Brak smoka

No nie nie z plasterkiem bym nie kombinowała. Smaruj tymi gorzkimi żelami i może to pomoże

A polecisz któryś?  One  nie uczulają?  I jak często mogę  ew mogę smarować paluszek?  Pewno to wszystko będzie w instrukcji, ale wiesz wolę opinię od mamy ,która używała już tego ;) 

Ja kojarzę tylko Gorzki Paluszek firmy Kosmed: w formie żelu lub płynu z pędzelkiem. Smaruje się po każdym myciu rączek. Ale one są od 1 roku życia. 

No to za pół roku  mogłaby mała używać. 

Może za pół roku już się sama odzwyczai. A też jestem ciekawa na czym miałaby polegać taka terapia behawioralna na oduczenie od kciuka.

Gorzki paluszek jest po roku ale ja ostatnio używałam z młodsza córka a ma 2 latka i powiem wam że smak okropny;( efekt u nas mizerny bo mała zaczęła przecierać oczka rączka i się bałam aby oczka nie zatarła więc odstawiam póki co sama poleciałam bo u starszej córki się sprawdził ale ona właśnie była spokojniejsza niżeli młodsza ;(  

Ahhhh Aniss to chyba  obejdzie się u nas bez tego .

Lea ,wiesz co jak się dowiem na wizycie to Ci napisze :) 

Daj znac tez jestem ciekawa 

Aniss a mała to już nie ma smoczka że rączki do buzi pcha?

Aleksandra u nas chyba to jest na bazie stresu bo ona szybko się denerwuje ale jak jest spokój tydzień dwa to znowu paluchy do buzi;(  

Ojej

a to może tak być bo moja córka to dzień w dzień palec ciumkała

Nasze dziecko  było bezsmoczkowe do około 13 miesięcy  teraz po  smoczek  sięga sam. 

Córka od początku nie chciała smoczka

U nas tak było, ale wzamian był problem ssania palca przez kilka lat. 

Ojej z tym palcem to słyszałam ze często problem

O tak siostra mojego męża ssała palca do 7rz teraz się z tego śmiejemy ale długo to robiła. I jej syn ma teraz 4 lata i jak siedzi i ogląda np bajkę to od razu palec w buzi ale wpadła na pomysł żeby dawać mi w tedy jakieś chrupki, paluszki żeby się czymś zajął i jest coraz lepiej 

Do 7 roku życia? Naprawdę?? Aż dziwne;)

Właśnie tego  się boję, że i moja młoda tak długo może kciuka ciumkać ;( 

Mój brat też długo go ciumkał

no Ciężko