Czy u Was też jest taka panika?

Oczywiscie , ze jest to nakrecane , ale ceny faktycznie skoczyły, czy to przez to , ze jezdza i tankuja do pelna i w karnistry czy to przez wojne , niewazne , chodzi o to , ze z portfela jednak ubedzie więcej. Jq tez wolalabym zeby wycieczka mi przepadla . I wlasnie mega mnie ciekawi czy w takich sytuacjach biura podrozy odwoluja wycieczki , czyrobia wszytsko zeby jednak sie odbyly :thinking: moim zdaniem odgornie powinny byc przesuniete , albo znalesc inne miejsce albo zwrocic pieniadze ewentualnie "przeczekać " konflikt , chociaz wiadomo , ze to moze trwac rok , dwa i nawet dluzej …
Teraz wysylaja ludzi w te strony a zaraz w telewizji beda oglaszac , ze polacy uwiezieni w strefie wojny :thinking: strasznie mi zal ludzi , ktorzy polecieli tam przed informacja o zagrozeniu , ale nie rozumiem tych ktorzy pchaja sie tam teraz

1 polubienie

Generalnie, to mi nie jest aż tak żal ludzi. Może to okrutne, ale komunikaty i ostrzeżenia były wydawane już dużo wcześniej, a nie dzień czy dwa przed. Jak jedna para influencer powiedziała, że oni nie wiedzieli, bo im na tik toku nie wyskoczyli, to zamarłam, że można być tak głupim. Ludzie sama lecą z nadzieją, że jakoś się ulozy, a potem liczą na to, że pilot i załoga samolotu będą ryzykować zyciem, żeby ich wyciągać z krajów objętych czy zagrożonych wojną, bo im było jednak szkoda nie lecieć. Rozumiem, że to kosztuje, ale każdy jednak powinien mieć jakieś priorytety, w moim mniemaniu ważniejsze jest życie, zdrowie, spokój ducha, a nie pieniądze na wakacje, które mogłyby przepaść.
Biura podróży nie odwołają wycieczki, prędzej przewoźnik, tzn linia lotnicza. Dla biura podróży to jednak strata kasy, duża. Podejrzewam, że na te kierunki będzie duża zniżka cenowa po konflikcie.
A co do cen, u nas przynajmniej nie ma aż tak dużych różnic. Podobne ceny były przy covidzie, przy wybuchu wojny na Ukrainie.

1 polubienie

Ja tez widzialam urywek filmu od tych influenserow :see_no_evil: tez mnie to przerazilo . Tik tok jako zrodlo wiedzy :woman_facepalming:

No to było straszne… nie dość, że ryzykują swoim życiem, to jeszcze dziecka, bo przecież ta dziewczyna jest w ciąży.
Tak samo Andziaks, która poleciała do Dubaju z noworodkiem :hear_no_evil: no dla mnie to kompletny brak wyobraźni i odpowiedzialności. Tym bardziej, że tu akurat na biednego nie trafiło i mogli lecieć na wakacje dosłownie w każde inne miejsce :hear_no_evil:

Ta mogli ale dubaj jest teraz ulubionym miejscem dla influ bo jest “drogo i luksusowo” :see_no_evil: nawet nie wiem czy oni juz wrocili , gdzies mi smiglo , ze nagrywala relacje czy tam tik toka i mowila , ze bylo slychac huki ale nic nie widzieli czy jakos tak :woman_facepalming: i ze tam zycie biegnie normalnie i przeciez tam jest bezpiecznie :woman_facepalming::woman_facepalming::woman_facepalming: przerazajace …

a akurat w pozwie mam napisane ze z uwstaczniem alimentów od dnia narodzin :grinning:
głupie w tych alimentach jest to ze bedzie się targować ile dziecko jest warte :see_no_evil:
dobrze ze co roku można składać od podwyższenie alimentów
najgorsze to wylicznie (remontu i wyposażenia pokoju dziecka w przyszłości) :joy:

No ja bez dziecka bym się bała lecieć w te miejsca, a co dopiero z noworodkiem , no mega nieodpowiedzialne . @Molly nigdy się tak nie interesowałam tym i nawet nie wiedziałam , że coś takiego jest :see_no_evil: ale dobrze zrobiłaś , że od narodzin

1 polubienie

A dokładnie dokąd masz wycieczkę bo jeżeli to nie jest miejsce objęte właśnie restrykcjami to zapomnij. Ponadto mój mąż pracuje w ubezpieczeniach i nawet jeżeli ty się nie stawisz i odwołasz i nie jest to sytuacja typu chorobowa nagła i tym podobna to nie odzyskasz kosztów

@DDoominika Jezu też o tym słyszałam ja myślę Boże drogi jak to możliwe że tacy ludzie zarabiają tyle kasy A kurcze prostych informacji nie potrafią uzyskać i to jest przerażające ci ludzie trzepią niewyobrażalną kasę a wręcz z tobą nic nie reprezentują i to jest większość influencerów w tych czasach

Jeszcze gadają ci influjące że że Dubaj jest bezpieczna ale wiecie dlaczego oni tak mówią ze względu na to że oni dostają kasę od rządu za promowanie właśnie turystyki do ZEA.

