Anabanana, to 1922 zł netto na osobę. Czyli wystarcza, że macie łączny dochód 6000 zł i już się nie łapiecie, bo wychodzi po 2000 zł na osobę.
Łączny dochodzi 6000 zł to kwota nie do przeżycia w dużym mieście
Tylko tutaj też musicie zwrócić uwagę kiedy się składa papiery o becikowe. Wtedy matka może mieć np. 60% wynagridzenia także jakieś szanse już są
Monia - nie do końca. Z tego co się orientuję to biorą dochody z poprzedniego roku. A 60% masz jedynie w drugiej części urlopu rodzicielskiego/macierzyńskiego. W takiej sytuacji w pierwszej części masz 100%.
Informacja z internetu dot. becikowego w 2021 roku:
"Do otrzymania becikowego niezbędne jest spełnianie kryterium dochodowego, które wynosi 1922 zł na osobę w rodzinie.
W zależności od momentu złożenia wniosku, rozpatrywany będzie dochód z 2020 lub 2019 r.
Jeżeli wniosek zostanie złożony w okresie do 31 października 2021 r., to brany będzie pod uwagę dochód z 2019 r., czyli z roku kalendarzowego poprzedzającego okres zasiłkowy. W przypadku późniejszego złożenia wniosku będzie to dochód z 2020 r.
W każdym jednak przypadku uwzględniony zostaje również dochód uzyskany oraz dochód utracony."
źródło: https://www.infor.pl/prawo/dziecko-i-prawo/becikowe/5145651,Becikowe-2021-komu-przysluguje.html
Marta K, dokladnie.
Warto tez wiedziec ze jezeli pracodawca wyplaca premie itp to one rowniez licza sie do tego kryterium
Wszystko się wlicza, ta kwota 1922 zł to nie jest kwota przypadkowa :)
Ja myślę że tutaj załapał się bezrobotni czyli tacy którzy żyją sobie z zasiłku i właśnie tacy ludzie którzy mają na umowie najniższą krajową a mają dużo dzieci bo to jest przeliczana na osobę albo jeszcze jest sytuacja kiedy mają na przykład na pół etatu bo inaczej nawet jeżeli ktoś ma na cały etat to przecież na rękę to już jest ponad 2000
Zapomniałaś dodać że trzeba iść do ginekologa do 10 tyg ciąży więc ja automatycznie się nie łapie na becikowe
Monia, chyba że ci położna albo lekarz wypisze zaświadczenie, że byłaś przed 10 tygodniem pod opieką medyczną, to jest tylko kwestia tego papierka ;)
Monia akurat poruszalysmy tutaj kwestie finansowa. Oczywiście tzeeba być pod opieką lekarza od 10 tc, ale tutaj ta kwestia formalna jest do obejścia jesli mamy fajnego lekarza lub fajna położna. Wystarczy takie potwierdzenie od położnej, nie musi być karta ciąży bo niektóre już dIewczyny pisały ze mkmo że dowiedziały si eo ciąży to kartę ciąży miały zakładane na kolejnej wizycie i w rezultacie byla założona później niż 10 tc
Na te becikowe również mogą liczyć Ci, którzy pracują na czarno i nie wykazują dochodów. Znam taki przypadek - kobieta urodziła drugie dziecko zarabiajac 2700 mies, mąż od kilku lat zarabia bardzo dużo ale wszystko na czarno i dzięki temu dostają różne zapomogi na dzieci, do tego 500 plusy a nie wiem, czy się orientujecie ale całkiem fajna sumka wychodzi. Jeżdżą samochodem za prawie pół miliona, zaraz zaczynają budować dom i tacy potrafią sobie radzić :)
Świeżo upieczona mysle ze predzej czy później to się im zmieni praca na czarno nigdy nie wiadomo co się może wydarzyć i wtedy przejza na oczy albo ktoś ich poprostu podkabluje ...
Też mi się wydaje że to nie jest rozwiązanie z przyszłością . A co z choćby marną ale marną emeryturą w przyszłości?
Też znam tski przypadek że ciągną z mopsu ile wlezie . Mają więcej kasy niż np ja , a mi się nic nie zależało bo oni wszytko na czarno. Ja wierze w sprawiedliwość i karmę :D
No słabe jest to, że ludzie uczciwie pracujący nie mogą liczyć na różne zapomogi. Nasze pieniądze też się do tego dokładają i niewiele z tego mamy. Ale tak jak mówisz, karma wraca :)
Podatki ludzi uczciwie pracujących idą na takich cwaniaków. Mi się wydaje, że za jakiś czas będziemy mieć w kraju kryzys i wtedy nagle potrąca te swoje dodatki i zderza się z marną rzeczywistością. Zawsze wierzyłam w karmę... musi powrócić :)
Nasze pieniądze też muszą iść aby utrzymać więźniów w pierdlu
Monia ja też tak myślałam, że się nie załapię bo byłam u ginekologa później (pomijam finanse bo nie liczyłam jeszcze czy się uda czy nie). Położna mi ten świstek wypisała i wpisała tak aby pasowało :)
Ale jeszcze nie składałam. Muszę popatrzeć kiedy miałam niższy dochód.
Ewcia a nie ma na to określonego czasu na zlozenie?
Ja byłam w szoku jak się ostatnio dowiedziałam, że becikowe nie jest dla wszystkich dzieci. Wcześniej nie siedziałam w temacie aż tak bardzo, ale jak to wprowadzili, to był to tak głośny temat, że nawet przez myśl mi nie przeszło, że nie jest równo dla wszystkich
Ja też byłam w szoku jak się dowiedzialam. Poszłam do lekarza już w 5 tc żeby m.in. mieć pewność że formalnie będzie ok i będzie mi przysługiwalo. Odesłał mnie wtedy do domu bo to za wcześnie żeby coś zobaczyc na USG i finalnie byłam u niego w 8tc i wtedy zalozyl mi książeczkę.. A pozniej sie okazało ze to i tak na nic bo przecież tacy bogaci jesteśmy że się nie łapiemy haha chory kraj do 1922 zł na os..