Judytka bo to tez zalezy od indywidualnych zdolnosci organizmu do regeneracji, gojenia sie. Jednym zarasta ladnie i szybko, innym nie chce w ogole a pozniej sie rozlazi, brzydko wyglada.
Ullaa tak to jest normalne że czasami boli! i tak może być do 6 m po cc! pozdrawiam!
Ullaa szczerze polecam Ci zakup plastrów Sutricon - to plastry silikonowe. Zapoznaj się z ich działaniem na stronie producenta. Niestety cena odstrasza
Niewiele kobiet stosuje też specjalną pielęgnację blizny po cesarskim cięciu - jak to wszystkie świeżo upieczone mamy ciągle mają zbyt mało czasu dla siebie. Bliznę należy masować już od 7 doby - oczywiście jeśli się zdrowo goi. Wykonuje się delikatny masaż, by blizna była lepiej ukrwiona. Wówczas będzie cieńsza i mniej widoczna. Ogromne znaczenie ma też rodzaj noszonej bielizny - chodzi o to, by majtki nie uciskały blizny, gdyż mogą ją zniekształcić.
Jeśli natomiast wokół twojej blizny skóra jest zgrubiona, miejscami zaczerwieniona i boli, wówczas być może spotkała Cię przypadłość znana bliznowcem. Wyleczysz go właśnie dostępnymi na rynku żelami, maściami czy też plastrami.
Sama blizna może boleć do ok. 6 tygodni, póżniej może ciągnąć, drętwieć.
ja jestem 8mc po cc i też pobolewala mnie do ok7mc bardziej czułam takie ściąganie skóry.
Ja czulam taka nadwrazliwosc bardziej w tym rejonie ale raczej nic pozatym:)
Uullaa bardzo polecam podczas smarowania jakimiś specyfikami na bliznę masaż co najmniej 15 minutowy. Skuteczną metodą może być dla Ciebie leczenie światłem, są takie lampy typu Bioptron. Pozdrawiam i życzę szybkiej ulgi
o dzięki o lampie nie pomyślałam a mama moja ma taką to dobry pomysł
Te lampy sa bardzo pomocne ale drogie, U nas po porodzie byli nas 4na sali i wszyscy po cc i jeans miala jakas okropna take i lekarz przepisal jej ta lampe w szpitalu a pielegniarki dwa razy byly mile i nam tez dali:-P
nie wiem czy dobrze zrozumiałam al tam z tego co opisywała Ulaa nie chodzi o zgrubienie tylko niepokoi ją ból który nie jest stały ani zbyt silny? wydaje mi sie że nie powinna oceniać jej sama ale w takich sparwach przydałby Ci sie dermatolog który oceni skórę i bliznę do mometu wizyty u niego rzeczywiści moga pomóc masaże by lepiej ukrwić skórę choć wydaje mi sie że problemem nie jest skóra
Moze warto pojsc na kontrolne usg do gina, on moze ocenic jak wyglada blizna “od srodka” czy nic sie nie rozchodzi, czy dobrze sie goi. U mnie okazalo sie dopiero w drugiej ciazy, ze blizna po pierwszej cc jest z jednej strony lekko rozlazla, ale nie dawalo to zadnych objawow bolowych.
ja też zdecydowanie polecam lampę Bioptron. U mnie podziałała nawet na stare blizny. Wygładziły się, zmieniły kolor i skóra jest bardziej elastyczna. Lampa jest droga, to fakt, ale w oddziałach rehabilitacji często mają taki sprzęt i można za parę groszy dziennie się naświetlać…
zofia znajoma stosowała i również wszystkim polecała. U niej podziałała cuda.
Zofia a na rozstepy probowalas lampy?
Ja cesarki nie miałam,ale kuzynka odkryła świetną maść na blizne m.in po cesarce.
Jest to maść solcoseryl.Po dwóch/trzech użyciach znika zaczerwienienie.Maść kosztuje ok 19 zł
dariolka ale to tylko na świeżą bliznę?
nie,nie tylko na świeżą.
działa też na blizny które już są jakiś czas
Aniu ja nie miałam rozstępów wcale. Ale lampa działa cuda. Jak miałam roczek to się oparzyłam bardzo poważnie i po latach na tak stare blizny zdziałała cuda. Teraz blizny są gładkie, mniej widoczne, bardziej elastyczne i przypuszczam, że gdybym cały czas dbała i robiła lampą to by zniknęły…
Tak wiec na rozstępy na pewno pomoże i na stare blizny…
ja polecam contratubex, maść. wystarczy ze posmaruje dwa dni i widze zmiane ale niestety jestem bardzo niesumienna
No wlasnie ja tez nie, masci to bym uzywala tylko jakbym naprawde miala duza blizne albo czerwona, ale moja po 9 miesiacach jest juz calkiem jasna i cienka.
Ranę psikałam octeniseptem mi szybko rana się goiła i polecam smarowac olejkiem bio-oil.