Co polecacie na wzdęcia w pierwszym trymestrze? I co jeść, gdy odrzuca mnie od mięsa?

Zaciekawiłam się tym tematem, skoro nie tylko ja tak mam i poszukałam na internecie dlaczego zwiększa się ochota na słodycze przy kp. Znalazłam takie powody:

1. Produkcja mleka zużywa ogromne ilości glukozy (Jeśli poziom glukozy trochę spada →mózg natychmiast wysyła sygnał:„JEDZ CUKIER, BO DZIECKO POTRZEBUJE MLEKA”
    To nie zachcianka — to mechanizm ochronny laktacji.)

2. Prolaktyna obniża poziom cukru we krwi (Hormon karmienia (prolaktyna): zwiększa produkcję mleka, ale jednocześnie może powodować hipoglikemię (spadki cukru))

3. KP drenuje zapasy energii jak maraton (Organizm w takim stanie instynktownie chce najszybszego paliwa = cukru.)

4. KP obniża dopaminę → chcesz „nagrody” (Słodkie to najszybszy dopaminowy „zastrzyk)

Dlatego:
Ochota na słodkie przy KP to: sygnał niedoboru energii i glukozy, a nie brak silnej woli.
Twoje ciało mówi:
„Jeśli nie dostanę paliwa, zmniejszę produkcję mleka.”

Także dziewczyny, śmiało możemy jeść słodycze, a nawet MUSIMY! :joy:

4 polubienia

:star_struck: no i cudnie, czyli możemy jeść słodkie rzeczy :crazy_face: ja oprócz słodyczy to lubię też ostatnio obiady na słodko czy lody. Wszystko się w takim razie zgadza

2 polubienia

Dokładnie, teraz jemy słodycze dla dobra dziecka :smile:

Ooo i to jest siebie napisane ! :smiley: możemy dużo jeść :smiley: to mogę otworzyć wafelka :speak_no_evil:

1 polubienie

Pieknie napisane :slight_smile: teraz bede jadla slodycze bez wyrzutow :heart:

1 polubienie

Takich postów potrzeba więcej :smiley:

U mnie pomaga woda z imbirem bardzo

Już mi wszystko przeszło :innocent::blush: teraz znowu nadrabiam za tamte dni i ciągle jem a wgl słodycze :smiley: no i dużo kawy zbożowej

1 polubienie

Dziewczyny , a co polecacie żeby jeść mniej słodyczy w ciąży? :pleading_face::pray: przed ciążą nie miałam tego problemu a teraz to aż przesadzam czasami :disappointed:

Hahaha :stuck_out_tongue_closed_eyes: w ciąży mało jadłam słodyczy ale jak mogę coś polecić to słodkie są i zdrowe daktyle. Możesz je miksować z jogurtem naturalnym i owocami i będziesz miała zdrowy deser

Spróbuję tak! Tylko ciekawe czy jeszcze pomiedzy będzie ochota na jakiegoś batona :see_no_evil: albo muszę schować wszystkie słodycze w domu :laughing:

A może spróbuj zastąpić po prostu słodycze owocami :smiley: albo tak jak wspomniała @Michaska suszonymi owocami one na pewno będą bardzo słodziutkie, więc może w jakiś sposób zmniejszy to Twoją ochotę na słodkości :smiley:

Kiedyś potrafiłam miesiąc nic nie zjeść :smiley: kurcze gdyby były już truskawki to bym ciągle je jadła :smiley: Ale już się nie mogę doczekać jak będą :speak_no_evil:

Haha no na sezon truskawkowy jeszcze chwilkę poczekasz, także musisz uzbroić się w cierpliwość :grin:

1 polubienie

Mam nadzieję , że tylko nie dostanę żadnego uczulenia :see_no_evil::see_no_evil: i nie mogę się doczekać jak już będzie można je Ogródek robić i zjeść świeży koperek , zaraz pomyślałam o wiośnie :see_no_evil:

Taaaak, a do wiosny już coraz bliżej :smiling_face_with_three_hearts: :sunflower:

Nie mogę się doczekać jak juz będzie taki piękny zapach trawy, jak drzewa się będą robić zielone :see_no_evil::speak_no_evil:

1 polubienie

A jeszcze niedawno wszystkie czekałyśmy na zimę i śnieg :face_with_peeking_eye::partying_face:

Teraz na wiosnę i Wielkanoc :smiley:

Ja czekam na marzec kiedy czas się zmieni i będzie dłuższy dzień bo teraz ten krótki dzień jest przytłaczający.