Oj tak by dobry laktator potrafi uratować laktacje
Zgadzam się. Moja siostra już prawie przestała kp ale kupiła elektryczny lektor i pomógł jej rozkręcić na nowo laktację
Wiadomo że im silniejszą ma moc tym lepiej będzie ciągną, ale warto też pamiętać o tym żeby była faza przygotowania piersi a później dopiero właściwego ssania
Tą moc to sobie trzeba dobrze dobrać :) u mnie lepiej odciągał na słabszej sile.
Dokładnie, moc trzeba pod siebie dopasować i nie może odciąganie boleć. U mnie trochę to trwało, zanim odpowiednio dobrałam programy, ale się udało. Przez 2 minuty mam tryb pobudzania a potem już ssanie właściwe.
Tak wszystko trzeba dostosować do siebie, pobudzanie piersi, ssanie aby odciąganie było efektywne
Warto zrobić ciepłe okłady na piersi przed odciąganiem mleka.
Może inny laktator
Pierwszy raz słyszę, żeby piersi nie reagowały na laktator. Może faktycznie zrób tak jak dziewczyny piszą. Zmień laktator
tez nie słyszałam zeby piersi nie reagowały na laktator. moze zła technika odciagania mleka albo zły laktator? albo za duzo stresu i mleko nie leci. przyczyn może być wiele.
Obecnie zdarza mi się ściągać recznym laktatorem i zauważyłam, że z jednej piersi ściągnę mniej mleka niz z drugiej. Powodem jest laktator czy mniejsza ilość mleka w piersi ? Z drugiej syn chetniej pije to mógł bardziej rozbujać w niej laktacje ?
Warto spróbować przy używaniu laktatora patrzeć na dziecko albo jego zdjęcie, to też pobudza wypływ mleka :)
U mnie pomagał jeszcze ciepły prysznic jak sobie oblewałem piersi ciepła wodą to odrazu mleko leciało można też użyć ciepły kompres
może zły laktator
Są nawet takie typowe żelowe kompresy na piersi, można je podgrzewac lub schładzać, w zależności od potrzeby, fajne i przy zastojach, i przed używaniem laktatora :)
No takie https://m.ceneo.pl/117873031;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q02WnsAqEsNg5&shop=147420742&gclid=Cj0KCQiA99ybBhD9ARIsALvZavXisihpNX_OF02cIjJYUCj1Shgy0Ma2HdMw__WMEDTMR-e1YYQrnxUaAh56EALw_wcB
U mnie lepiej się odciąga pokarm, gdy zrobię sobie ciepły okład przez parę minut, a następnie pomasuję piersi. Wtedy dobrze leci i więcej udaje się nazbierać ;)
ja ogólnie miałam problem z odciąganiem pokarmu, bo w piersiach tak jakby nic nie było. mam wrażenie, że mały wypijał tyle ile było mu potrzeba, najadał się, jednak moje wyjście gdziekolwiek graniczyło z cudem, bo chciałam karmić swoim mlekiem, a nie mogłam, bo z sesji odciągania pokarmu odciągałam 10 ml - 20 ml z obu piersi, w lepszym dniu z obu piersi ok 50 ml. i było to w 3 miesiącu. w pierwszym miesiącu odciągałam znaacznie więcej,
Ja na poczatku jak odciagalam po kilka razy dziennie to udało mi się dojść do 70 ml z obu, teraz też zbyt dużo nie odciągnę. Może kwestia laktatora, a może po prostu takie piersi
A przy odciąganiu stosujecie ta metodę 7:5:3? Podobno najbardziej skuteczna. Ja to nawet o tym nie wiedziałam wcześniej, a teraz spróbuje na pewno, bo przy zwykłym odciąganiu tez miałam max 30 ml a potem to w ogóle tragedia… max 10
O matko to ja teraz czuję się jak jakaś krowa przy was bo ja z jednej piersi potrafiłam odciągnąć 90ml z drugiej trochę mniej bo jest po operacji i nie ma tyle kanalików ale też zawsze te 40ml czy nawet 50ml to było