia dla pieszych to ciężko było się przyzwyczaić ale znów to była kwestia czasu . ![]()