Ja jak mam ochotę na kawę to piję kaw, ale z 1 łyżeczki
Kawę zbożową można jak najbardziej pić bo nie zawiera w swoim składzie kofeiny. Można pić każdy rodzaj zbożówki.
@Lina9213 No dokładnie! U jednych kofeina będzie wywoływać mdłości, a u innych nie. Dlatego nie ma nic złego w tym, żeby w ciąży wypić filiżankę prawdziwej kawy na śniadanie, ale nie ma co też z tym przesadzać i taka kawa zbożowa jest wtedy bardzo dobrym ekwiwalentem.
Pozostając w temacie kawy zbożowej, to mam pytanie w tej kwestii Dzieciom od którego roku życia można ją bezpiecznie podawać?
Ula, generalnie producenci zapobiegawczo podają, że od 3 r.ż. ale już po roku można odrobinę podać. Ważne by nie było to kilka kubków dziennie, ze względu na błonnik który kawa zbożowa też zawiera, a zakładam, że taki maluch zdrowo się odżywia i warzywa i owoce też wcina Ale myślę, że po roku taki maluch spokojnie może kilka łyżek spróbować takiej kawy zbożowej
Też mi się wydaje, że dzieciaki mogą już po skończeniu roku pić kawę zbożową. Można przecież robć im ją z mlekiem czy coś. Np. jak ja piję swoją to dziecko na pewno też będzie chciało. A to, że w kawie zbożowej jest masa błonnika to fakt. No i jeśli dziecku smakuje to niech pije
No właśnie… smakuje Mój trzylatek uwielbia, taki mały kawosz. Myślałam, że to jeszcze za wcześnie, ale trochę mnie uspokoiłyście. Zwłaszcza, że w przedszkolu również do śniadania 2-3 razy w tygodniu podają zbożówkę.
Ula producenci zalecają kawę zbożową właśnie dopiero po 3 roku życia. Kawa zbożowa ma właśnie dużo błonnika. A mniejsze dzieci to już generalnie zależy od rodziców.
Ula, u nas jest raz w tygodniu zbożówka a raz kakao, ale moja córa nie lubi
Moja córka ma już 8 lat, a kakao czy kawy inki do buzi nawet nie weźmie.
Kawę z mlekiem w ciazy piję - raz na kilka dni i taka słabiutką z 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. U mnie to w zasadzie mleko z kawa, bo 2/3 w kubeczku to mleko wlasnie.
Nie spodziewałam sie, że kawę zbożową można podawać dzieciom. Dobrze wiedzieć.
A kawa w ciąży? To zależy od organizmu, ja nie piłam wcale bo nie było mi to potrzebne. Do “nałogowego” picia kawy wróciłam dopiero po kilku miesiącach po porodzie
A ja, obecnie w 3-ciej ciaży, właśnie dopiero zaczęłam pić kawę. Nigdy jakoś nie lubiłam i nie potrzebowałam a teraz… MUSZĘ! Natomiast nie mam wyrzutów sumienia, gdyż:
- pijam z mlekiem a mleko dodane do kawy niweluje działanie kofeiny,
- uzupełniam magnez (orzechami, nie czekoladą i suplementami)
- nie piję na czczo, by nie obciążać żołądka.
Jeśli chodzi o kawkę- dwie dziennie (nie litry), nie ma co robić ograniczeń, gdyż stres gorzej wpłynie na maluszka niż ta odrobina kawy.
Jeśli chodzi o zamienniki- typu kawa zbożowa- polecam zrobić własna smakową: np przy zalewaniu dodać kostkę lub dwie gorzkiej czekolady albo zetrzeć odrobinę wanilii lub cynamonu. Pycha!
Bardzo serdecznie polecam inke. Naprawde dobrze smakuje. Malo tego, sa rozne smaki. i szczerze? Z rana pobudza bardziej jak kawa.
M. Jacek kawę zbożową może pić dziecko które ukończyło 3 lata. Jest to nawet napisane na opakowaniu.
Ja kawy ani w jednej ani w drugiej ciąży nie pije. Jakoś mnie mnie ciągnie. Położna nawet mówiła żebym raz na jakiś czas wypiła filiżankę bo mam niskie ciśnienie.
A o działaniu pobudzającym kawy nie słyszałam. Przecież inka nie ma w składzie kofeiny. to jest raczej placebo jeśli już.
Dobrze wiedziec. Zapomnialam o kawie zbożowej i chyba najwyzsza pora do niej powrócić. Zdrowsza z pewnością niż ta normalna.
Kasiu tez mialam niskie ciśnienie w ciąży a od kawy mnie odrzucalo. Nawet po porodzie nadal nie mialam na nia ochoty. A teraz znów powrocilam do swojego nalogu:)
No zbozowka to samo zdrowie.
To mnie dokładnie tak samo nie ciągnie mnie do kawy i nie piję.
Ja w pierwszej ciąży piłam kawę z mlekiem niskodrazniacą.Co prawda ograniczałam się co do ilości ale piłam.Natomiast jak urodziłam to karmiłam piersią i na ten czas (13msc y) jakoś samoczynnie zrezygnowałam z kawy sypanej na rzecz kawy zbożowej, inki, inki karmelowej i kakao
Na szczescie nigdy nie bylam kawoszem. Obecnie piję herbaty, szczególnie herbaty z czerwonokrzewu afrykańskiego tzw. rooiboos. Czasem zdarzy się też mięta i słaba czarna herbata z cytrynką. Myślę, że kawę może też zastąpić kakao ponieważ posiada pochodną kofeiny.
Lekarze teraz pozwalaja pic kawe w ciazy. Moj lekarz pozwolil mi pic filizanke slabej kawy rozpuszczalnej. Z jednej lyzeczki. Mimo wszystko wolalam pic zbozowa bez ograniczen.