Na drzwiach laboratorium lub w rejestracji jest informacja , że kobiety w ciąży jak I z małymi dziećmi mają pierwszeństwo. Tak samo ci co oddają krew czy wojskowi..
Jeżeli komuś należy się taki przywilej to może skorzystać co nie zawsze podoba się innym osobom czekającymi w kolejce.
Nie we wszystkich laboratoriach tak jest . Raz byłam w laboratorium gdzie nie było takiej tabliczki bo tam 90% to ciężarne były więc pewnie kazda by się domagała heheh. Ale to prawda , najbardziej starsze osoby źle znoszą że inni mają pierwszeństwo , choć w sumie oni też powinni być traktowani w pierwszej kolejności ale skoro taki są przepisy to sama nie raz korzostałam. Pamiętam raz była taka koleja że aż na zewnątrz ludzie czekali a była już chłodna jesień . ja zamaist stanąć w kolejce poprostu weszłam do labolatirium , ludzie aż krzyczeli za mną : halo tu kolejka jest ale nawet im się nie tłumaczyłam bo ciaza była mało widoczna w kurtce , poprostu stanelam następna w kolejce po osobie przyjmowanej i wyjęłam kartę ciąży żeby odczepili się ci co mnie wzrokiem już zabijali . Panie z rejestracji zobaczyły moją kartę ciąży i mimo że facet już się pchał żebym przypadkiem nie weszła przed nim bo on stał w kolejce , przeprosiły go i zawołały mnie. Mina faceta bezcenna . Ja nie lubię litowania się i jak trzeba było to nie raz czekałam ale ciężko Przechodbiłam ciaze wiec nawet jak bym tam stała to by mnie z podłogi zbierali bo mdlalam czasami dlatego wolałam sie wepchać i zadbać o zdrowie kosztem czyichś fochów skoro takie prawo mi przysługuje
Nie wszędzie są te kartki..u nas dopiero od tego roku wprowadzili i tylko dla ciężarnych. Chociaż o tych wojskowych i dawcach też gdzieś czytałam.. Ale u nas tylko ta jedna kartka wisi
Z tymi kolejkami to czesto lipa a jak kogos przepuscic to juz zadyma;) ja ostatnio sie smialam jak faceta babka w kolejce przepuszczala bo on tylko po jedna rzecz wpadl i mu sie spieszy....kupil zubrowke;D hahahaha a problem z przepuszczeniem kobiety w ciazy;)...
No często byłam świadkiem,że przepuszczali kogoś ,bo z jedną rzeczą. A jednak mnie nikt z jedną rzeczą i dużym brzuchem przepuszczać nie chciał :) A często chodziłam tylko po jeden chlebek. Raz jednej kobiecie zrobiło się zwyczajnie głupio kiedy stała z całym wózkiem w lewiatanie ,a ja byłam tylko z chlebem ( 2 tygodnie do rozwiązania ,upał). Kobieta tu jeszcze chciała papierosy ,a to nie umiała się zdecydować jakie ciasto (w końcu jakieś 2 rodzaje jej pakowali). W końcu się doczekałam. Kupiłam szybko chlebek ,zapłaciłam kartą i wyszłam. Zrobiło mi się trochę duszno i słabo więc usiadłam na moment i głowa na dół. Wyszła ta Pani ,która mnie nie przepuściła ,bo się w końcu spakowała. Podeszła do mnie i się zapytała czy mi pomóc. Odpowiedziałam "teraz już nie trzeba ,już mi lepiej- dziękuję". I sama zaczęła mówić ,że ona tak długo przy tej kasie i to tak długo trwało. No cóż gdybym wiedziała ,że będzie jeszcze godzinę ciasta wybierać to bym poprosiła od razu, żeby mi ten chleb policzyli najpierw.
U nas w kilku lab nie ma kartki, zniknęły kilka lat temu.
wcziraj stałam w kolejce na stacji: z 6 osób przede mną, osmy miesiąc trudno nie zauważyć, nikt nie zaproponował ze mnie przepuści. Dopiero kasjerka rzuciła: i nikt nie zaproponował. Przecież to ona mogła zasugerować, niekoniecznie ktoś w kolejce obserwuje ludzi za nim. Uważam ze to kasjerzy mogliby uprzejmie proponować
Ten temat działa na mnie jak płachta na byka. W ciszy stanie w.kolejkach to jest istny horror a ludzie udają że cię nie widzą .. nigdy mnie jescze nikt nie przepuścił w sklepie a wczoraj to mi się baba nawet wepchała bo miałam dużo zakupów ona dwie rzeczy . I po prostu chamsko mi mówi że ją wejdę przed panią bo mam tylko dwie rzeczy . Miałam jej odpowiedzieć że guzik mnie to interesuje bo już czasami granica zostaje przekroczona ale nie chciałam się awanturować bo byłam jescze z córką . Dodam że okropnie znoszę te ciążęz mam potworne duszności i spadki energii . Potrafię coś robić a nagle usiąść na podłodze bo tak mi się słabo robi . Nie jest mi łatwo iść na zakupy ale jakie mama wyjście . Byłam sama w domu i to jescze z trzy latką która nie poszła do przedszkola bo kaszlała strasznie rano . Nie miałam dla niej nic na obiad . Musiałam się więc zapakować i jechać z nią do sklepu . Jak robiłam jakieś zakupy wieksz też przed dniem wszystkich świętych to specjalnie pojechałam do Auchan z myślą że w końcu skorzystam bo tam zawsze była otwarta kasa i oznakowana że to jest kasa z piereszestwem dla ciężarnych . Ludzi tłum , wiadomo bo wystarczy jeden dzień wolnego to w sklepach jest jakiś armagedon a jakie moje zdziwienie.ze te oznakowania zniknęły ! Nie wiem czemu . Kurde ja tak nie mam śmiałości pytać czy ktoś mnie wpuści.. kasjerki też udają że nie widzą . Okropna jest ta znieczulica . Jestem w 8 MSC a raz mi się zdarzyło że wlanie kobieta wpuściła mnie przed nią do diabetologia . I to jedyna sytuacja ustąpienia mi
Susane masz rację ludzie przed nami nie widzą tego, ale ja zawsze jak mówiłam, że wejdę pierwsza bo jestem w ciązy, a tu kasa pierwszeństwa to widziałam złość w oczach wszystkich. Czasem było tak, że ktoś za mną widział i krzyczał by mnie przepuścić do przodu bo w ciąży jestem, ale jeden chłop raz wyszedł ze swojej kolejki i powiedział, że mam przejść tam gdzie on jest i iść pierwsza i mnie wprost zaprowadził na początek kolejki.
