Jak radzicie sobie z biegunką u Waszych dzieci?
Ja przy biegunce podaję synkowi Smectę, dużo płynów (w małych porcjach), gotowaną marchewkę i jagody (zimą mrożone).
najlepszy jest nifuroksazyd dla dzieci dasz 3 razy na dobę i przechodzi na moja to podziałało
Smecta jest dobra.Jest w postaci proszku.Probiotyk dicoflor.
Dużo dopajać dziecko.I podawać najlepiej do jedzenia dania na bazie ryżu
Pamiętam sama jak miała biegunki rodzice również podawali mi Smecte i była rewelacyjna, może w smaku nie było rewelacji ale działanie najważniejsze ![]()
fakt Smecta tez jest dobra i dziecku ja podac w wodzie rozpuszczonej i musi duzo pic malenstwo
podczas biegunki kolezanki coreczce lekarz przepisal mleko Bebilon i Smecte i zadzialalo
to fajnie tylko się cieszyc Maria z
nifuroksazyd jest w syropie i w tabletkach i fakt jest bardzo dobry ale jest na receptę
Kiedyś Emilkę dopadła okropna biegunka. Podawałam jej marchewki, banany. Myślałam, że pokonamy ja naturalnie. Nie udało się. Problem dodatkowy był taki, że córka nie chciała w tym czasie nic pić, a wiadomo dzieciaki w takich sytuacjach w moment się odwadniają. Na szczęście Pani w aptece poradziła nam podanie smecty i pomogło w mig.
mój synek na szczęście nie mial, ale synek koleżanki dostał biegunki na skutek bolesnego ząbkowania.
Od lekarza miała zabronione podawanie soków owocowych i również surowe owoce.
Natomiast miała kupić w aptece sok ORS 200 ponieważ wyrównuje wszystkie utracone składniki i płyny w organizmie.
Miała też podawać posiłki w malych ilościach i wode mineralną.
o do posiłków nie pamiętam jakie miała podawać.
Przy biegunce można też dać dziecku banana,czy kostkę gorzkiej czekolady.Spowodują,że kupki przestaną robić się wodniste.Moja ciocia wczoraj mi powiedziała że dziecku absolutnie nie powinno się podawać lekarstwa typu węgiel,stoperan które hamują biegunkę,lekarz jej tak zalecił.W końcu biegunka pomaga oczyścić się organizmowi z tego co mu szkodzi.Tylko wiadomo trzeba to kontrolować.
Mój synek również jak był mały miał kilkakrotnie biegunkę
Lekarka zamiast kaszek i mleka kazała mi podawać mu Sinlac ( jest to kaszka bezglutenowa)
-Podawać dziecku bardzo dużo picia ( male dzieci bardzo szybko się odwadniają) jednak nie soków owocowych bo moga byc dodatkowym źródłem biegunki najlepsza będzie woda badż herbatki ziolowe
- dodatkowo podawac dziecku jedzenie w którym znjaduję sie ryż, marchewka gotowana , jagody a tak że banany
- posilki podawać w mniejszych ilosciach ale częsciej
- dodatkowo lekarka pzrepisała nam probiotyk acidolac Baby, smecte i Enterol i suszony owoc borówki
Biegunka po 2 dniach ustała:)
O tak nie wolno podawać owoców i soków owocowych.I miałyśmy na jakiś czas odstawić właśnie mleko.
kiedy syna dopadła biegunka podawałam wodę oraz gotowałam marchwiankę.Dawałam po 2-3 łyżeczki.Kiedy biegunka nie mineła zadzwoniłam po lekarza,który kazał dawać smectę i kleik ORS 200
Najlepiej zastosować jeden z płynów nawadniających, podać kropelki Dicoflor lub inne probiotyczne, aby uzupełnić florę bakteryjną w jelitach, dodatkowo podawać dużo płynów i herbatek - najlepiej ziołowych. Nie należy wówczas podawać dziecku soczków, gdyż zawarty w nich cukier fermentuje w jelitach co może nasilić dolegliwości.
Koniecznie trzeba skonsultować się z lekarzem, gdy biegunce towarzyszy wysoka temperatura - powyżej 39 stopni, albo obfite wymioty, stolce zawierają krew lub śluz, biegunka trwa ponad dobę, maluch nie chce pić lub gdy choruję niemowlę - gdyż niesamowicie szybko się odwadnia i trzeba uzupełnić elektrolity dożylnie.
Dość często przyczyną jest zatrucie pokarmowe np bakteriami Salmonelli, które trafiają się w produktach zawierających surowe lub niedogotowane jajka lub np. gronkowce, czerwonka czy Echerichia coli powodują również problemy z brzuszkiem. Należy zwrócić uwagę na higienę dziecka po korzystaniu z toalety, gdyż bardziej narażone na zakażenia rotawirusami są maluchy w żłobkach i przedszkolach.
U nas biegunka pojawiła się po podaniu antybiotyku. Starałam się jak najwięcej przepajać dziecko i podawać probiotyki, po zakończeniu kuracji antybiotykowej dolegliwości związane z biegunką ustąpiły.
Ja nie podaje żadnych leków dziecku bez konsultacji z pediatrą a to co kiedyś usłyszałam od niego:
Noworodek karmiony piersią może robić kupki nawet po każdym karmieniu, często są papkowate,luźne i niema w tym nic dziwnego. Nie jest to wcale biegunka. Biegunkę można podejrzewać jeśli dziecko ma więcej wypróżnień niż zwykle np było 4 a jest 8. Pojawia się w nich krew,ropa lub śluz wtedy niezwłocznie idź z nim do lekarza. Zwłaszcza jeśli ktoś z domowników ostatnio chorował.
Przy biegunce polecam mleczko Humana MCT ,moja malutka po kuracji antybiotykowej miała problem z brzuszkiem lekarz wypisał receptę i mleko wykupiłam w aptece.Nie wiedziałam,że coś takiego istnieje już po wypiciu 1 butelki była poprawa.Mleko to można robić do butelki jest jednak gęstsze niż zwykłe mleko,lub w postaci gęstej do jedzenia łyżeczką jest przeznaczone dla wszystkich nawet doroslych.Teraz już wiem ,że coś takiego istnieje na pewno w takich sytuacjach będę sięgać po to mleko bo na prawdę bardzo szybko pomogło Emilce.
Przy biegunce nalezy podawać dziecku do picia herbatę,wodę,kompot jabłkowy (ale nie sok!),lekkie zupy,dobrze osolone wywary z jarzyn.Zaleca sie podawanie płynów do nawadniania zawierające glukozę.
dziewczyny dzisiaj rozmawiałam z pediatrą, bo mamy problem z biegunką przy antybiotykoterapii. I dowiedziałam się że smecta powoduje gorsze wchłanianie antybiotyku/ leków więc trzeba zachować odstęp czasowy, nie wiem dokładnie ile, ale jak powiedziałam, że u nas wychodzi 3 godziny, to lekarz powiedziała, że ok.