Natka wiesz wydaje mi sie ze basen w hotelu, a basen taki publiczny maja trochę inne podejście. Chociaż nie wiem do końca bo nie wiem jak to jest w hotelach. Ale bez przesady, nie można mieć obawy przed basenami i całkiem z nich rezygnować z takim względów, Ze boimy sie ze czymś sie zarazimy skoro bardzo lubimy chodzić na baseny, tak jak ja
XmasBaby masz racje. Ale mialam znajomą która pracowala w aquaparku i tez slyszalam niezle historie :d Oczywiscie nie mozna dac sie zwariowac, ale wiadomo ze basen to nie jest najbardziej higieniczne miejsce na ziemi Oczywiscie jak maly skonczy 3miesiace to bede z nim chodzila, ale zawsze 1 moje wejscie do wody jest jakies takie…fuu
No niestety uwielbiam chodzić na basen, ale nie mam dobrych wspomnień. Już kilka razy złapałam jakąś ‘niespodziankę’. Nie były groźne, ale leczenie długo trwało. Teraz całkiem w ciąży zrezygnowałam właśnie z obawy że coś sie przyplącze. Z malutkim dzieckiem też bym nie poszła. Pewnie dopiero po roku.
myślę że powinnaś iść do dietetyka , który ułoży Ci dietę która będzie dostosowana do potrzeb Twojego organizmu i organizmu Dziecka możesz też wykonywać ćwiczenia które Cię nie będą przeciążały
Pozdrawiam cieplutko i powodzenia
a moze naprawdę zgrasz sie z jakąs mam na fb z okolicy i zaczniecie razem biegac itp. , jak sie ma odpowiedni wózek to mozna biegac z wózkiem, i dziecko dotlenione, i mam w kondycji godnej pozazdroszczenia
Zezowatamialam to samo. ile razy po basenach chodzilam po ginekologach masakra i dltego i ja w ciazy zrezygnowalam z basenu.
Pewnie,ze można. Sport jest wskazany i w ciązy i po ciąży. Pozwala utrzymać ciało w dobrej kondycji ( jest to dobre dla maluszka). Podczas karmienia jak najbardizej można się odchudząc. Nie polecam jednak diet redukcyjnych, głodówek. Obciażają one organizm a to nie jest wcale dobre dla maluszka.
Polecam zajrzeć sobie tutaj
http://slowoseniora.pl/jak-jesc-by-nie-szkodzic-watrobie/
Na stronie jest opisane jak jeść, aby nie zaszkodzić wątrobie i przy okazji trochę schudnąć
Absolutnie nie! powinno sie jesc zdrowo i zbilansowanie a waga sama sie unormuje z czasem. dla mnie 9 mcy przybierania powoli to i zrzucania tyle samo powinno byc. Racja ze niektóre mamy odrazu po wyjsciu ze szpitala sa na minus ale nie ze specjalnie tylko sam organizm tak zrobił
Można jeść zdrowo i wartościowe produkty a przy tym chudnac. Na pewno wyeliminować z diety chleb to są puste kalorie,wiecej warzyw bo otwocki przy karmieniu to też nie wszystkie da się zjeść
Moim zdaniem odchudzanie w czasie karmienia piersia jest krzywdzace dla dzidziusia. Wiem ze teraz jest taka presja otoczenia na bycie chudym i w formie… Ale czy nie lepiej spojrzec na dobro maluszka? Kilogramy predzej czy pozniej spadna, jest to etap przejsciowy. Jezeli chcesz sie odchudzic nie krzywdzac maluszka zrezygnuj ze slodkosci, smazonych potraw, zaangazuj sie w jedzenie ryb, warzyw i owocow. mozesz takze stosowac suplementy wzbogacajace dla kobiet karmiacych. Chcemy sie podobac sobie i innym, ale czy to jest az tak wazne, zeby ryzykowac, ze naszemu malenstwu bedzie czegos brakowac?
Odchudzanie w czasie karmienia piersią wcale nie musi być krzywdzące dla dziecka.
Odchudzać się można jeśli ktoś chce ale przede wszystkim powinno się to robić z głową. Nie stosować jakiś diet, które są rygorystyczne ale zacząć uprawiać sport. Stopniowo zwiększać wysiłek fizyczny, jeść regularnie posiłki.