W pepco babka, która nie była na kasie, ale jak mnie zobaczyła powiedziała, że mam podejść do kasy i ona mnie obsłuży już
Ludzie są różni jedni będę ciągnąć na przód inni się wykłócać.
Mnie w marketach wkurza kiedy te kasy z pierwszeństwem są normalnie otwarte i kolejki w nich duże. Nie dostaniesz się ,bo wszyscy już porozkładani z towarem na taśmie ...
Mysle ze duzo zalezynod espedietna ale ja rowneiz uwazam ze kasy z pierwszenstwem powinny byc tylko dla viezarnyvh czy ludzi ktorzy maja te pierwszenstwo, skoro sa kasy typowo samoobslugowr to obok moga zrobic taka 1kase z pierwszenstwem tylko dla tych osob ktore moga z niej skorzystac
Kiedyś w jakimś większym sklepie były kasy z ilością produktów do 15produktow lub dla kobiet w ciąży ale stały tam wszystkie osoby jak do normalnej kasy.
To mnie w rosmanie spotkała ostatnio ciekawa sytuacja. Brzuch już widać i ekspedientka też mogła go zauważyć. Wszędzie naklejki, że ciężarne maja pierwszeństwo. Ja byłam trzecia w kolejce. Przede mną osoby nie miały dużo produktów więc uznałam, że ta chwile mogę jednak poczekać. Ale mimo to ekspedientka nie zwróciła uwagi na mój stan
Obecnie w wielu sklepach są kasy samoobsługowe. Tak też trafiłam w sklepie Stokrotka. W sklepie ogłoszenie, że kobiety w ciąży przyjmują bez kolejki, ale akurat nie było potrzeby nikogo wzywać;)
Ja w ciąży jak się dobrze czułam to po prostu stałam w kolejce. Parę razy się zdarzyło że ktoś z kolejki mi chciał ustąpić. Ale jakoś nigdy żadna ekspedientka nie zaprosiła mnie przed innymi chociaż od 7 miesiąca brzuch już był bardzo widoczny. A często właśnie stałam w kasach z pierwszeństwem dla ciężarnych.
Też nie lubiłam z tego korzystać, bo większość starszych osób się oburzała, komentowała, niepotrzebne mi te stresy były. Ale teraz już pod koniec jak było mi naprawdę ciężko w laboratorium to wchodziłam bez kolejki, tym bardziej, że ze względu na choroby współistniejące tych badań miałam dużo.. Niby jest taki przywilej ale w praktyce mało kto z własnej woli przepuści. Chyba, że sama kasjerka/pielęgniarka zauwazy i zawoła to już się tak nie oburzają :)
I ogólnie z moich spostrzeżeń najgorzej 60+, a najlepiej młodzież pod tym względem jest wyrozumiała:)
Dokładnie ja też wolałam sobie oszczędzić lamentu innych.. Ale jeśli chodzi o badania itp to zawsze starałam się z tego korzystać. Następna sprawa jedna i drugą ciaze kończyłam w zimie także ciuchy obszerniejsze, a że mialam małe brzuszki to ledwo co było widać i też ludzie nie zwracali uwagi. Nawet polowa sasiadów zorientowała się że jest coś na rzeczy jak mi został tydzień do terminu haha :D
Ale raz w Biedronce rozpięłam celowo płaszcz i kasjerka zaraz zawołała mnie na początek, oczywiście spojrzenia innych były bardzo wymowne :)
Oj Palinka miałam podobnie. Brzuch tak naprawdę był widoczny pod koniec 7 miesiąca i też pod swetrem czy kurteczka nie było widać. Nawet jak miałam wizytę u neurologa już w samej końcówce ciąży, pani w rejestracji powiedziała że mam rozpiąć kurtkę żeby inni widzieli że wchodzę pierwsza. A ja ledwo stałam na nogach + miałam ryzyko wszesnego porodu i już wtedy od kilku tygodni wyłącznie leżałam.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.