Z racji tego ze kompiemy sie codziennie to codziennie tez uzywamy oliwki. Woda wysusza skore maluszka wiec warto codziennie ja nawilzac:) warto tez robic masaz oliwka malenstwu, pobudzi to jego komorki oraz rozluzni:)
Zastanawiam się czy trzeba smarować bobasa po kąpieli. Na początku kąpałam maleństwo w emoiencie więc wiadomo, iż później nie smarowałam już maleństwa. Około 3 miesiąca kupiłam normalny płyn do kąpieli dla niemowląt i co jakiś czas po takiej kąpieli smaruje maluch oliwką, nie po każdej kąpieli. Dotykam skórki i jeśli stwierdzę, iż jest trochę przesuszona to wtedy stosuję oliwkę. Na buźke w zasadzie nie stosuję niczego poza myciem przegotowaną wodą. A jak wy pielęgnujecie malucha po kąpieli?
Haniu buzie maluszka wystarczy myc przegotowana woda i gazikiem aby jej nie wysuszać. Warto po kapieli smarować dzieci kosmetykami tzw. emolienami bo one długo utrzymują dobre i głębokie nawilżenie skory takiego maluszka. Sa to drogie kosmetyki - koszt ok 25-40 zl za jeden kosmetyk w zaleznosci od firmy Jednak kosmetyki te sa bardzo wydajne .
Należy pamietac ze duże dawki oliwki wbrew pozorom wysuszają skore zamiast ja nawilzac dlatego trzeba stosować ja w umiarze.
Ja na początku smarowałam synka po kąpieli oliwka ale tylko przez pierwsze dni,do końca nie jestem do nich przekonana smarowałam też oliwka jak miał ciemieniuche a tak to wogóle jej nie używam.Ja smaruje emolientami,oliwka podobno bardziej wysusza skórę.Dlatego najlepiej jest smarować kremami są naprawdę różne i takie specjalne przed wysuszeniem skóry są też kosmetyki z emolium.A mam krem z emolium na odparzenia i bardzo jestem z niego zadowolona.
Asiu dokładnie tak jak piszesz. Emolienty są bardzo wydajne. Nie ma takiej potrzeby żeby dziecko kąpać i smarować codziennie. Wbrew pozorom przesadne smarowanie tez może zniszczyć naturalnie kształtujące się dopiero bariery ochronne skóry. Wystarczy raz na jakiś czas. Chyba, ze niemowlę ma skórę z problemami to wówczas nie tylko po kąpieli ale nawet kilka razy dziennie.
Ja przez pierwsze półtora miesiąca kąpałam synka w wodzie z dodatkiem emolientów ale pupę, pachy maluszka dodatkowo smarowałam oliwką. Oliwkę nakładałam również na główkę aby nie powstała ciemieniucha i później wyczesywałam skórę główki. W drugim miesiącu zaczęłam używać po kąpieli balsamu dla niemowląt i do tej pory go używam.
Dokładnie, emolienty są wydajne, u nas wystarcza pół nakrętki na wanienkę. Z reguły kąpiel w emolientach wystarcza i nie trzeba już dodatkowo nawilżać niczym skóry malucha. Chyba, że widzisz, że jest szorstka, z wypryskami, wówczas warto sięgnąć po balsam (oliwka nie jest wskazana do codziennej pielęgnacji), my zamiennie z balsamem stosujemy linomag maść.
Ja niczym nie smaruje po kąpieli. Tylko pupę kremem. Myje emolientem i nie ma potrzeby do smarowania czymkolwiek.
Ja podobnie jak annawianna kąpałam moje dziewczyny w wodzie z dodatkiem emolientów, a pupę i główkę smarowałam oliwką. Bardzo byłam zadowolona z oliwki bambino, ale niestety zostawiała ona plamy na ubrankach. Zadowolona byłam też z oliwki firmy bubchen, a gdy moje dziewczyny skończyły po 2 miesiące używałam również płynu do kąpieli z tej firmy i nigdy nie miały problemów skórnych. Oliwka tej firmy jest dosyć rzadka i bardzo dobrze czyściło się nią też pupę, na zmianę z nawilżonymi chusteczkami. Z tego co się orientuje kosmetyki tej firmy są dostępne w aptece internetowej gemini, a ich cena nie jest wygórowana.
ja mojemu synkowi po urodzeniu smarowalam oliwka ale położna mówiła żebym lepiej nie używała oliwek, więc juz nie smarowalam niczym, a buźkę i oczka przemywalam solą fizjologiczną, tak do 2mc a puzniej przegotowana woda, a puzniej synek miał problemy z skora , pryszczyki,zaczerwieniona i sucha wiec pediatra doradziła mi emolienty więc kupiłam z firmy emolium raz na promocji kupiła za 30zl w takiej dużej tubce i starczyła mi taka na ok miesiąc albo 2juz nie pamiętam ale coś długo miałam, a smarowalam nim prawie cale ciałko synka.
Ja tez używam emolium i uważam że jest bardzo dobre i wydajne.
ja uzywałam oliatum przez pierwsze trzy miesiace a teraz juz uzywamy zwyklego plynu do kapieli dla niemowlat BAMBI i szamponu BAMBINO:) po osuszeniu ciala smaruje je balsamem dla niemowlat nivea a buzke kremem ziajka
maly nie ma zadnych problemow skornych ![]()
Ja moje maleństwo zawsze smaruję oliwką i do wanny dodajemy oliatum . Robię mały masaż po kąpieli ![]()
Ja na początku smarowałam synka oliwką, ale tu na forum dowiedziałam się, ze lepiej używać emolientów. Faktycznie sa wydajniejsze i synek ma wspaniale nawilżona skórę. Dodatkowo są wygodne w użyciu. tańsza wersja jest zakup parafiny. ja ją zakupiłam za jakies 4 zł i też dodawałam kilka kropelek do wody. Oczka od początku przemywam wodą przegotowaną. Sól fizjologiczna nigdy nie była nam potrzebna. Buzię smaruje kremem Bambino.
ja używam emolientów i nie smaruję po kąpaniu…smaruję tylko wtedy jak widzę że skóra małych jest wysuszona to wtedy smaruję…oliwki nie używam wcale miałam kupioną przy pierwszej córce, ale nie fajną miała po niej skórę i wtedy zaczęłam stosować emolienty i zostałam przy nich
Bazą wszystkich emolientów jest parafina. Dodatkowe są wzbogacone o inne składniki, na które czasami dziecko wcale nie musi reagować bo ich ilości są śladowe.
Oczywiście?
Na początku smarowałam oliwką, ale córcia miała na klatce piersiowej krostki, więc przerzuciłam się na emolient do kąpieli.
Teraz kąpię w zwykłym płynie i czasami jak czuję, że skóra jest przesuszona to smaruję emolientem.
ja mam zamiar oliwka ale im mniej wszystkiego tym lepiej nie ma co przesadzac z nadmiarem bo to jednak delikatna jest skora dziecka
Ja swoje maleństwo po kąpieli smaruje oliwką: albo Bambino albo Johnson&Johnson a to dlatego, że położna, że szpitala w, którym przebywał zwróciła mi uwagę na bardzo wysuszoną skórę, a było to miesiąc po porodzie. Oliwkę stosuję ma mokrą skórę, po to by nie zamykać porów. Zamiennie stosuję krem witaminowy, przepisywany przez pediatrę. Krem wsmarowuje na suchą skórę i sprawdza się fantastycznie. Polecam każdej mamie spróbować.