Teraz lilie master urodziła to ona zaraz też ma zamiar się przeprowadzić do Dubaju już wszystkie kroki w tym kierunku poczyniła

@Anetteso_gmail.com @magdallenka08971 oczywiście że są plusy i minusy takich dostaw jedzenia. Plus że nie musisz dźwigać, chodzić po sklepie o tracić czas, dość szybko transport. Minusem jest to że nie możesz sobie wybrać odpowiednich rzeczy (warzyw czy owoców) i z odpowiednim terminem który ci pasuje. No i pewnie większość promocji Cię ominie. Ale czasem to jest jakieś rozwiązanie. Ja osobiście to lubię chodzić po sklepach o wybierać :sweat_smile:

@JoannaMP watpie by zwracali kasę, raz że wszędzie masz w umowie napisane że w przypadku odwołania wycieczki z przyczyn niezależnych od nich (wojna taka jest) to nie oddają pieniędzy. Pamiętajmy też że akurat w ZEA czy Omanie nie ma wojny, owszem jest tam zagrożenie bo to blisko jest ale te kraje wojny nie mają więc teoretycznie wycieczki powinny się odbyć.

Nie nie , ja nie mam wykupionej zadnej wycieczki . Ja jak tylko slysze , ze cos sie dzieje to nawet nie mysle zeby leciec w tamte strony :see_no_evil:
No teraz wiekszosc influ to ludzie ktorzy sa znani z tego , ze sa znani i nic soba nir reprezentuja
A seks masterka , tez niedawno mowila jak tam jest super i bezpiecznie , bo tak jak mowisz , oni za wspieranie turystyki dostala pieniadze i duze znizki tam .

Niby można co roku wnioskować o podwyższenie alimentów ale też moja znajoma która jest prawnikiem mówiła że to nie jest do końca tak i aby sędzia się nie wkurzył i nie zasugerował że jesteś zbyt pazerna bo wcale dziecko nie ma takich potrzeb zwłaszcza podobną problem jest z facetami

Bo koszta mają się dzielić na pół

@JoannaMP @DDoominika @Anetteso_gmail.com szczerze to pierwsze słyszę o takich ludziach…… w ogóle życie influenserow mnie interesuje i nie żyje ich życiem :grin: jakoś szkoda mi czasu słuchać ich głupich i ograniczonych wypowiedzi.

Co to Dubaju to jest tam drogo i luksusowo ale jak wszędzie. Moim znajomi byli tam o można zwiedzić Dubaj w przystępnej cenie z loty można było wynaleźć tanie, jak się kiedyś orientowałam to z air bnb można było tania znaleźć lokum, transport za grosze a jedzenie niewiele droższe od naszego.

1 polubienie

Moj brat placi alimenty , wysokie , do tego wysyla w sierpniu po dodatkowe 600 zl na glowe na wyprawki do szkoly , zawsze jak sa u niego to dostaja pieniadze na swoje zachcianki , jak jada na jakies kolonie , wycieczki to on placi , w dodatku za zajecia dodatkowe tez on placi , jaki bym zdziwiony jak dostal podwyzke o alimenty . Ale sedzia byl w porzadku i powiedzial , ze nie dostanie podwyzki , bo sie wywiazuje , placi duzo , duzo wiecej niz powinien i , ze w ogole czego ona wiecej chce .

2 polubienia

We wszystkim trzeba mieć umiar. Skoro płaci za dodatkowe rzeczy oprócz alimentów to aż się dziwnie ze wystąpiła o podwyżkę alimentów…… przecież dzieciaki utrzymują obojga rodzice a nie tylko tatusiowe

Wlasnie o to chodzi, ze na dzieci powinno lozyc oboje rodzicow po rowno , a ona nie rozumiala tego nigdy
Nigdy nie miala umiaru , stad tez odbila sie od sciany w sądzie.

Ja właściwie też nie znam tych ludzi i się nimi nie interesuje, ale widziałam ich wypowiedzi odnośnie tego

Dobrze że sąd podszedł z rozsądkiem do tego. Najgorzej jak tatusiowie kombinują żeby nie płacić. Słyszałam jak jeden ojciec wnioskował o opiekę naprzemienną żeby nie płacić alimentów, a nic nie dokłada się do wyprawki, nie kupuje ubrań, a matka musi kupować ubrania i pakować dziecko bo u ojca nic nie ma

No ale jak dojdą jakieś brzydkie warzywa czy owoce to można to zgłosić do Glovo i oni oddają kasę . Ja też wolę jechać sama kupić ale czasami się nie dało , to wybrałam opcję zamówienia :slight_smile: promocja to wszystkie omijają :rofl::see_no_evil: i często było tak że potrzebowałam pierś a np skończyła się i nie miałam nic do obiadu i jednak musiałam coś zrobić z tego co mam w domu . A co do wycieczek to są ubezpieczenia dodatkowe , że się rezygnuje z przyczyn osobistych i mogę np zachorować i zwracają jakieś koszta. Moja ciocia miała zarezerwowaną wycieczkę , dostała zawał i teraz z nią ciężko to wlansie wujek od razu jechać odwołać i coś im zwrócili @JoannaMP moja koleżanka nie dostaje przez 11 lat żadnych alimentów , bo jej były mąż siedzi za granicą i boi się się jak coś zrobi w tej sprawie to on ją będzie chciał tam zabierać , a taksie wcale nie interesuje dzieckiem i raz w roku da prezent na urodziny… albo czasami przyjeżdża na święta i wtedy coś kupi ale z jakim żalem… ja jej mówiłam wiele razy że bez jej zgody nie zabierze ale ona cały czas się boi.

Niby bez zgody tak ale często tacy tatusiowe tak robią bez zgody …. Ona najlepiej zna go.

Co do ubezpieczenia to zalezy czy go wcześniej wykupisz.

1 polubienie

No to racja, czuję się tak bezpiecznie i dają rade to najważniejsze . A z tym ubezpieczeniem to tak, my byliśmy na dwóch wakacjach za granicą i dwa razy wykupiliśmy , wolimy zawsze wykupić i też w tym miałam dodatkowe jak ktoś zachoruje i się przydało bo ja leżałam pod kroplówką a tak bym musiała płacić