Ja akurat wyciągam smoczka. Ale często córka sobie w nocy go sięga jak się przebudzi. Wzięłam się za odstawianie etapowe od smoczka. Teraz jesteśmy na etapie że smoczek tylko na spanie. Nie dajemy do żłobka smoczka- awaryjnie w szafce na ubrania). Dalej bedziemy próbować odstawić całkiem ba nox
U mnie pierwszy synek miał smoczek tylko do ok 3mc a pozniej niestety tylko kciuk. Nie wiedziałam że tak się do tego przyzwyczai, myślałam że to tylko chwilowe a synek ssał kciuka do 4roku życia i ledwo go oduczyłam jak zaczęło się że miał ranę na tym kciuku i zaczęłam tłumaczyć i mówić o zarazkach to pierwsza noc bez kciuka była okropna ale z każdym dniem było coraz lepie. Jedynie teraz będzie musiał nosić aparat bo przez to ząbki poszły do przodu. Drugi synek też miał krótko smoczek bo też jakoś 3mc ale niestety smoczek zastępował pierśia bo na piersi był czasem co godzinę
Tu znowu wszystko zależy od dziecka mój w ciągu dnia nie ma w ogóle czasem na drzemkę jak nie usnie przy butelce. Tak samo na noc minuta i wypluwa jak mi dam w dzień to bardziej się nim bawi niż ssie. Kciuki na razie nienaruszone mam nadzieję że tak zostanie
Mój nie miał smoka , a zasypiał tylko z butla
u nas jak był cycuś to smok nie potrzebny był, a jak cycuś mniej to smok coraz bardziej interesował
Mój synek ostatnio zaczął ssać sobie palce. Nie kciuka tylko 2-3 palce na raz. Próbowałam mu podmieniać paluszki na smoczek, ale wypływał smoczek i znów wkładał paluszki. Mam nadzieję, że to chwilowe i mu tak nie zostanie.
Mój tak teraz ma drzemki akurat w porze jedzenia więc też w większości zasypia przy butli
Moja mała zasypia po jedzeniu na piersi ale jeszcze udaje mi się ją odbić i dopiero położyć. Zwracam duża uwagę na wkładanie rączki do buzi. Smoczka narazie nie chce więc muszę pilnować, ale też nie chce podawać za wcześnie. Po za tym, po próbie podawania miałam wrażenie że źle (boleśnie) ssie pierś.
Szaniqa podobno najważniejsze są 3 pierwsze tygodnie żeby tego smoczka nie podawać później można po teoszeczku jak jest potrzeba.
Dzieci poznają świat i swoje ciało wkładając paluszki, rączki do buzi. Moja córka też zaczęła ostatnio. Nie należy im wyrywać raczek. Oczywiście pilnować bo często wkładają za głęboko i to powoduje ulewanie czy wymioty.. dlatego lepsze są gryzaki. Lekkie ale w miarę duże. Córka smoka też nie chciała na początku wg. Zresztą teraz też bardzo sporadycznie. Na noc i przed mini drzemkami.
U nas też zaczęło się od wkładania i ssania paluszków, więc już wolałam, żeby ssała smoczek. Chociaż ja nigdy nie byłam przeciwniczką smoczków, nie było to dla mnie problemem;).
Sporo znam maluszków, które w ogóle nie chciały smoczka używać, np. syn mojej siostry tak miał. Paluszków też nie ssał. Widocznie nie było mu to potrzebne do samoregulacji :)
Wkładanie rączek do buzi jest akurat nawet wskazane, bo tak dziecko przygotowuje się do rozszerzania diety. Niepokoiło mnie to ssanie, bo było dość intensywne, ale to podobne też normalne w tym wieku i po rozszerzaniu diety powinno się wyciszyć.
u nas chrześnica była bez smoczkowa ale zasypiała przy butelce;)
Mój bobocek nie chciał za nic cumla, upodobała sobie kciuka ,z nim zasypia, on mnie informuje gdy jet głodna bo zaczyna go ssać... nie idzie jej d tego oduczyć...
Ja ostatnio kupiłam Gorzki paluszek bo mała obgryzać zacZela paznokcie ale jeszcze nie stosowałam przy starszej córce to pomogło;)
Jak dziecko załapie, że ma paluszki to ciężko coś na to poradzić. Jak widzę, że ssie palce z głodu to podaję pierś. Jak nie jest głodny to już nic z tym nie robię, nie wyciągam rąk na siłę. To taki etap. Gorzej gdyby mu tak zostało na dłużej.
Mi neurologopedka powiedziała,że jak do 5- 6 nie przestanie ssać kciuka to będziemy odzwyczajać behawioralnie, hmm ciekawe na czym to ma polegać...nie zanosi się, aby z kciuka zrezygnowała.
Danuta a próbowałas te różne takie kwaśne smarowidła na paluszki dawać?
Oj nie.. ale coś muszę wymyślić, bo przecież już ma tak rozwojonego paznokcia,że aż strach pomyśleć jakby zahaczyła i krew poleci:( myślałam,w sumie o zaklejeniu plastrem,ale mogłaby zdjąć i połknie mi to jeszcze, rękawiczkę założę to będzie cała mokra w momencie.