Brzuch po porodzie

Z tego  co wiem w pasach nie wolno.

Ale warto udać  się do fizjoterapeuty urologicznego  i leżenie  na brzuchu  jest  ważne  aby pomóc  macicy  się obkurczyć 

Fizjoterapeuta  powinien pomóc 

mi położna zalecała pas w ciązy bo mięśnie słabo mi trzymały brzuch i miałam mega bóle. Natomiast poszłam do fizjoterapeuty urologicznej i ona już odradzała, te tejpy zalecała u mnie okleiła. Ćwiczenia  mi też w tedy zleciła, ale nie miałam czasu ich robić bo miałam remont w domu 

Ja po pierwszej ciąży nosiłam pas, a teraz po drugiej byłam u fizjo i faktycznie mi go odradziła. Tak samo odradziła wciąganie brzucha;). Tylko ćwiczenia i tejpy;).

Najlepiej to po porodzie umówić się do fizjo. Zobaczy, oceni, podpowie co i jak. U każdego wygląda to inaczej, a ma być to bezpieczne dla ciebie i dobre dla ciebie.

Ja nigdy o tym nie słyszałam 

Żadnych pasów i żadnego wciągania brzucha. Umówić się do urofizjoterapeuty i da odpowiednie ćwiczenia, bo każda z nas inaczej przeszła ciążę.

Pasa nie używać!! Nie wiem w ogóle kto to jeszcze sprzedaje to tylko wydanie pieniędzy bez sensu 

Często mi się wyświetlają reklamy pasów... 

Najważniejsze- nic na własną rękę. Udać się do specjalisty.

Położna widzicue zalecała przed porodem,ale ona starej daty. Ja wiedziałam,że one nie są zalecane więc szybko udało mi się dostać do fizjo i tylko potwierdziła moją znikomą wiedzę w tej dziedzinie 

O ciekawe e sumie . Tak skrajne opinie 

Dokładnie. Ani pasów, ani wciągania brzucha. Trzeba dobrać odpowiednie ćwiczenia i tyle.

Pasy i wciąganie brzucha wcale nie jest dobre. Rzeczywiście najlepiej iść do fizjoterapeutki uroginekologicznej i ona wytłumaczy co należy robić. 

Na odstający brzuch po ciąży są ćwiczenia, ale dobrze żeby właśnie fizjo je pokazała i skontrolowała od razu czy wykonujemy je poprawnie.

Lepiej skonsultować no potem mieć problemy zdrowotne ;( 

Aniss dokładnie!

Mi fizjo powiedziała aby po porodzie od razu jeśli jest możliwość kłaść się na brzuch 

Nie wolno używać pasów ani wciągać brzucha. Zostawić go żeby doszedł do siebie w okresie połogu a później można udać się do fizjoterapeuty żeby pokazał zestaw ćwiczeń 

Ja nadal nie dotarłam do fizjo a muszę bo zaczyna mnie ten brzuch denerwować. Już rok od porodu a wyglądam jakbym ciągle była w 5 mcu ciąży. Mam rozejście to bankowo no i przepuklinę pępkowa. Ostatnio usłyszałam od jednej dziewczyny, że podobno ćwiczeniami da się tę przepuklinę zlikwidować ale chirurg kiedyś mówił mi co innego. Także czas do fizjo aby się dowiedzieć i poćwiczyć. Kupiłam sobie różne nowe ciuchy i niektóre źle leżą właśnie przez ten brzuch. Ja go wciągam a właściwie bardziej napinam a nie wciągam jak chodzę. Tak mam zakodowane jeszcze od czasów jeżdżenia na rehabilitację w szkole. 

Ale też słyszałam, że żadne pasy nie są zalecane.

Przepuklinę da się ćwiczeniami ale regularnymi wypracować i uniknąć chirurga i ja i moja córka jesteśmy tego przykładem ;) 

Akk no właśnie trafiłam dziś na Twoją wypowiedź w innym wątku. To była przepuklina pępkowa?

Muszę się wybrać do fizjo i zapytać czy da radę mnie z tego wyprowadzić.