Brzuch po porodzie

Słyszałam, że podobno te pasy powodują szybsze kurczenie się macicy, a co za tym idzie szybsze zmniejszenie “objętości” brzuszka, ale z drugiej strony nie pozwalają za bardzo na pracę mięśni brzucha, więc trzeba o tym tez pamiętać. Noszenie pasa poporodowego może też przyczynić się do większego krwawienia po porodzie, które jest związane z szybszym i intensywniejszym kurczeniem się macicy. Najważniejsza jest dieta i ruch :slight_smile:

Po CC pas taki chroni “ranę” przed mechanicznymi urazami i podtrzymuje kręgosłup. Jednak zawsze należy zapytać lekarza czy faktycznie można taki pas nosić i od którego momentu.

beti2270, nie do końca się z Tobą zgadzam. Mam mnóstwo znajomych, które były szczupłe a wręcz chude przed ciążą, a po został im spory brzuszek. Nie mówię o brzuchu jako o nadwadze czy otyłości lecz o fałdzie nadmiaru skóry. Niestety były chudsze, a na czas ciąży skóry przybyło, po ciąży nie ma co z tym zrobić.

A macica obkurcza się w czasie karmienia dziecka piersią kiedy wytwarza się oksytocyna. Powoduje ona skracanie się włókien mięśniowych macicy co przyspiesza jej powrót do stanu normalnego, więc pas tu w niczym nie pomaga.

Mysle ze to zależy od organizmu kobiety . Jednym zostaje brzuch i obwisnieta skora po jednym dziecku a inne rodza czwórke i sa plaskie jak deski … Moje bratowo po urodzeniu dziecka była tak plaska ze wszyscy się smiali ze może ubrać mini i isc na dyskotekę . Nikt by nawet nie pomyslal ze 3 dni temu urodzila … Mi została lekka oponka :slight_smile: której niestety z powodu kregoslupa nie jestem w stanie zrzucić . Najwazniejsze sa niby pierwsze 3 miesiące ale macica może siee obkurczac nawet do pol roku.

ja slyszlalam,z e od karmienia piersia macica sie obkurcza :slight_smile: i u mnie tez tak bylo :slight_smile: a pas sciagajacy nosilam dopiero po okresie pologua le krotko bo mocno pod nim pociło mi sie cialo i bylo to malo przyjemne…

Czy któraś z Was miała moze przeprowadzaną plastykę brzucha? Jak efekty?

Ja miałam.Do zabiegu przygotowywałam się dobrych kilka lat, zanim się zdecydowałam. Urodziłam bliźniaki oraz moj brzuch po urodzeniu nie wyglądał zbyt dobrze. Miałam kompleksy oraz nie chcialam się pokazać przykładowo na plaży… Ukrywałam brzuch., mąż twierdził, ze nie jest źle, jednak sama widziałam swoje.

Na plastykę brzucha wybrałam się w Krakowie do doktor Raczkowskiej
https://www.raczkowska.pl/plastyka-brzucha/ - tutaj jest kontakt.

Zabieg wykonywany jest w znieczuleniu ogólnym. Brzuch nie jest idealny,ale wyglada o wiele lepiej.

Reklamy…

Słyszałam że pas jest zalecany po cięciach cesarskich.
Mam nadzieję że aż duży brzuch mi nie zostanie po porodzie.napewno będę ćwiczyć żeby dojść do swojej formy przed ciążą.

mi zlecono np. już chodzenie w tym pasie, ale mój brzuch jest w opłakanym stanie i już mięśnie nie dają rady trzymać mojego brzucha ;/ 

Myślę, że macica tak czy siak wróci na swoje miejsce, bez względu na noszenie pasa. Ale jak ktoś ma problem z mięśniami brzucha czy z kręgosłupem to warto ponosić, napewno przyspieszy efekt. Po pierwszym porodzie nosiłam ze względu na problemy z kręgosłupem (ostatecznie brzuch płaski). Teraz jestem po CC, dopiero wygoiła mi się rana, brzuch mam tak w miarę, minimalnie jeszcze odstaje i właśnie zamierzam go wyciągnąc z szafy.

Na Ica się obkurcza, to fizjologia. Ja nic takiego nie używałam i brzuch mam normalny 

Mi fizjoterapeutka mówiła, że wciąganie brzucha nie jest wcale takie dobre. Ja mam tejpy na brzuchu, działają chyba trochę jak taki pas a może i lepiej. 

Talura dokładnie takie ćwiczenia zaleciła mi moja fizjo. Deska bokiem, martwy robak. Mam nadzieję, że rozejście mięśni trochę się naprawi dzięki tym ćwiczeniom.

Ile szkół , tyle niestety teorii. Ja po pierwszej ciąży nie nosiłam pasa. Po pewnym czasie zaczęłam konkretnie ćwiczyć i trzymać dietę . Fakt trochę to trwało ale ciało doszło do siebie. Aktualnie zbliża się termin kolejnego porodu i zaczynam rozważać czy tym razem nie spróbować z użyciem pasa :) 

Mazią chyba pisze o innym pasie bo jeszcze w ciąży;)

Ale o tym poporodowym to ja kiedys słyszałam ale udało mi się go zrzucić bez pomocy takich pasów ;)

ja byłam w końcu u fizjo i powiedziała, że pas rozleniwia mięśnie bo one nie pracują , więc dała mi tejpy. Problem był taki, że swędziało mnie okropnie. Rano postanowiłam to odkleić , a tam odparzona skóra i pęcherze ;/ 

także na chwilę obecną brzuch wraca do normalnego wyglądu choc jeszcze rana po pęcharzach jest . Jestem tym jednym z nielicznych przypadków , na którego tejpy działają alergicznie 

Mowiła mi , że powinno być ok bo tylko raz miała przypadek by kogoś uczuliły no to jestem kolejna :D 

Heh;( Mazią ale tobie już chyba że 3 tygodnie zostało? 

Mazia a dlaczego te tejpy miałaś zakładane?

Tez słyszałam by pasa nie stosowac

tak Aniss 3 tygodnie na 21 maj termin, więc w sumie 4 ,ale już 37 tydzień mam :)

mam słabe mięsnie brzucha Ola i mnie często boli brzuch bo jest mega obciążony, z tego mnóstwo rozstępów. No i faktycznie ten brzuch tak nie bolał przez ten jeden dzień, ale mega mnie to swędziało. Ja już tydzień nie mam tejpów, ale dalej mam blizny od odparzeń ;/