Brzuch po porodzie

Nawet nie wiedziałam, że uro fizjo można mieć na NFZ, wow! Dobrze wiedzieć :)

Na szczęście do onkologa nie potrzeba skierowania, więc można uderzać prosto do niego. Jednak też pamiętam, że miałam tournee jak miałam guzek w piersi. Najpierw onkolog, później USG, kwalifikacja do zabiegu i już sam zabieg. Nie pamiętam ile to trwało, ale na pewno parę miesięcy.

Hmm w onkologicznych sprawach nie wystawiali Wam kart DILO? Mi rodzinny  lekarz wystawił i wszystko trwało chwilę,na szczęście na tarczycy nie był to nowotwory guzek... 

U nas też najpierw rodzinny musiał wystawić kartę DILO i dopiero do onkologa. Też to trochę trwało niestety.

Możecie powiedziec coś więcej o wizycie u urofizjotetapeuty na NFZ? Jak to działa i czy naprawdę działa? ;)

Na NFZ to ja się nie spotkałam z tego co ja wiem tylko prywatnie aczkolwiek może w większych miastach są na NFZ w przychodniach przyszpitalnych czy chodzicie gdzieś indziej ?

Ja z moim guzkiem w ogóle nie byłam u rodzinnego tylko od razu poszłam do onkologa, więc żadnej karty DILO nie miałam. Też chyba po prostu nie było takiej potrzeby, bo osiemnastoletnie dziewczyny rzadko mają złośliwe nowotwory w piersiach.

Mojej mamie wystawiali tą kartę i od diagnozy do operacji minęły 2 miesiące 

U mnie to mogły być 3-4 miesiące, ale nie pamiętam dokładnie, bo to było lata temu.

AnetKa ja do urofizjo chodzę prywatnie. Pierwsza wizyta to głownie wywiad, sprawdzenie mięśni prostych brzucha, blziny po CC i ogólnie postawy. Później każda wizyta to masaż blizny, tejping, a do domu dostajesz zalecenia jak masować i ćwiczenia jeśli jest rozejście mięsni prostych brzucha lub jakies wady postawy. Dużo trzeba robić w domu, ale przynajmniej ktoś Ci sprawdzi czy jest efekt ćwiczeń, czy mięśnie się schodzą lub sylwetka normuje, albo określi stan blizny.

Na NFZ chodziłam do fizjoterapeuty z problemem z kręgosłupem. Wzięłam skierowanie od rodzinnego do neurologa, neurolog kierował na zabiegi. Ale niemal rok czekania na NFZ. Jeśli w Twoim mieście jest urofizjo na NFZ (w moim nie ma, tylko zwykły fizjo), to pewnie droga będzie wyglądała podobnie;).

Inka właśnie zaciekawił mnie temat o urofizjotetapeucie. W ciąży chciałam zapisać się na konsultacje do urofizjo ale kolejki miał nawet prywatnie. To spodziewam się �

no jak dobra to kolejki spore. Ta do której ja chodziłam kiedyś to minimum dwa miesiące czekania, ale fajna jest bo ma nawet aparat usg więc mi je wykonała i pokazywała jak te mięsnie pracują podczas wykonywania ćwiczeń. Teraz przed porodem byłam u innej bo pod blokiem praktycznie i już w gabinecie usg nie miała i, ale też cenowo różnica jest 

Mazia1 ja już tylko idę tam gdzie mają USG. W tedy ona najlepiej wszystko widzi. Nawet pokazywała mi jak wykonywać ćwiczenia jak je prawidłowo wykonuje to widziałam pracę swoich mięśni. Które mięśnie się napinają przy jakim ćwiczeniu. Jednak taki sprzęt jest potrzebny

A coś o kolejek teraz kolejki są prawie do każdego lekarza prywatnie jeśli jest dobry. Ja do swojego endokrynologa prywatnie czekałam pół roku

Tak, trzeba przyznać że Anka masz rację. Do tego, co od ręki dostaniesz termin , niespecjalnie ma się zaufanie. Korzystam z app znanylekarz i tam są potwierdzone opinie na temat różnych specjalistow i osób z dziedziny medycyny. 

Sama niejednokrotnie korzystałam z opini  że znanegolekarza... 

Wnikliwie czytam opinie. Lekarze mogą się odnieść do nich , jeżeli są niejasne i rozwiewają wątpliwości. Dostępny jest kalendarz wizyt , można umówić się przez internet.I przeważnie są podane cenniki usług.

Też lubię umawiać się przez znanego lekarza. Niestety nie wszyscy mają tam dodaną możliwość zapisania się na wizytę, ale można chociaż opinie podpatrzeć. 

Niw wszyscy mają bo to też koszta by się tak umówić. Już nie pamiętam jak to szło, ale kwiat pobierali 20zl od pacjenta , który przyszedł . Od umówionego też coś brali, nie każdemu ten system się opłaca.

No ja teraz byłam na już bo musiałam być u fizjo przed porodem,a dwa miesiące czekania to był czas kiedy już bym kończyła połóg , więc poszłam tam gdzie blisko. MoGe się mylić może ma USG bo są też przenośne aparaty, a gabinetów tam sporo i może w którymś był 

Też korzystam ze strony ZnanyLekarz. Sprawdzam tam głownie opinie i cennik. Lubię jak jest podany koszt poszczególnej usługi. I podane jakie usługi są dostępne.