hehe u mnie teraz tez ciagle czkawka obecna a obecnie na czkawke tylko piers dziala ani wody nie chce pic, ani herbatki tylko piers
no i czasem jak sie rozplacze to czkawka mija (to jest rzecz naprawde rzadka bo moje dziecko nie placze :P)
O tak, moje dziecię miało czkawkę w brzuszku baaaardzo często.
Teraz jak tylko się pośmieje w głos, także ma
Tak ja tez bardzo czesto czuję czkawke mojego synka w brzuszku , śmieszne uczucie , ale z tego co wiem nie robi ona żadnej krzywdy maleństwu
A.Sosnowska dziecko przez czkawkę ćwiczy przeponę
no i maluszek, który ma czkawkę przy okazji próbuje wody płodowe
i co najważniejsze daje o sobie znać, bo u nas zawsze się mówi, że jeśli ktoś ma czkawkę, to znaczy, że ktoś tę osobę wspomina, a my przyszłe mamusie cały czas wspominamy nasze maluszki mieszkające pod naszym serduszkiem
chciałam dać znać jak to jest po urodzeniu-więc synek wciąż często miewa czkawkę nie tylko gdy zrobi m się chłodno , po prostu nagle w ciągu dnia dostaje czkawki, czasem w nocy, zupełnie tak samo jak było w brzuszku
i jeśli to było wywołane połykaniem wód to zgadzałoby się że równie łapczywie zabiera się do jedzenia, stąd potem chyba ta czkawka
Basia ta czkawka będzie wam jeszcze dłuugo towarzyszyć. Albo z chłodu, albo dlatego, że pielucha mokra, albo że po prostu Arturek się powietrza nałyka przypadkiem Rozala już ma 7 miesięcy i jeszcze czasami jak się zapowietrzy czy za długo jej nie przebieram to zaczyna “szczekać”
Ja tez jestem w 36tc i moja mała ma codziennie a nawet czasami dwa razy dziennie czkawke czytałam wiele na ten temat i to nie jest ani grozne ani nie powinno niepokoic przyszla mame, czkawka to dogry odruch a swiadczy o polykaniu wod plodowych
ojjj u nas to zazwyczaj jak miałam ruchy liczyć pojawiała się tak mniej więcej po pół godziny liczenia, ale też czytałam o tym, że to dobry znak i że dziecko łyka wody płodowe także po prostu traktowałam to za cos normalnego. jedynie w nocy mi przeszkadzała nieco ta czkaweczka, bo spac nie mogłam;)
Maluszek w brzuszku ćwiczy ruchy oddechowe i czkawka to prawidłowy objaw połykania
Pani Kongo a do jakiego miesiaca czkawka u niemoląt jest czymś normalnym?. Bo tak nam powiedziała pani położna, że czkawka jest normalnym objawem, ale zastanawiam się do jakiego okresu. Czytałam kiedyś że częsta czkawka to objaw pewnych zaburzeń. Dlatego chciałabym się dowiedzieć czy jeśli raz-dwa razy dziennie (co dzień) mje 5 miesieczne dziecko ma czkwakę to czy to jest w normie?
K.Cubala czkawka zawsze jest normalna Dorosły człowiek też miewa czkawki
Moja Rozala jeszcze jak miała pół roku to potrafiła mieć czkawkę dwa razy na dzień, a to się powietrzem zachłysnęła, a to pielucha mokra, a to zmarzła. teraz ma 8 m-cy i 12 dni, a czkawka raz na kilka dni. Jakby dziecko miało kilka lat i czkawkę kilka razy na dzień to wtedy można by się zastanawiać o co chodzi.
Moja 6 tygodniowa Zuzia ma nawet teraz często czkawkę Przed jedzeniem , po jedzeniu itd… A w ciąży też borykała się z nią co najmniej 2 razy na dzień
U nas czkawka też była na porzadku dziennym ale to chyba każde dziecko tak ma więc nie ma się czym przejmować
Moje dzieciątko ma czkawkę zazwyczaj ok. 9-10 rano, a może to ja wtedy ją najbardziej odczuwam, bo zazwyczaj pracuję o tej porze przy komputerze. Nie ukrywam, że jest to dla mnie fantastyczne uczucie, bo wiem, że mały jest, ale z kolei nie sprawia mi bólu mocnymi kopniakami czy ugniataniem przy żółądku
Tak od 7 miesiąca moja córeczką miala bardzo często czkawke, początkowo mydlam ze to SA jakieś nie bolesne skurcze. Jak się urodziła to również często miala czkawki ale dostawilam do piersi i zaraz mijala. Teraz bardzo rzadko miewa czkawke ale ważne aby dziecku podać cis do picia:-)
Śmieszne uczucie. U nas dzień bez czkawki był dniem straconym po urodzeniu synek też często łapał czkawkę, ostatnio mu rzadziej się zdarza
Mój maluch bardzo rzadko ma czkawkę, ale są osoby, które narzekają na nie co najmniej 3 razy dziennie. Dziecko połyka wody i ćwiczy też oddychanie a czkawka to normalny objaw.
Moja miała czkawkę po kilka razy dziennie - od dwóch, trzech i więcej:) Skakał mi brzuch wtedy:D