Co zamiast kawy w ciąży?

ja lubiłam z mlekiem pić, ale jak pracowałam na noc to juz taka z saszetki bez mleka żeby do rana wytrwać;) ale tak jak pisze Mazia wypłukuje magnez a do tego stres;( ja pijac wieksza ilosc kaw wspomagałam sieę elektrolitami 

Mazia no masz rację ☺ ale wiadomo wszystko nagle odstawić to tez jest nie dobre dla organizmu bo organizm przeżywa wtedy szok 😂

Nati no ja z d ia na dzień kawę odkładałam, ale teraz no wróciłam znowu. Tzn ok już się wzięłam za siebie i już piję taką bez kofeiny 

Mazia ty juz końcówka to ci nie powinno zaszkodzić nawet rozpuszczalna ☺

Mazia,a dlaczego chcesz odstawić kawę,musisz bo ciśnienie,czy jak? Moja gin mówiła ,że można pić kawę w ciąży 1do 2 filiżanek max ,ale najlepiej taką prawdziwą, nie tą chemiczną rozpuszczalną.

Moniczka mam niski poziom megnezu, a od 30 tygodnia miałam skurcze, ale dobra już zaraz rodzę więc skurcze mogą być :D niech już ta macica popracuje 

mi lekarz przepiał magnez jak łapały mnie skurcze w łydkach często w nocy 

Kawa jest dopussczalna, po prostu najlepiej jakby była świezo zmielona, nie jakaś absurdalnie mocna i nie w ilościach typu 4 kubki dziennie. A jak masz obawy to możesz ją dodatkowo "osłabić" mlekiem i suplementować magnez.

Dużo źródeł podaje, że kawa jest dopuszczalna w ciąży ale jest też sporo przeciwników. Ja zawsze piłam kawę tylko okazjonalnie więc na czas ciąży i kp całkiem z niej zrezygnowałam

Ja piłam 1 kawę dzieł nie w ciąży rozpuszczalna lub robiłam sobie inkę czy Anatol no ale wiadomo to nie ten sam smak 

Ja całą ciąże pije jedna kawę rozpuszczalną z mlekiem i nie widzę żeby to miało jakiś negatywny wpływ na mnie czy dziecko. Podejrzewam, że jak ktoś pije kawę parzoną lub z expresu i to jeszcze po kilka filiżanek dziennie to faktycznie nie jest to ani zdrowe ani wskazane podczas ciąży czy kp. 

Kawę w ciąży można pić, ale wiadomo, że trzeba ją ograniczać i żeby nie była zbyt mocna. Ale rezygnować z niej nie trzeba.

mnie od kawy odrzucało i w pierwszej i w drugiej ciaży wiec nie miałam problemu ;) mozę inkę piłam ale wiecej na pewno wody kompotów.

Po porodzie inka i zmiana na 1 kawe w ciagu dnia czasami w ogóle ;)

Ja w ciąży nie piłam kawy jakoś się bałam choć można tę jedną spokojnie pić. Zaczęłam teraz w drugiej ciąży pod chyba od trzeciego trymestru tę jedną. Jak karmiłam córkę nie piłam, teraz by przetrwać piłam,ale widziałam o,że źle wpływała na syna . Teoretycznie do miesiąca dziecko nie trawi kofeiny i niektóre dzieci mogą być zbyt pobudzone. Trzeba to sprawdzić czy dziecko nie ma problemów po wypiciu przez mamę kawy u nas był kosmos 

Niby kawa dozwoloną ale ja jak sobie pomyślę, że to może mieć wpływ na to malutkie serduszko, które się dopiero rozwija to też w ciąży od razu mnie odrzucało, mimo wszystko wolałam z takimi rzeczami nie ryzykować. Dużo osób pije ale ja nigdy nie zwracam uwagi na to jak postępują inni tylko staram się szukać informacji na własną rękę :) 

moim zdaniem wszystko dla ludzi. napić się nawet zbożówki zalanej mlekiem, pychota. ale mimo wszystko ja też jestem z tych, które wolą nie ryzykować, dlatego unikałam wszystkiego co mogłoby mieć choć najmniejszy negatywny wpływ na malucha.

W pierwszej ciąży nie piłam kawy bo nigdy wcześniej nie piłam. Zaczęłam pomiędzy więc na pewno bym nie zrezygnowana po to są badania żeby czymś się sugerować i jak myślę że podają że dwie lekkie kawki są bezpieczne to jak jedna wypić myślę że ok. W drugiej ciąży miałam takie mdłości że ani myślałam o kawie

Ja w ciąży zamiast kawy piłam kakao lub kawę zbożową

Ja piję kawę, codziennie jedną filiżankę. Moja pani doktor powiedziała że dozwolone są 1-2 filiżanki niezbyt mocnej kawy. Ale muszę przyznać że w każdej ciąży na pot mnie odrzuciło od kawy i tak ok 5 MSC d dnia na dzień znowu naszła ochota. Tylko aktualnie słodzę ja erytrytolem bo mam cukrzycę i nie słodkiej bym nie wypiła, bez kawy nie dałabym rady funkcjonować. Nie smakuje tak jak ze zwykłym cukrem ale cóż.

Ja też raz na jakiś czas się napije kawy zbożowej z mlekiem ale nie jest to smak który lubię więc przynajmniej się nie uzależniam :)