Beta HCG

Ale chodzi o jedną osobę i właśnie nie wiem czy bruttocxy netto. 

Ale właśnie może jak bd już mieć dziecko w przyszłym roku to w 2023 będziesz mogła mając 80% przez cały rok. Mi tutaj o to szczególnie chodzi. Bo jednak 20% to trochę kasy jest 

Ona to na dziecko rozliczenie wychodzo 112zl.jakos za miesiąc. Rozlicza się od czasu urodzenia dziecka. Czyli załóżmy że meosoc ma 30 dni urodzilo się Bobo 15 to te kwotę za ten mieaoac dostaniesz w połowie pozostałe już 100% tej kwoty. Jak ma swoje dwoje dzieci to można już na dwójkę odliczyć sobie od podatku ,ale tylko jeden rodzic może. U mnie mąż pracuje za granicą i każde może sobie odliczyć to od podatku. Ja w Polsce on u siebie 

Mazia, fajnie że macie taką możliwość, zawsze coś.

Monia, te 56 tys/rok to jest dochód. 

(Dochód to wszystkie przychody, od których odejmujemy koszty. Jest to więc po prostu różnica między przychodem a kosztem . Żeby mówić o dochodzie, musi być spełniony jeden warunek. Przychód musi być wyższy od kosztów podatkowych. Dochód jest to czysty zysk, który uzyskuje się po odjęciu kosztów). 

No rzeczywiscie jak będę miała 80% to wtedy już lepiej, tyle że jeszcze wynajmuje dom od którego płace podatek co miesiac i to pewnie też jest wliczane jako mój dochód. 

Czyli dość dużo osób może tak zrobić. 

Jak. Dla mnie ti jakąś czarna magia. Nigdy nie wiedziałam o co chodzi z tymi zniżkami i ulgami 

Jeju napisałam się tu i sobie kartę zamknęłam... :/

Anita jeśli rodzisz teraz w październiku to masz czas na złożenie wniosku do października 2022, więc będą brali pod uwagę dochód netto za rok 2020.

Okres rozliczeniowy trwa od 1.11 do 31.10 kolejnego roku.

Ja składałam wniosek we wrześniu, więc brali dochody z 2019.

Dziś dostałam pismo na elektroniczną skrzynkę, że mi przyznali także super bo nie byłam pewna czy się zmieszczę. Jednak za 2019 rok  miałam macierzyński a mąż miał niższe zarobki to dzieląc na 4 na styk się udało :)

Przy pierwszym dziecku też nie składałam bo się nie łapałam.

Wniosek o becikowe składałam elektronicznie na portalu empatia i musiałam dołączyć tylko skan zaświadczenia lekarskiego/od położnej. Także super, bo żadnych dokumentów ani wychodzenia z domu :)

Co do ulgi to my się rozliczamy z mężem osobno a ja sobie odliczam ulgę na dziecko (teraz będzie też na drugiego za okres od 16.08) ale na progi nie zwracałam uwagi. Będąc w małżeństwie liczy się wspólny dochód:

"92,67 zł miesięcznie, czyli do 1112,04 zł rocznie z tytułu ulgi prorodzinnej na wychowywanie jednego dziecka spełniającego warunki ulgi - przy założeniu, że dochód podatnika po odliczeniu składek na ubezpieczenie społeczne nie przekracza łącznie 112.000 zł, a niepozostającego w związku małżeńskim, w tym również przez część roku podatkowego, nie przekroczyły w roku podatkowym kwoty 56.000 zł"

56k rocznie ? to jest warunek ulgi ? ;/ 

Ewcia dzięki  chyba korzystniej będzie składać na macierzyńskim;) bo te dochody  to rozne a czytalam ze umowy zlecenie się wliczając a o dzieło tez ?

Anabanana tak to jest warunek ulgi, ale teraz dzięki tym rozliczeniom przez epit jak wprowadzisz dane dziecka to od razu Ci wyskoczy czy przysługuje Ci ulga. 

Aniska wydaje mi się że o dzieło też bo chodzi o wszystkie dochody. Warto sobie właśnie przeliczyć mniej więcej kiedy się opłaca wniosek złożyć. Z tym że do becikowego chodzi o dochód netto czyli pomniejszony jeszcze o składki społeczne i zdrowotne.

Aniska, ale to bez znaczenia dla Ciebie czy złożysz będąc na macierzyńskim czy teraz po porodzie bo i tak będą brać pod uwagę Twoje zarobki (dochód netto) z 2020 r. 

A to nie jest tak ze teraz by brali za rok 2020 a za rok przed 12 urodzinami za 2021 ?

Nie ogarniam tego ;)

Aniska też bo biorą z pitu dochód a tam wszystko wchodzi. Od dochodu odliczasz składki i podatek, tak jak Magda i Lena napisała. 

I w Twoim przypadku będzie jak napisała Swiezoupieczona mama, chyba że zdążysz jeszcze złożyć do końca miesiąca. 

Jak złożysz do końca października 2020 to wezmą dochód z 2019 roku. Jak złożysz później to z 2020. 

Okres rozliczeniowy nie pokrywa się z rokiem kalendarzowym - do becikowego trwa od 1.11 do 31.10 kolejnego roku.

Ja to Wogole tego nie czaje... 

Małazolza ma rację, mi też brali z 2019 i całe szczęście bo w 2020 rodzice wydzierżawili mi gospodarstwo i tylko dodatkowa papierologia by była tego tytułu. 

No niestety oni mają swoje okresy rozliczeniowe. Ja jak składałam musiałam przedstawić dochody za rok 2019 w tedy byłam na macierzyńskim ,gdybym złożyła teraz w listopadzie już by brali za 2020 rok ,a w tedy już byłam na wychowawczym więc nie miałam dochodów także na stówę bym dostała,ale teraz też się załapaliśmy. 

Ps: zaświadczenie od położnej jak już jets wystawione jets ważne miesiąc. Ja o tym nie wiedziałam i dlatego szybciej złożyłam wniosek bo miałam plan na listopad,ale już nie chciałam latać do niej znowu po nowe zaświadczenia

To jest taka papierologia że głowa mała. Chore jest to z tym zaświadczeniem jak posze Maziulek. Czemu tylko miesiąc ważne? Totalnie bez sensu. Czasami naprawdę trzeba tyle poczytać i pokombinować żeby dostać parę groszy że ręce opadają. Tak jakby nie mogli dawać tego 1000 zł każdemu urodzonemu dziecku po prostu na wyprawkę. 

Magda, no niestety, nie każdemu się należy a progi są tak niskie że mało komu się w ogole należy :) taki kraj 

Magda i lena to prawda, że powinno się należec za to że się urodziło dziecko i już. Ja po wyjściu ze szpitala chcialam to wszytsko ogarnąć w tym samym dniu to jeszcze zaświadczenie od położnej było potrzebne. 

Idziemka ja nie wiedziałam, że położna też może wystawić i uznałam, że mi przepadnie bo u lekarza byłam bodajże w 11 tyg (byłam wcześniej ale u innego i mi nie założył karty ciąży). A tu mnie położna sama zapytała na wizycie patronażowej i wpisała daty tak aby pasowało. Także super :)

I fajnie, że można wszystko internetowo załatwić.

Mi tez położna wypisała zaświadczenie