Ja Smarowalam trochę bephantenem i trochę pomagalo i tez Smarowalam swoim mlekiem.Octenisept polecila mi na brodawki Położna która u mnie byla co mnie zdziwiło wysysza i mowie ze dziecko to by przeszkadzało to powiedziała ze nie dziwne.Octeniseptem psikalam tylko pępek i na poczatky rane po cieciu.
Ja smakowałam maścią maltan i położne kazały ściągać co mleko co jakiś czas laktoatorem i podać butelkę. Brodawki przestały boleć a syn dalej jest na piersi i nie było problemu przez przerwy na butelkę a mi ulżyło
Maltanu nie polecam zawiera w składzie cukier a cukier jest pożywka dla bakterii i grzybów i może wywoływać plesniawki zarówno u dziecka jak i na piersi przez co może dochodzić do samozarazenia znów plesniawka.
Najlepsze własne mleko i wietrzenie albo lanolina czysta 100 procent np z ziaja jest taka albo purlean z medeli
miałam to samo… pomogła lanolina smarowana na brodawki i używanie nakładek na piersi z Lovi
Ja sutki i brodawki smarowałam mlekiem. Nakładki z lovi też stosowałam są świetne. Maja bardzo dobrą jakość. Jak mleko poleci to pęcznieją tak jak pampers. Te z apteo to się robią sztywne i twarde, po tem sutki i brodawki bolą.
Ja nie korzystałam i nie korzystam z tych nakładek. Aktualnie mam pogryzione sutki z rankami ale wyjścia nie mam karmie jak syn potrzebuje i widzę że mnie nie ugryzie. Nie powiem bolą jak na początku karmienia ale zagryzam żeby i karmie smaruje własnym mlekiem i wietrze to pomaga jeśli dalej tak będzie to pójdę kupić lanoline z ziaja jest tańsza i jest świetna
Ja od samego początku korzystam z nakładek. Jak dla mnie są świetne. Wole te nakładki wkładać w stanik niż chusteczki, które co chwilę wychodzą. Z mokrym stanikiem też nie zamierzam chodzić i chodzić zaniedbana. Do dentysty też już się zapisałam. Trzeba z tym zębem porządek zrobić.
Aneta w czasie karmienia warto przyjmować witaminę d3 i wapń dzięki temu żeby stają się mocniejsze
Ja wkładki laktacyjne używam i mi to pasuje
Ja nie zażywam witaminy D3 a karmie piersia to mozr dlatego zeby zaczynają mnie boleć a teraz zrobil mi sie kamień na zębach i musze zrobić piaskowanie żeby ten kamień usunąć .
Agusia czasem też przez zatoki np zapalenie zatok bolą zeby szczególnie jeśli dotyczy to zatok szczekowych. Ale ogólnie powinno się przyjmować witaminę d 3 chyba że się przyjmuje suplementy witaminowe dla mam karmiących wtedy w tych suplementach jest już ta witamina zawarta i wapno też gdyż to wzmacnia nasze uzębienie.
Aisa dokładnie, a teraz zimą tym bardziej nie powinnyśmy zapominać o d3
W okresie jesienno-zimowym powinno się przyjmować witamine d3. Zarówno dzieci jak i dorośli.
Co do maltanu, ostatnio CDL opowiadała o chłopcu, który każdorazowo przed podaniem piersi musiał mieć wysmarowane brodawki mamusi maltanem, inaczej nie chciał chwycić brodawki. Tak jakby na początku rozkoszował się “cukierkowym smakiem”. Trwało to dobre kilka miesięcy.
Dziecko jest zaprogramowane na słodkie więc może być. Ja maltanu nie polecam właśnie ze względu na cukier w składzie powodowac moze plesniawki i jest pożywka dla grzybów i bakterii. No i jesli plesniawka będzie na piersi to będzie dochodzić do samozarazenia poprzez ssanie u dziecka.
Dokładnie o takim przypadku także słyszałam.
To minie !!! Ja karmię od 4 miesięcy… Na początku też miałam ten problem. Byłam bliska załamania !! Też męczyłam się z nakładkami, które tylko minimalnie zmniejszały ból. Przez pewien czas nawet odciagalam mleko i podawałam je butelką. Na szczęście to już za nami ! Życzę aby i u Was skończyło się to jak najszybciej . Pozdrawiam
Minie. Ja tez tortury przezywalam. Kupilam masc na bolace brodawki, uzywalam kapturkow i smarowalam rowniez brodawki swoim mlekiem. Pomoglo i teraz tylko radosc z karmienia cycem
Ja też miałam taki problem jak już pisałam po prostu piersi muszą się dostosować do nowej funkcji u mnie wystarczyło smarowanie mlekiem własnym ale miałam lanoline z ziaji jak mały poranil mi brodawki przydała się warto mieć choćby probke lanoliny albo mala tubke w razie co w torbie do szpitala
Aisa kiedys gdzies juz pisalas o lanolinie… Zapamiętałam i ostatnio dokupilam do wyprawki. Tylko mi kochana powiedz czy moge ja stosować od razu albo juz zacząć teraz?
Rewers w ciąży można stosować jeśli istnieje taka potrzeba choć powiem Ci ze ogolnie najbardziej pomocna jest po porodzie kiedy brodawki bolą bo nie są przyzwyczajone jeszvze do nowej funkcji i fajna jest jeśli dziecko nam porani brodawki a nasze mleko samo nie wystarcza ja smarowalam swoim mlekiem a jak mały mnie gryzl dodatkowo lanolina powiem Ci ze zaletą tej czystej 100 procent lanoliny czy to z ziaja czy purlean z medeli choć droższy ale to to samo więc ja polecam zdaje bo jednak znacznie tańsza jest to że nie trzeba zmywac lanoliny przed karmieniem co jest mega plusem. Jeśli zamierzasz smarować przed to tylko w razie gdy bolą brodawki a tak bez potrzeby raczej bez sensu używać takie to moje zdanie : ) osobiście ja bym zaczęła po porodzie jak już zacznie się przygoda z malym ssakiem : )
A kochana rewers tylko maltanu nie kupuj bo ma cukier w składzie a to może powodować dodatkowe problemy takie jak plesniawki plus cukier jest pożywka dla bakterii i grzybów.