z tymi domowymi lodami to kiedyś pamietam ze i ja próbowałam ;) ale nic mi z tego nie wychodziło a co dopiero takie bez cukry bez jaj;) kończyło sie na zakupie w sklepie;)
ale jak ktoś ma sprawdzony przepis to z checią wypróbuje;)
Witaj na forum #teamLOVI!
z tymi domowymi lodami to kiedyś pamietam ze i ja próbowałam ;) ale nic mi z tego nie wychodziło a co dopiero takie bez cukry bez jaj;) kończyło sie na zakupie w sklepie;)
ale jak ktoś ma sprawdzony przepis to z checią wypróbuje;)
Ja bym nie wytrzymała bez słodyczy
Halmanowa najlepiej sobie jogurt z owocami zamrozić , śmietanę olać bo to zbędne kalorie . Ja lody miękkie to tylko z maszynki miałam.
Masło orzechowe polecam to : to było moje wybawienie w ciąży ":D praktycznie codziennie kanapka z nim i owoc na podwieczorek
https://krukam.pl/product-pol-1011-Krukers-Lajt-chrupiaca-pasta-orzechowa-300g.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&curr=PLN
Są słodycze przeznaczone dla osób z cukrzycą bez cukru. Jadłam kiedyś taką czekoladę bez cukru i fakt ma trochę inny smak ale jest dobra i pewnie kwestia przyzwyczajenia żeby się przestawić.
Chociaż z drugiej strony sama uwielbiam słodycze i ciężko było by bez nich.
Niby są te słodycze bez cukru, ja jadłam czekoladę i ciasteczka z biedronki bez cukru, były smaczne ale nie powiedziałabym że mają super skład. Raz na jakiś czas można zjeść :)
oliwejra no coś za cos;) ja kiedyś jadłam ciasteczka bez cukrowe kakaowe i powiem ci ze mega mi smakowały ;) mimo iż kakao bardziej nadaje takiego gorzkiego smaku
Halmanowa dasz radę, kto jak nie my kobiety? wszystko dla naszego maleństwa;p ja miałam na pograniczu też te wyniki, ale po dobowym pomiarze glikemii wykluczyli u mnie cukrzycę. także mnie to ominęło.
U mnie pod koniec pierwszego trymestru wyszła wysoka glukoza na czczo. Zaraz musiałam robić obciążenie, na szczęście wyszło, że to był dziwny incydent.
No niestety jak nie ma cukru to często w tych sklepowych produktach jest aspartan no a to jednak chemia tragiczna jest. No z cukrami nie jest łatwo. Polecam mrozi sobie chociaż wode z sokiem z limonki i cytryna oraz mięta. Albo robić kostki smakowe to napoi. Z domowych sorbetów polecam zblendowac sobie owoce leśne jagody maliny i borowki. Sa to owoce o niższych IG i jednocześnie regulujące poziom cukru we krwi . Ja osobiście bardzo lubię smak tych owoców bez dosladzania ale jeśli już chce się dosłodzić to polecam sięgać po ksylitol i erytrytol :)
Dlatego jednak trzeba uważać bo niby wydaje się produkt zdrowy bo bez cukru ale mogą być inne niezbyt zdrowe dodatki
Oj tak. Te dodatki czasami gorsze niż sam cukier. Nie jest to zamiennik, ale dla dziecka już lepszy jogurt z cukrem niż z syropem glukozowo-fruktozowym. Tak samo z tymi słodzikami pewnie bywa, że niby bez cukru, a te dodatki na co innego wpływają i jeszcze gorzej nam wychodzi na zdrowie.
oliwejra zgodzę się ! to że bez cukru nie oznacza, że nie mają substancji słodzących. Często jednak ona jest i to substancja, która mimo wszystko podnosi poziom cukru, albo jest tam biała mąka. Ja będąc w ciąży z cukrzycą ciążową nie znalazłam słodyczy takich, które bym mogła zjeść bo w składzie zawsze było coś zakazanego. To, że jest napisane dla cukrzyków nie zawsze jednak dla nich jest. Choćby chleb taki był, a w składzie karmel no to sorki już odpada, ale na opakowaniu jest napisane, że dla diabetyków no hello no już nie
O z tym karmelem w chlebie to nie wiedziałam. Ja kupowałam chleb z niskim ig ale w piekarni więc tam nawet składu nie było jak sprawdzić. Przy cukrzycy na wszystko trzeba uważać bo mi nawet po pomidorze potrafił cukier wzrosnąć...
Karmel w chlebie dla diabetyków? Dziwne. Jednak ja nie muszę tak uważać, to nawet nie zdaję sobie z wielu rzeczy sprawy.
Oliwejra;) no czasami te pomidory to są słodkie;) zwłaszcza malinowe;D
co do składu na życznie klienta sprzedawca ma obowiazek pokazania składu pieczywa czy ciast jesli ich nie ma na etykiecie, czesto sa to takie ksiażki gdzie sa wszystkie składy pieczywa, trzeba zapytać;)
male truskawkowe sa strasznie slodkie :D
Z tymi produktami tak jest ze nie ma napisane słowo cukier ale jest pod inna nazwa. Często dodawane są soki do produktów a w sokach jest cukier a się o tym juz nie pisze. Chleb z niskim ig jest pyszny ale teraz już kosztuje kosmiczne pieniądze. Pieczywo pełnoziarniste jes jest ok .
Oliwejra cukier czasem wybija nawet po 6h od posiłku wystarczy ze zjadlas więcej WBT wcześniej. Po pomidorkach raczej ci nie wzrósł bo pomidor ma bardzo mało WW i niski IG.
Dzień dobry! :)
Jestem położną oraz studentką V roku położnictwa. Zwracam się z ogromną prośbą do wszystkich Pań w ciąży, o wypełnienie anonimowej ankiety, której wyniki pozwolą mi napisać pracę magisterską na temat „Aktywność fizyczna a częstość występowania cukrzycy ciężarnych”. Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Link do ankiety:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfOHlDOT5kPVS3ETkz95STVGT5z1B2mf927T_TST3Nz9z4onA/viewform?usp=sf_link
mamaemmy, o to to :)
Czytałam, że warzywa i owoce poddane np obróbce cieplnej zwiększają swój poziom ig więc wystarczy, że się pomidor zalało wrzątkiem i już cukru więcej :P
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.