Zależy jak się obudzi, 2/3 drzemki. Drzemki najpóźniej do 16:00, kładziemy ją o 19, ale próbowałam później, to jest afera, bo już późnej jest przemęczona ![]()
W śpiworek też nie bardzo chce inwestować teraz, jeśli miałby się okazać nieprzydatny. Miałam śpiworek wcześniej i kompletnie nam się wtedy nie sprawdził ![]()
No ja właśnie też już byłam przyzwyczajona, że sobie pięknie śpi, a teraz się obudzi i nie idzie jej uspokoić, trzeba jej dać mleko. Czasami wypije całą butelkę, a czasami np tylko 40 ml i śpi jak susel….
Już nie wiem czego jeszcze można próbować ![]()
W sumie tak też próbowałam, żeby kłaść ją po prostu i być w pokoju, ale wychodzi na to samo ![]()
Mąż kładzie ją jak ma możliwość, ale jak jest na drugiej zmianie i wróci po 22 to niestety robi się problem ![]()
A może spróbuj zredukować do 2 drzemek. Bo skoro budzi się w nocy to ewidentne jest wysłana. Ja bym jeszcze spróbowała kłaść ja o 19.10 za dwa dni o 19.15 i tak przedłużać do 19.30-40. moze to pomoże. Twoja skończyła 8? To potrzebuje do 14 godzin snu na dobę więc może się w dzień za dużo wysypia
Tzn w nocy budzi się też zwykle o stałych porach, zazwyczaj między 23/24 później ok 4/5 i śpi do 7/8 nocny sen jej to ok 11-12 h, w dzień ma 3 drzemki, ale krótkie. Pierwsza zazwyczaj 30 min, druga 30 min lub 1 h i trzecia 30 min lub 1 h. Z tym że tak się sama ustawiła, że jeśli pierwsza lub druga drzemka są dłuższe, to trzecia jest krótka lub nie ma jej w ogóle
Przytulam mooocno, pamietaj nie jestes z tym sama ![]()
![]()
![]()
Moze sproboj przesunac czas trzeciej drzemki, moze ma za krotkie okienko przed nocnym spaniem i dlatego jest tak dlugo aktywna?
Moze to byc jakas forma leku separacyjnego, ktory maluch odczuwa, zwiazana ze skokiem rozwojowym, malutka proboje sie podnosic prawda???
Moze troche bardziej pasywna postawa da corce sygnal ze to czas na spanko? Bez glaskania itd. Tylko ze musialabys poswiecic na to kilka-kilkanascie wieczorow.
Jak maz usypia malutka rutyne przed snem corka ma taka sama?
Myślę że możesz się przemęczyc tydzień i zrobić jej dwie drzemki. Nawet jeżeli są krótkie. Nawet ta ostatnia może kończyć się o 16 i później kładź ja spać po 19 parę minut. Faktycznie może mieć za małe okno aktywności przed spaniem i później usypia na siłę i finalnie idzie spać po 20
Nie wiem w sumie czy to okno aktywności, bo czy ma 2 czy 3 drzemki, to kończą się zawsze do 16, a usypianie zaczynamy o 19, bo już zaczyna trzeć oczka i robi się marudna ![]()
Tak, od razu jak się przebudzi to płacze i siada, albo podnosi się na szczebelkach.
Jak mąż usypia córkę to rutyna jest identyczna…
U nas Kuba sam przestawial sie z 3 na 2 drzemki. Po prostu ta pierwsza sobie wydluzyl.
Moze ma za male okno aktywnosci miedzy 2 drzemka a usypianiem ? Bo w sumie 3h to malo.
Zazwyczaj dziecko w okolicach 8 miesiąca przechodzi samo z 3 na dwie drzemki. Tez myślę że porostu ma za małe okno aktywności. @DDoominika jak piszesz że usypianie trwa czasem godzinę to właśnie ona sobie to okno wydłuża i wychodzi że okno ma 4 godziny. Ja już pisałam że przemęczyla bym się tydzień zrobiła tylko dwie drzemki nawet jeżeli one trwają po pół godziny i usypianie ok 19.30 moim zdaniem to pomoże. Bo jak dziecko jest wyspane to też się budzi w nocy.
