Aneczka to już dla dzieci to się zgodzę
Ja też zawsze mam paracetamol i czopki
Nati ale paracetamol hasco też jest dla dzieci
nati, pedicetamol podałam dziecku, przecież to jest paracetamol w płynie.
Ale dla dzieci bo dla dorosłych tez jest chyba paracetamol prawda ?
Tak, pedicetamol to nazwa leku, który jest dla dzieci i stanowi paracetamol w specjalnie dla nich dostosowanej dawce. W środku jest strzykawka oraz tabela jak podawać dziecku stosownie do wieku i wagi. Ale jest to dokładnie taka sama substancja jak dla dorosłych, tylko jedna jej dawka dla dziecka jest wielokrotnie mniejsza.
Też mam ale kurde ani córka ani syn nie chcieli mi pić go. Wyoluwali. Chyba przez smak ;(
Bardzo fajnie się go podawało dzięki tej strzykawce..
Martyna, ale w ulotce jest napisane, że to można z mlekiem albo soczkiem podać, więc może tak próbować. Tylko dziecko wtedy musiałoby wszystko wypić, żeby przyjąć całą dawkę leku.
Tak wiem tylko córka tylko piersią piła.. próbowałam Raz na łyżece wymieszać z syropem to też nie chciała. Najstarszy pił jak była potrzeba ;)
martyna, ja w sumie też bezpośrednio ze strzykawki podawałam, syn po szczepieniu nie miał apetytu, więc trudno było podać całą porcję mleka.
Pedicetamol tonbardziej skoncentrowany lek np. Apap trzeba podać w duzo większej dawce tutaj jest tego naprawdę nie wiele, polecam zwlaszcza przy podawaniu dzieciom której gorączkują i potrzeba podawac ibufen na przemiennie z paracetamolem.
Lek nie jest smaczny corka początkowo potrafila nim wymiotować ale miałam wrazenie ze szybciej zbija gorączkę niz ibufen ale za to ibufen dłużej podtrzymywał stan bez gorączki.
My podawaliśmy ibuprofen (jako nazwa substancji a nie konkretnej nazwy leku) natomiast czytam, że można go podawać dopiero po 3 miesiącu życia (też nam wcześniej nie był potrzebny).
Akurat ten lek który mieliśmy z ibuprofenem był zalecany do stosowania co 8h a bez konsultacji z lekarzem można go podawać maksymalnie przez 3dni ciągiem.
Ale chyba częściej lekarze zalecają podanie paracetamolu. Jest przeciwgorączkowy i przeciwbólowy.
Ibuprofen ma dodatkowo działanie przeciwzapalne.
Nati tak jest i dla dorosłych i dla dzieci.
Na "zaś" po szczepieniu niczego nie dawałam. Jeśli pojawiała się gorączka (Raz się tylko pojawiła) to dawałam czopek Nurofen na zbicie.
ewabrz u nas pediatra nic nie sugerowała,tylko dac przeciwgorączkowy jak na opakowaniu....zero doradzenia....ja zawsze podawałam ibumD
Raz mi kazała podać leki na zaś, jak była szczepiona na menigokoki albo pneumokoki. Już nie pamiętam dokładnie;/
Tez uważam ze nie warto podawać na zaś co to za lekarz
Mojej koleżance po szczepieniu na meningokoki kazali zapobiegawczo podać coś na gorączkę małemu. Osobiście sama dawałam jak dopiero dziecko miało wysoką temperaturę. Zawsze dajemy że strzykawki. My podajemy ibuprofen bo daje się tego mniej. Paracetamol kiedyś było nam ciężko podać bo to spora porcja była. Teraz córka już rozumie i wypije taką porcje.
Ja na zaś nie podaję. Jednak po szczepieniu często była u nas temperatura, plus dziecko było takie osowiałe, to z jedną dawkę podawałam, aby mu ulżyć. Po co ma się męczyć. jakby nic mu nie było to bym na zapas nie podawała. U mnie najlepiej się sprawdza ibuprofen pod różnymi nazwami, to wszystko jedno i to samo, czy Ibum, czy Nurofen. Dzięki dodatkowemu przeciwzapalnemu działaniu u mnie stoi wyżej w hierarchii. Jednak w domu zawsze mam i paracetamol, jakby trzeba było naprzemiennie podawać, bo i tak się zdarzało.
Nigdy niczego na zaś nie podawałam