Biegunka

Najlepsza jest Smecta. Należy również podawać dziecku dużo wody do picia ewentualnie ziółka oraz elektorlity. Trzeba o tym pamiętać gdyż małe dzieci bardzo szybko się odwadniają. Do jedzenia można podawać ryż z gotowaną marchewką oraz gotowanym/ duszonym kurczakiem.

marieee89 - smecta jest na biegunkę :wink:

Pozdrawiam

A widzisz, czyli wprowadził mnie w błąd. Będę w poniedziałek albo wtorek u niego to wypytam.

Jak najbardziej Smecta na biegunki.
Ewcia floractin i enterol braliśmy, to dobre probiotyki. Pamiętaj, że floractin powinien być w lodówce.

Ja polecam enterol i pić przedewszystkim najlepiej wodę albo elektrolity a jak dziecko nie chcę to byle co ważne zęby pilo czesto a po trochu jeść nie musi moj syn odkąd skończył 9 miesięcy co roku lądował w szpitalu z buginka i wymiotami na niego działała tylko głodówka i kroplowka i tak przynajmniej raz w roku przez 6 lat po lyzce wody wymiotowal nic nie dzialalo dipherfan enterol scopolan itp w tamtym roku udało się bez szpitala a ma prawie 8 lat

kaparzynka, co roku w szpitalu z powodu biegunki współczuję.
Moją córę na szczęście chociaż tego typu przygody ominęły i oby omijały. Nawet jak my z mężem mieliśmy jelitówkę ona nic, myślę że to też zasługa szczepionki.

Ja zawsze sięgam po to samo, czyli po smactę. To dla mnie najlepiej działa. Brałam kiedyś też stoperan, ale jakoś nie jestem przekonana. Popatrz na przykładowej stronie z lekami jakie to ma opinie - tomipomaga.pl/lek:stoperan

Smecte nie kazde dziecko chce polknac - ja zawsze z tym mam problem :wink:
Ja przy antybiotyki mam dicoflor lub czasem acidolac baby.

Ogólnie na zatrzymanie rozwolnienie sprawdza się marchwianka, banany, kakao lub tą wodą klej od ugotowanego ryżu. U mojej starszej sprawdza się to ostatnie A u najmłodszej marchwianka ; )

My po antybiotyku też mieliśmy długo problem z kupkami, ale biegunkami bym tego nie nazwała. Sposobów wiele, pytanie co na to nasze maluchy, moją to tylko do banana można przekonać :slight_smile:

Zawsze radzę na biegunkę dokładnie to samo, czyli smectę. Działa szybko .
Jeśli nie będzie efektów to już wtedy radzę lekarza i badania.
Zresztą - to lekarz powie, co trzeba zrobić. Najważniejsze, żebyście szybko działali.

Starszy synek miał raz dwa dni biegunkę i dałam mu do jedzenia jagody i kaszkę ryżowa z kotów ana marchewka :slight_smile: pomogło . Wiadomo jeśli biegunka trwa długo trzeba skonsultować to z lekarzem :wink:

Najważniejsze jest to żeby przy biegunce nie zapomnieć o podawaniu dicofloru - trzeba wspomagać florę bakteryjną a ten probiotyk choć drogi to jest najlepszy na rynku. A smecta to must have w naszym domu, w końcu nie wiadomo kiedy trafi się przykra dolegliwość dla mojej córki. Tylko szkoda że nie ma jakiejś wersji łatwiejszej w podawaniu dla dzieci, bo ta jest przeokropna w smaku i dzieci często nie chcą jej jeść/pić.

Nigdy nie podawała probiotyki z apteki :slight_smile: wole probiotyki naturalne :slight_smile:

Dicoflor i u nas króluje, też uważam że jest najlepszy, choć acidolac baby też jest dobry.
dziubus, pewnie że naturalne lepiej, ale nie każdego malucha łatwo przekonać. moja np. długo nie chciała jeść jogurtów.

W sumie racja to zależy od dziecka :wink: mój starszy jogurty naturalne je bez problemów :)) nawet ode mnie kefir lub maslanki się napije :smiley:

Leki przeciwbiegunkowe. Jesli dziecko ma mocną biegunkęi jeśli taka biegunka utrzymuje się przez dłuższy czas, warto jest wprowadzić jakieś leki:
https://www.cefarm24.pl/biegunka.html
Tym bardziej,ze w aptekach jest wiele leków specjalnie dla dzieci.A długa biegunka moze doprowadzić do odwodnienia organizmu malucha.

No i nie zapomnijcie o nawadnianiu malucha. Biegunka może łatwo doprowadzić do odwodnienia dziecka.

Przy biegunce najlepiej oprócz diety, dodatkowo się nawadniać. Zwłaszcza jak nasze dzieci mają biegunkę. ja im podaję orsalit malinowy bo najbardziej im smakuje, i dostarcza odpowiedniej ilości elektrolitów.

U mnie złotą zasadą jest to, że daję dziecku bardzo dużo wody. Niegazowanej oczywiście! No i od pierwszego dnia biegunki od razu zaczynam podawać probiotyk, co robię przez kolejny tydzień. Ostatnio dawałam flostrum, bo jest w kroplach i łatwo się podaje. A jak biegunka nie mija po drugim ndiu, to idę do lekarza.

dicoflor również jest w kroplach gdyby coś Sabinka. ja ostatnio tylko go kupuję - jest lepszy od acidolac mi się wydaje. warto też go podawac jeszcze przez co najmniej tydzień po chorobie a nawet dwa by jelita wróciły do formy

Masz rację, Ewcia, co do podawania :slight_smile: Probiotyk trzeba podawać co najmniej tydzień, a najlepiej nawet dwa tygodnie po chorobie, bo to nie działa tak szybko, że kropla dotyka błony śluzowej i już jest naprawiona :wink:

Niestety biegunka to szczególnie u dzeciakó chodzących do przedszkoa to się zdarza, ja to się zawze pocieszam że jak już raz jelitówka złapie to przez parę miesęcy spokój, u nas złoty zestaw to flostrum plus, dużo wody i często, podobno węgiel też jest dobrze dawać, ale u nas jak na razie bez tego przetrwaliśmy