Większość dni mamy dwie drzemki, a różnicy nie ma żadnej
okienko przed spaniem mamy zazwyczaj 3 lub 3,5 h bo wtedy młoda okazuje oznaki zmęczenia. Ma zaczerwienione oczka, pociera je i robi się już marudna. Przy mleku zaczyna usypiać, a nagle się rozbudza i zaczyna buszować
Kurcze to może jakiś skok rozwojowy. Po prostu pozostaje ci to przetrwać ![]()
Hmmmm mowiesz ze jak dziecko jest wyspane to budzi sie w nocy ? U mnie 2 latka ,jedna drzemka albo po 2 h spi ,albo czasem 4h … i to tez nie ma znaczenia że sie budzi w nocy po tych 4 h czy po 2 h, od kilku tygn budzi sie codzinnie w nocy i idzie spać do mnie. Czy to minie jej? Chciałabym wiedzieć, ale sie nie dowiem , musze to przeczekać. ![]()
Powiem ci że mój ma ponad dwa latka i tak tą drzemkę jedną ma 1 max 2 godziny. Kiedyś wstał później i nie miał już drzemki poszedł spać o 19.30 i do rana przespał. Ale teraz w dzień jak wstaje ze mną tak 6.30-7 rano to koło 11 go łamie i idzie spać na tą drzemkę ale się zastanawiam czy go już nie odzwyczaić. Jestem jeszcze w domu na zwolnieniu więc chyba się przemęcze ten tydzień czy dwa i go odzwyczaje od tej drzemki bo czasem usypianie trwa godzinę mimo że chce mu się spać to jakoś nie może usnąć w dzień a później po godzinie wstaje i w nocy się budzi. No ja mówię po swoim przykładzie gdybym się położyła spać w dzień choćby na pół godziny to później w nocy się budzę co chwilę
Uuu to ja daję mała do łóżeczka i sama zasypia, i ma juz stała porę 12 w południe , kiedys miałam 3 podejścia i pieronica nie zasnęła i juz wcale nie spala przez dzien a mimo to w nocy i tak wstała. A jak czasem jest ponuro na polu i zaśnie dopiero o 13 to spałaby i spała to wtedy otwieram drzwi do pokoju i mowie do siebie a mala sie budzi ![]()
Ja też tak miałam z synkiem , zasypial mi często ale w wózku albo na rękach , a w łóżku to czasem tyle się wiercil itd więc a ja nie chciałam uczyć w wózku to czasem się tyle męczyłam żeby synek zasnął ale nie chciałam nauczyć synka zasypiania w wózku bo koleżanka tak miała i do drugiego roku usyoaila dziecko tylko w wózku a ja tego nie chciałam, więc synek czestonsie tak męczył bez wódka ale w końcu po parku dniach zasypiał bez problemu na rękach ale nauczyłam go ze delikatniejsze całowałam jego policzek i zawsze to działało i synek zasypiał
ale wiadomo każde dziecko jest inne i może potrzebować czegoś innego i najbardziej wie to mama co może zaspokoić jego dziecko, ciężko jest doradzić co dokładnie powinno się zrobić…każdy etap dziecka jest różny i czasem jest trudniej , ale jak to my mamy zawsze dajemy radę;)
No ja też kładę do łóżka i sam zasypia. Ale ostatnio wiercenie się trwa coraz dluZej. No czasem trzeba obudzić hahaha
Moja corka tez czasami uspiala dlugo bujana na rekach, kregoslup to juz odmawial, po godzinie bujania odkladam do lozeczka a po 5 min oczy jak 5 zl
tez czasami ratowałam sie wozkiem i tak zasypiała odrazu ale to minelo ,pozniej zasypiala sama z pieluszka i smoczkiem ![]()