Gdzie można dostać najlepszego Rooibosa ??
Ja w pierwszych miesiącach nie mogłam pić kawy, bo od samego zapachu miałam mdłości. Od 6 miesiąca zaczęłam pić tylko rozpuszczalną z większą ilością mleka i nic się nie działo. Oprócz kawy piłam to na co miałam ochotę a w szczególności Pepsi ponieważ ją uwielbiam.
Radziłbym zrezygnować ze sztucznych napoi i pozostać wierną wodzie A kawa i herbata… Z umiarem
Dla ciężarnych sa specjalne kawy dostępne nawet w rossmanie
ja pije czasami kawę rozpuszczalną, słaba z dużą ilością mleka
Paulina to Pepsi to nie był najlepszy pomysł. Wiem, że w ciąży ma się zachcianki na różności, ale powinnyśmy takie napoje ograniczać do minimum. To są puste kalorie, które nie są wskazane nam a tym bardziej dziecku.
Możesz w ciąży wypić 200mg kofeiny dziennie, co w praktyce oznacza 2 słabe kawy lub 5 herbat. Weź jednak pod uwagę, że śladowe ilości kofeiny może zawierać takze kakao lub czekolada.
Przeciwwskazana jest natomiast zielona herbata (szczególnie w 1 trymestrze), bo podobno wyplukuje kwas foliowy.
Ja w ciąży piję zamiast kawy parzonej kawę zbożową. Jest całkiem smaczna
Pepsi fakt nie jest za zdrowe wiadomo trochę nie zaszkodzi ale warto ograniczyć takie napoje w ciąży.
ja pilam wodę mineralna najbardziej od czasu do czasu cappucino czy kawę zbożowa a czasem kakao
Kawa wiadomo trzeba ją ograniczyć również przez wzgląd na siebie. Wyplukuje minerały. Herbata podobno gorsza od kawy ale kobieta ciężarna nie wielbłąd pić musi może lepiej jakieś soczki owocowe albo właśnie herbatki zielone są w różnych smakach. Wiadomo nie hektolitrami ale nie można sobie odmawiac
Herbatke zielona można ale nie za dużo raz dziennie jak kawa czy góra dwa. Soki straszna ilość cukru mają więc też nie polecam za dużo bo jednak będzie iść w wadze a za dużo przytyć to też nie zdrowo. Najlepiej woda mineralna herbatki z suszu owocowego czy owocowe. Kawy zbożowe to chyba najzdrowsze napoje dla ciężarnej.
Foton nie wuplukuje ale spowalnia przyswajanie.
W ciąży najzdrowsza jest woda niegazowana. I najlepiej jest pić ją.
Pepsi to nie zdrowe i puste kalorie. Nie ugasimy nią pragnienia tylko będzie się chciało jeszcze bardziej pić a sprzyja tyciu. A kilogramy trzeba będzie później zrzucić.
Soki owocowe, świeżo wyciskane to źródło witamin, cukry oczywiście w nich są zawarte ale to głównie fruktoza. Na pewno lepiej wybrać cukier pochodzący z owoców niż ze słodyczy
Zgadzam się z M. Jacek jeśli soki to już świeżo wyciskanie przez nas. Wtedy nie ma w nich zbędnego cukru a jedynie fruktoza i same witaminy.
Ja pije glownie wode. Zreszta zawsze pilam glownie wode. Czasmai soki ale tylko te 100% albo wlasnorecznie wyciskane. Na poczatku ciazy odrzucilo mnie od kawy. A tetaz pije jedna dziennie. Robie sobie latte. Moj maz sie smieje ze to mleko nie kawa. Teraz dodatkowo pije herbate z jakis ziol ktora dostalam od poloznej. Sa ta m.in. liscie malin.
Ja czasami napilam się kawy ale tylko mała filizanke.Pilam praktycznie wszystko wode,soki a czasami napoj gazowany jak miałam ochotę
Jestem w drugiej ciąży, przeważnie piję soki, staram sie wybierać te najlepsze teraz jest masa pomarańczy które kocham i sok mogę zrobić sama. Staram się pic tez wodę bo jest najlepsza. Jedna kawa dziennie jednak u mnie musi być bo starsza córka ma ciężki czas, ale słaba parzona bo myślę że rozpuszczalna to sama chemia zresztą nie lubię. Ale przyznam się że mnie okropnie ciągnie do gazowanych napojów… walczę ze soba ale czasem przegrywam.
A mi sie wydaje ze we wszystkim trzeba zachować “zdrowy rozsądek”. Ja zaczynam 8 m-c ciazy i pije kawę czarna bez mleka i cukru jak czuje ze jest mi potrzebna bo np. boli mnie głowa albo chodzę niewyspana. Przed ciaza byłam ogromnym kawoszem i żadna inka mi kawy nie zastąpi. Odstaw i zobacz czy organizm będzie sie domagał kofeiny. Jak tak to filiżanka raz na kilka dni nie zaszkodzi. Tylko potem dodatkowa szklanka wody bo kawa odwadnia ;). Co do herbaty odkryłam owocowe z VITXU sa cudowne i nie maja w sobie czarnej herbaty a smakują jak kisiel owocowy!!
A ja uważam, ze mozna wypić wszystko oczywiście poza alkoholem ale wszystko z umiarem. Jeśli raz czy dwa razy w ciąży wypijemy cole czy pepsi na pewno nikomu to nie zaszkodzi. Oczywiście wiadomo, że najzdrowsza jest woda i to głównie ja powinnyśmy pić ale też musi być odpowiednio dobrana
No i niewskazane są napoje energetyczne
Ja podobnie jak akone uważam że może wszystko oprócz alkoholu i energetykow. Czasem mąż kupił Pepsi to nie mogłam sobie odmówić. Jak miałam mdłości to najlepiej mi pasowała zimna woda. A potem jak przeszły to już właśnie różne rzeczy piłam. Oczywiście nie zawsze takie niezdrowe gazowane i mocno slodzone. Myślę że jak raz na jakiś czas sporadycznie sobie wypije szklankę pepsi to nic złego od tego się nie stanie.
Lepiej z takimi używkami nie ryzykować. Ja kawę piłam tylko raz na jakiś czas, ale jak się dowiedziałam że jestem w ciąży odstawiłam wszystko. Kawę, energetyki, napoje gazowane, przesłodzone soki i oczywiście alkohol. Znalazłam świetną kawę w Rossmannie. Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie zawiera kofeiny, a ma kwas foliowy. Jest zwykła i waniliowa. Ja piję waniliową aż do dziś (dziecko pół roczku), nie słodzę ani nie dodaję mleka gdyż nawet taka mi bardzo smakuje. Cenowo kosztuje tyle co zwykła bo 24,99. Ale często jest w promocji za 19,99. Naprawdę polecam. A oprócz kawy piłam bardzo dużo wody i świeżo wyciskanych soków (marchew, jabłka, gruszki, banany itd.) Jak raz się taki sok spróbuje to tych sztucznych i przesłodzonych już się nie chce. A cenowo też wychodzi taniej