No to napisałam że jak nie widze nic niepokojącego to nie maziam hehe
Aga wiem wiem, jednak uwierz tyle sie natestowalam juz produktow do smarowania ze mam dosc…
Wioletta zawsze? a po co? profilaktycznie trzeba wietrzyć pupę a nie smarować kremami które mają masę składników które zapychają pory i wysuszają.
Co do smarowania to w te gorące dni oczywiście odpuszczam oliwkę, jednak jak się robi chłodniej to czasami smaruję skórę małej ponieważ samą siebie też smaruję. Skóra niemowlaka jest 5 razy cieńsza i wolę czasem ją popieścić lekkim balsamem.
Ach te pieszczoszki :-). Moja mała to musiałaby mieć szczególny humor, żeby na spokojnie możnaby ją posmarować. A tak wyrywa się, wykręca i na koniec potrafi nawet krzyczeć :-0
Nie każdy lubi jak się go zimnym balsamem pięści
Oj Artan to faktycznie nie przepada za smarowankiem;) Ja czasem jak już jej się nudzi daje zabawkę i szybko ubieram żeby się nie denerwowała. Jednak u was to mogłaby być męczarnia troszkę;/
Kumpela a czemu zimnym? Ja zawsze rozgrzewam wszystko w rękach żeby nie było różnicy temperatury, inaczej to by było bardzo nieprzyjemne…
Ja i rozgrzewam i potem wydaje mi się ciałko córki chłodne
Oj Artan jak ja małego wyjme z wanienki to są takie wielkie oczy i jeden wielki ryk. Czy pojedzony czy nie, orkiestra zawsze ta sama. Więc staram się jak najszybciej go ubrać a o posmarowaniu balsame można pomarzyć hehe wole to troszke później na raty zrobić jak już się troszke uspokoi
To u nas kompanie i wszystko po jest super… ALE momet umierania się to płacz bo lubi leżeć nago w ręczniku to się dopiero drze :-/ ja też ogrzewam w rękach olejek którym smaruje mała bo z racji konsystencji trzymam go w lodówce żeby lepiej było go nabrać. A zwykle balsamy to normalnie od razu na skórę i tak cześć się wetrze w ręcznik.
Ewa może za dużo to dla niego szok to wyjęcie to od razu w ręcznik i jakoś mocniej owinąć ja tak robiłam nat początku bo też płakać zaczynała po wyjęciu bo się zrobiło zimno.
Ja to swoją córkę podziwiam bo przy kapaniu się śmieje jak ja ubieram w ogóle nie płacze to chyba lubi ale smaruje jej włoski oliwka żeby się nie wycieraly bo trze główka we wszystkie strony taka jest ciekawska teraz
U nas było wszystko w porządku do momentu 7 miesiąca gdy mała stała się bardziej ciekawa świata i na ręczniku chce się obracać wszystko Ją ciekawi każdy szelest i wzrokiem podąża za dźwiękiem czy rzeczą więc coraz częściej mam problem z rozbieranie i ubieraniem malucha
Sabina ja to nawet nie piszę o problemach z ubieraniem bo to co się teraz dzieje to jakiś cyrk. Mam nadzieję, że małej tak nie zostanie, bo ją w przyszłości koleżanki wyśmieją na babskich spędach :-).
Aga owijam go mocno przytulam żeby było ciepło… i ciągle to samo. Nawet lampe do nagrzewania przyniosłam żeby nagrzać w pokoju
Ja na zimę tez kupilam nagrzewnice do pokoju żeby po kąpieli było ciepło teraz nie używam ale jak było chlodno super się sprawdza dziecku tez musi być cieplutko po kąpieli może wtedy mniej marudne
Moja córka nie ma problemu z suchą skórą, także ja nie stosuję żadnych balsamów…Choć na początku gdy przebywała w szpitalu, smarowana była oliwką, w domu stosowałam balsamy (wygrane także trzeba było je spożytkować) - teraz nie smaruję…i mam trochę dylemat czy jest to konieczne?
Wybierając kosmetyki dla niemowląt ważne są etykiety!
Najbardziej istotne są certyfikaty wydane przez Polskie Towarzystwo Alergologiczne (PTA), Polskie Towarzystwo Dermatologiczne (PTD). Oceną produktów w tych instytucjach zajmują się specjalisci. Należy zwracać uwagę, czy kosmetyk jest zatwierdzony dla określonego wieku dziecka. Zyskamy wtedy gwarancję, że zawiera składniki mające mniejszy wpływ drażniąco-alergizujący.
Jednak we wszystkich kosmetykach na ulotkach jest jakiś chemiczny skład. Dlaczego?
Moze dlatego żeby długo mogły stać takie kosmetyki i się nie zepsuly
Koncerny farmaceutyczne nie są w stanie całkowicie wyeliminować środków konserwujących z kosmetyków przeznaczonych dla dzieci, z uwagi na ryzyko namnażania się w nich drobnoustrojów. Jednak ich stężenie jest bardzo małe, aby nie uczulić delikatnej skóry dziecka.
Dodam, iż parabeny występują często w lekach , w których uczulają częściej niż w kosmetykach. Substancje uważane za nieszkodliwe po pewnym czasie mogą okazać się alergenami.