Bliźniaki w rodzinie

adamos moje bliźniaczki mają skończone 3 miesiące, łatwo nie jest, zwłaszcza gdy chcą w tym samym momencie jeśc, ale ogólnie sama radość. starsi synkowie pomagają, czasem też broją, ale nie narzekam. Sama mam tylko brata, a teraz ja mam czwórkę dzieciaczków i fajnie, jak sobie pomyślę, że na starośc cała taka gromada będzie na święta :slight_smile:

Ja mam dwóch chłopców, niedawno skończyły 4 mce, też zazwyczaj jednocześnie upominają się o jedzenie:) Mi pomaga starszy synek ma już 10 lat:)

U mojego taty spośród 5 sióstr jakie ma :wink: 2 z nich to bliźniaczki…ale póki co w rodzinie już się nie rodzą a myślałam że mi sie uda :smiley:

Moja babcia nie donosiła bliźniąt, druga babcia miała siostry bliźniaczki, moja kuzynka urodziła bliźnięta…
Bratowa też zaszła w bliźniaczą ciążę niestety jeden zarodek gdzieś się potem zgubił :frowning: mój partner ma braci bliźniaków… póki co mam jedno dziecko drugie w drodze i moje obie bratowe obecnie w pojedynczych ciążach więc może kolejne pokolenie? :wink:

Basia pewnie został wchłonięty przez drugi zarodek, bo tak się zdarza czasami i często też później takie dziecko rodzi sięz heterochromią :slight_smile: Znam kilka takich przypadków :slight_smile: Mój kolega tak miał i np jeden ze znajomych mojej mamy też opowiadał o swoim przypadku :slight_smile:

U mojej siostry tak było, mówiono że ciąża bliźniacza i po czasie okazało się ze jest jeden zarodek bo drugi się wchłonął… nie wierzyłam że coś takiego może się przytrafić a jednak ;p

U mnie w rodzinie też były bliźniaki u mojej babci ze strony mamy i kuzynki. Narazie nie trafiły się nikomu więcej bliźnięta. Chociaż powiem wam że po cichu liczyłam że może nam się uda :wink: ale cóż jeszcze jest dwójka wnucząt bez dzieci więc może im się trafi

Patrycja.Oska a dziecko siostry ma heterochromię? Bo to częste przypadki :slight_smile:

Nienormatywna- równiez pierwsze słyszę. Sama znam przykład bliźniaczek jednojajowych z czego każda ma dzieci :wink:

W mojej rodzinie również są bliźniaki. Moja mama ma siostrę bliźniaczkę. Ja jestem obecnie w ciąży, ale pojedynczej.
Moja mama mówi,że zawsze ciąże bliźniacze pojawiały się w rodzinie jako ''kolejne" dzieci. :slight_smile: więc jest nadzieja,że przy kolejnej ciąży będzie niespodzianka :wink:

U mnie w rodzinie jakoś tak się złożyło, że bliźniaki są co drugie pokolenie, więc wcale bym się zbytnio nie zdziwiła, gdybym ja lub moje rodzeństwo miało. :slight_smile:

W ogóle często teraz bliźniaki się rodzą. Dużo par stosuje metodę in vitro, a tu praktycznie zawsze rodzą się bliźniaki.

W mojej rodzinie i bliszej i dalszej nie było bliźniąt. Żadna kobieta nie stosowana antykoncepcji hormonalnej , ani in vitro . Rodzinne mam dużą, zobaczymy co przyniosą kolejne pokolenia.

magicznypazur nie widziałam by siostrzenica to miała :slight_smile:

W mojej klasie w podstawówce byłam ja z siostrą (jednojajowe), siostra z bratem (dwujajowe) oraz dwóch braci (dwujajowych). A jeden z kolegów miał brata bliźniaka, ale zmarł po porodzie. Więc te 30 lat temu też sporo bliźniąt się zdarzało, teraz antykoncepcja i in vitro swoje robią.

W rodzinie były wcześniej same bliźnięta dwujajowe, ja z siostrą pierwsze jednojajowe. W rodzinie męża też są bliźnięta. My nie mamy na razie :wink:

córka brata, która urodziła się sama z ciązy bliźniaczej nie ma heterochromii (aż musiałam sprawdzić co to jest bo pierwszy raz się spotkałam z terminem :wink: )

no bo heterochromia nie jest przypadkiem, który nie zawsze się zdarza, ale często :slight_smile:

To musi bardzo ,oryginalnie" wyglądać :slight_smile: aż jestem ciekawa.

Faktycznie ciekawie to wyglada mialam na studiach cwiczenia z kobieta ktora miala heterochromie :slight_smile:

Mam kolegę, w moim wieku, urodzony w tym samym dniu i jedno oko ma zielone, a drugie brązowe :slight_smile:
I za czasów szkoły moja nauczyciela od języka niemieckiego, miała jedno oko brązowe, a drugie niebieskie z brązowymi plamkami, ale jakoś nigdy nie miałam śmiałości jej zapytać, czy jest z ciąży bliźniaczej :stuck_out_tongue:

Tak samo ma Tim McIlrath z zespołu Rise Against, tylko, że jedno oko niebieskie, drugie brązowe, możecie spojrzeć :slight_smile:

faktycznie ;p to niebieskie wydaje się większe przez to ;p