Biegunka

Ewcia mówi się, że probiotyki powinno się podawać minimum dwa tygodnie po chorobie.
Dicoflor ma dobry skład i faktycznie jest lepszy od Acidolac.

Przy biegunce najważniejszy jest probiotyk, bo to oznaka, że z jelitami jest coś nie tak. Ja daję flostrum baby i szybko się wszystko normuje. Tak samo przy antybiotyku nie ma żadnych problemów

Moja córka miała chyba raz biegunkę z tego co pamiętam. Poszły z dwa pampersy i był spokój. Daję wtedy dziecku dużo picia żeby się nie odwodnila i daje dicoflor.

A jeszcze warto coś takiego zrobić, jeśli dziecko wypluwa probiotyk, bo np. nie pasuje mu oleista konsystencja, że miesza się go z wodą lub sokiem malinowym. Dzięki temu osiągamu dwa cele :slight_smile: Maluch dostaje probiotyk, który pomaga mu na żołądek, a dodatkowo więcej pije i sięnie odwodni przy biegunce :smiley:

Ja podaję probiotyk w kropelkach, flostrum. Wystarczy kilka kropelek, więc nie mam tego problemu, bo to tak niewielka ilość, że dziecko zwyczajnie nie zdąży go wypluć.

U nas na biegunke smecta, probiotyk u nas byl ostatnio floractin oraz elektrolidy jak dziecko malo pije zeby sie nie odwodnilo…naszczescie zawsze wychodzilismy z tego szybko.

Jest to bardzo nieprzyjemna dolegliwość, polecam zajrzeć sobie tutaj:
https://rodzinazdrowia.pl/biegunka-krepujaca-dolegliwosc - na stronie opisane są sposoby walki z biegunką - równiez u dzieci.

Najważniejsze, to regularnie nawadniać dziecko - najlepiej niegazowaną wodą źródlaną, ale tylko wtedy, gdy biegunka nie jest “zbyt wodnista”. Woda taka nie zawiera elektrolitów, nie powinna być więc stosowana dłużej niż kilka godzin. A przecież maluch powinien pić często małymi porcjami (zbyt dużo płynu na raz może prowokować wymioty, podobnie jak podanie aromatycznego naparu mięty).

Jesli biegunka długo się utrzymuje, należy wybrac się z maluchem do lekarza.

No tak, bo czasem biegunka może być objawem innej choroby, więc jeśli nie mija po dwócj dniach podawania probiotyku i nawadniania, to na pewno warto zobaczyć się z lekarzem i niech on oceni, co jest dziecku.

Biegunka to ostatnio u mnie temat na czasie z tym że nie córka ją ma tylko ja. Jak nie górą to dołem idzie i tak w kółko. Jeszcze jak biorę leki to wymioty ustępują i jest w miarę dobrze.

No to na takie historie to podawaj probiotyk flostrum nie tylko dziecku, ale bierz też sama. Przecież te bakterie działają dobrze na każdego. Powodzenia!

anetka, zwróć uwagę na dietę - powinna być lekkostrawna nawet do kilku dni po ustaniu wszystkich objawów. Pijesz smectę albo węgiel? Czasem pomaga też zwykła cola.

Teraz boję się brać jakiekolwiek dodatkowe leki ze względu na ciążę. Jem mało w większości są to kanapki. Mam co rusz rozwolnienie albo zatwardzenie do tego te wymioty.

Starszy jak był mały to też przez pewien czas wręcz sikal kupkami, pediatra zalecila probiotyk i pomogło. Ja akurat podałam dicoflor bo łatwiej podać kropelki niż rozpuścić saszetke w momencie jak wody nie podaje ani nie odciagam mleka

Probiotyki najlepsze, wspierają mikroflorę układu pokarmowego, ja wybrałam Active Flora Baby w kropelkach. 

My stosujemy Estabiom, wspiera mikroflorę jelit już od 2 miesiąca życia.

Napewno elektrolity zeby dziecko sie nie odwodnilo. wazne zeby pic malymi lyczkami. Napewno probiotyki albo w formie kropelek albo w saszetce chyba ze dziecko nie chce pic to mozna uzyc kapsulke ktora sie otwiera i zawartosc daje sie do malej olosci wody czy mleka ;) Polecam Lacidofil albo Enterol ;) Sa jeszcze syropy ale to tylko z przepisu lekarza ;)

Probiotyk. 

Lakcid jest dobry albo droższy Vivomixx (ma wiecej bakterii) 

Oprocz probiotykow to stara dobra Smecta też się sprawdza, o ile dziecko jest w stanie przełknąć ten smak :o 

Na tą biegunkę to od którego miesiąca można dziecku podawać leki?