J. Swierczewska nawet jeśli my będziemy się odchudzać dziecku karmionego piersią nic nie zabraknie ponieważ ono wszystkie potrzebne mu do prawidłowego rozwoju składniki będzie pobierać z naszego organizmu. To nam będzie brakować witamin ale nie maluszkowi.
Dlatego dla swojego zdrowia nie powinnyśmy stosować diet.
Najlepiej poczekać z odchudzaniem aż zakończysz karmienie. Samo karmienie powoduje spadek masy ciała o ile nie je się niewiadomo ile :). Możesz zacząć uprawiać sport, z tym że po zakończonym treningu należy odczekać jakiś czas przed nakarmieniem dziecka.
Odchudzać się nie wolno w ciąży ani przy karmieniu piersią. Czasem ludzie w odchudzaniu tracą głowę i łamią dopuszczalny próg odchudzania. Kiedyś w jakimś wątku pisalam o znajomej z pracy która się odchudzania w ciąży i jakie to miało skutki dla maleństwa. Od 8 miesiąca co chwila w szpitalu bo co chwila coś nie tak z nią lub dzieckiem. Ostatecznie od 8 miesiąca już wiedziała ze maly ma problemy z układem krwionosnym I jeszcze jakimś. Niestety nie dowiadywalam się już kiedy się urodziło i w jakim stanie …
A więc w ciąży dziewczyny się nie odchudzamy lecz zdrowo odzywiamy A to różnica. Zarzywamy sobie spacerów. Jemy dużo owoców i warzyw. Owoce wybieramy te które mają jakieś witaminy ale mają mniej cukru. Unikamy fast foodow, serów żółtych w nadmiarze , pieczonego mięsa .A przede wszystkim to wystarczy zrezygnować ze slodyczy i organizowac sobie jakis ruch w ciagu dnia i wystarczy. Będziecie tyc zdrowo ;))
Odchudzać się nie wolno odchudzanie tzn mniejsza ilość kalorii a przecież trzeba jesc odpowiednią ilość kalorii dla zdrowej kobiety plus 400 kcal dodatkowo mniej więcej przy karmieniu piersią. Owszem jeśli ma się na myśli odchudzanie tzn ćwiczenia to jak najbardziej można ale dieta musi być zbilansowana i zróżnicowana i musi mieć odpowiednią ilość kalorii co wyklucza diety które często sie stosuje przy odchudzaniu.
Kobiety ktore karmia piersia zdecydowanie szybciej wracaja do wagi przed porodem. Ja rowniez mam wilczy apetyt,ale nie odmawiam sobie bo widze ze waga i tak stoi w miejscu. Nalezy tylko uwazac na ilość spożywanych słodyczy. Dodatkowo aktywnosc fizyczna na pewno nie zaszkodzi
Slyszalam ze po odstawieniu dziecka od piersi waga i tak wraca. Jestem ciekawa czy to prawda.
Chyba z każdą ciąża jest inaczej… Ja z synkiem przy wyjściu ze szpitala już zarzuciła zbędne kg… Przy córeczkę nie jest już tak fajnje:) ale karmie piersią i myślę, że wrócę do wagi sprzed ciąży
Kobiety ktore karmia piersia szybciej wracaja do wagi z przed ciąży. Trzeba jednak zdrowo się odżywiać. Również można uprawiać sport a kilogramy same spadną:)
Ja karmię piersią, a waga sama leci w dół. Córka wszystko ściąga, aż się okrągła zrobiła na buzi i wałeczków dostała.
Jeśli nie macie czasu chodzić na siłownię to polecam zorganizować sobie mini siłównie w domu. Niewielkim kosztem można zaplanować sobie wiele ćwiczeń. Warto jest sprawić sobie tylko:
matę do ćwiczeń
ekspandery
skakankę
hantelki
ewentualnie piłkę do ćwiczeń jeśli macie miejsce na to aby ją trzymac
To nie kosztuje dużo, a jednak mozna zaoszczędzić sporo czasu
Na stronie jest sporo informacji jak zorganizować sobie trening domowy —> http://www.e-dieta24.pl/urozmaicamy-trening-domowy-akcesoria-cwiczen-wybrac/