Mała zołza to fajnie ze sie udało. No ja też nie wiedzialam, ale jak składałam wnioski to zapytala się czy mam już zaświadczenie od szpitala czy nie, i powiedziała że położna też może wypisać.
Mi również położna wypisywała zaświadczenie . Sama zaproponowała tylko kartę ciąży chciała zobaczyć.
To że położna może wypisać to super rozwiązanie. Nie trzeba wtedy dzwonić i jeździć do swojego ginekologa a ta położna i tam do nas przychodzi.
To ja nawet nie wiedziałam że można próbować u poloznej to załatwić no i rzeczywiście jak ktoś u lekarza był za późno to ma problem rozwiązany
Nie każda położna może.
Jeśli wcześniej wbila pieczątkę że to jest pierwszą wizyta nie jest w stanie już tego inaczej zmienić niestety
Mi się nie chciało załatwiać tych formalności, bo facet w międzyczasie zmieniał pracę i więcej papierów i nie wiem czy się łapiemy w tym przedziale kasowym.
Nie można przekroczyć 1922 zł netto na osobę. Czy któraś z was przekroczyła ten próg i mimo to udało się dostać to becikowe? Lekarz mi wypisał zaświadczenie, że byłam pod jego opieką od odpowiedniego tygodnia, ale trochę przekraczam ten próg zarobkowy...
Mi położna środowiskowa też proponowała wypisanie zaświadczenia.
Magdalena, możesz próbować, kto wie? Chociaż ja wiem z doświadczenia, przy okazji starania się o różnego rodzaju stypendia socjalne, że nawet jak o 1 zł przekroczysz dochód, to już jesteś za bogata. Ale może jakiś urzędnik akurat źle policzy :)
MagdalenaGie jak przekraczacie to jej dostanienie,ale spróbuj może coś źle policzyliście. Ja jak miałam jedno dziecko nie składałam bo wiedziałam,że na bank nie dostaniemy. Teraz na czworo było dzielone,więc na oko liczac wiedzialam,że dostanę.
Ja też nie wiedziałam,że położna może mi dca takie zaświadczenie. Ona sama mi o tym powiedziała,że na następną wizytę mi przyniesie. Tak czy siak w końcu sama musiałam do niej iść do przychodni po dokunent
Magdalena ale brałaś dane z 2019 roku?
Mi tez położna wypisała zaświadczenie na wizycie domowej dla mnie to duże udogodnienie nie trzeba jeździć i załatwiać. Teraz mam nadzieję że tez mi wypisze nie będę musiała jeździć do lekarza bo po połogu byłoby już chyba za późno żeby załatwić formalności
To jak urodze w listopadzie to już zarobków z 2019 r wziąć nie mogę bo dokumenty skalda się po porodzie, nie? Mieliśmy niższe zarobki ale czy na tyle żeby dostać to nie sadze w sumie.
Ewa, jak Ty robisz te odnośniki do osób? :)
Świeżo upieczonamama no to już musisz za 2020 skladac,albo możesz w listopadzie za rok i w tedy będzie za 2021 rok
Swiezoupieczonamama dokładnie tak jak Maziulek pisze bo do tego świadczenia jest orkes rozliczeniowy od listopada do października nr.
No dokładnie. A będziesz na macierzyńskim to może bardziej będzie Ci się opłacało złożyć w listopadzie za rok.
Swiezoupieczonamama kopiuję nick ale robię to na laptopie. Na telefonie za dużo roboty i chyba nawet nie wychodzi.
Sana bym chciała zawsze troche kasy wlasnie. Ale niestety nie da się u mnie załatwić tego zaświadczenia za cholere.
MagdalenaGie spróbuj złożyć, najwyżej Ci wniosek odrzucą. Może się okazać, że masz jakiś błąd w obliczeniach i akurat się uda.
Swiezoupieczonamama jeśli Ci przekracza nieznacznie to poczekaj do przyszłego roku wtedy z macierzyńskim wyjdzie Ci mniejsza kwota i może się uda.
Monia a to ani lekarz ani położna nie mogą Ci tego zaświadczenia wypisać?
Monia a dlaczego tego zaświadczenia nie możesz załatwić? Byłaś na pierwszej wizycie po 10 tyg?
Mi położna wszystko wypisała
Tak byłam po 10 tygodniu dlatego też ciężko mi to załatwić inaczej mówiąc nikt nie chce mi wpisać inaczej :D