Czkawka u dzidziusia w brzuszku

Moja Mała też codziennie w brzuchu po dwa razy miała czkawkę i po porodzie też często miała. Wszystko z nią ok.

Czytałam ostatnio, ze czkawka to normalne zjawisko, gdyż przygotowuje przeponę dzidziusia do normalnej pracy

U nas czkawka była codziennie. Nie ma się czym przejmować to jest normalne.

Pierwszą czkawkę mają dzieci już w brzuchu mamy. Maluszek, który przebywa w otoczeniu płynu owodniowego, bardzo często za szybko go połyka. Dziecko pijąc płyn owodniowy utrzymuje prawidłową równowagę wodną w organizmie. Ma to wpływ na prawidłowy rozwój jego płuc i nerek, a poza tym przystosowuje do życia poza organizmem mamy, dziecko ćwiczy także odruch połykania. Niedojrzała przepona czasem reaguje na tę aktywność właśnie czkawką.

Czkawkę może zaobserwować ginekolog podczas wykonywania badania USG. Może też odczuwać ją mama – jako charakterystyczne, rytmiczne wibracje lub drgania dziecka wewnątrz brzucha. Niektóre mamy mylą czkawkę płodu z kopnięciami, tymczasem czkania są delikatniejsze i miarowe. Czkawka zdarza się też często noworodkom, regularnie nawet do 3. miesiąca życia.

Czkawka jest nieszkodliwa i nie musi cię niepokoić. Poza tym nie masz na nią żadnego wpływu, mija sama po jakimś czasie. W przypadku maleńkiego dziecka, możesz ją powstrzymać, podając mu pierś i otulając kocykiem.
Czkawka u małych dzieci jest niegroźna. Czasami najwyżej uciążliwa i pojawia się zwykle wtedy, gdy dziecko za szybko je i nałyka się powietrza, a dodatkowo nie odbije mu się po jedzeniu. Wtedy najlepiej podać mu coś do popicia. Jeśli dziecko jest karmione piersią, to trzeba je znowu do piersi przystawić, a potem potrzymać aż mu się odbije. Często maluchy mają czkawkę, bo zmarzły im stopy. Wtedy trzeba ogrzać im nóżki i też dać coś do picia.

Omatko jaka wypowiedz :wink: czkawka normalne zjawisko, nie ma sie czym martwic :slight_smile: sama dzis mialam czkawke :stuck_out_tongue: nic mi nie jest, a z piciem to roznie bywa bo moje dzieci zwykle nie chca nic pic przy czkawce, mlodszemu podaje piers jak sie wqrza a dla starszego to frajda :))

Tak, tak - Czkawka w brzuszku normalna sprawa :wink: ja też się na początku martwiłam i pytałam i położną i lekarza, bo mi się z czymś nieprzyjemnym kojarzyła, ale tak jak tu już Dziewczyny fachowo podpisały,m to tak naprawdę coś dobrego - znaczy świadczy o dobrych i potrzebnych procesach :wink:

Czkawka pojawia się, gdy maluszek łapczywie, zbyt szybko połyka wody płodowe. Taki mały łakomczuszek. Jest to zupełnie bezpieczne i niezagrażające. Nie ma się czym martwić.

Mi lekarz stwierdził, że synek ma czkawkę na USG ale ciężko mi ją wyczuć. Jestem w 25 tygodniu i mały się bardzo często wierci, kopie i czasem czuję takie wibracje, może to jest czkawka…

Mój synek też ma bardzo często czkawkę, wtedy brzuszek mi podskakuje albo czuje takie wibracje jak pisze marcelka. Tak jak juz dziewczyny pisaly to sa naturalne odruchy dziecka:-)

Ja nie umiem wyczaić u Tobcia…

Mój synuś ma czkawke z 2 lub 3 razy dziennie :0 ale to takie milutkie :))))

A u nas czkawka towarzyszyła nam bardzo ale to bardzo często ja nawet ze strachu że za często byłam u lekarza i mu o tym wszystkim opowiadałam a on na to że dziecko w ten sposób ćwiczy sobie płuca do samodzielnego oddychania i żę jest to całkiem normalne zjawisko. Czasem zdarzało się że mały czkał i 3 razy dziennie i to dość długo choć jak ja mam czkawkę to czasem może trwać i trwać bardzo długo. Najdłużej ja miałam czkawkę ponad godzinę i taka byłam umęczona że szok.

Brzuch mamy tak rytmicznie podskakuje :slight_smile: Bardzo dziwne uczucie, ale przyjemne

ja jak mala miala czkawke to zawsze jeszcze glaskalam bruszek :wink: on wtedy tak smiesznie podskakuje hehe:) ale jak glaskalam to malej czkawka przechodzila :wink:

Mój maluszek też miał często czkawkę, gdy był w brzuszku- moja gin mówiła żeby się tym nie przejmować bo w ten sposób ćwiczy mięśnie i przeponę :slight_smile: teraz po porodzie też mu się zdarza czkawka :slight_smile: nie tak często jak w brzuszku, ale jednak jest :slight_smile:

Ja pod koniec ciąży praktycznie wyłącznie czułam czkawkę, pozostałe ruchy małej były bardzo słabe, ale czkawka nas nie odstępowała :slight_smile: po porodzie też miała ją często, ale teraz zdarza się raczej wyjątkowo (ma 5 miesięcy). Czkawka jest bardzo ważna w rozwoju dziecka bo uczestniczy w ćwiczeniach mięśni oddechowych.

U nas czkawka w ciąży bywała nawet 2 razy dziennie i zawsze wieczorem jak kładłam się do łóżka, mąż bardzo się w tedy z tego śmiał, ale i pytał jak ja to wytrzymuje, takie ciągłe rytmiczne pukanie w brzuch, ale dla mnie było to fajne bo wiedziałam że z małą jest wszystko w porządku bo ogólnie mało się ruszała.
Po porodzie mała również miała czkawkę ale tylko jak miała zimne rączki . W tedy nic z tym nie robiłam bo położna powiedziała że jak czkawka zdarza się sporadycznie to mam nic nie robić. Kiedyś chciałam jej ulżyć i podałam wodę do picia czkawka mineła ale tylko na chwilkę bo małej od razu się ulało i czkawka była od nowa. W tedy stwierdziłam że nie będę kombinować i jeśli małej to nie szkodzi i samo przechodzi to nie ma co jej podawać na siłę picia.
Kiedyś czytałam że jeśli czkawka u dziecka trwa przez kilka godzin to w tedy należy zgłosić się do lekarza.

Moja corka w 9 miesiacu miala czkawke z 5-6 razy dziennie:) Lekarz powiedzial mi ze to bardzo dobry objaw, poniewaz gdy dziecko czka rozwija sie przepona i uklad nerwowy, wiec nie masz sie o co martwic:)

To zjawisko normalne i częste w związku z nadmierną ilością płynu owodniowego w żołądku płodu. Mój szkrab ma często czkawkę dzień po dniu po kilka minut, a czasem jest tydzień spokoju :slight_smile:

Mój synek ma codziennie, po dwa, trzy razy. To jest normalne. Młody połyka wody płodowe w ilościach hurtowych i taki tego efekt :slight_smile: