Beta HCG

dokładnie jak pisze świeozupiecoznamama nie naliczą Ci tak Anita. Masz czas na złożenie wniosku do października 2022 jak urodzisz w tym miesiącu bo kojarzę, że w tedy masz termin. Czyli będą liczyć dochód jak zanieść w listopadzie wniosek za 2020 , a jak dasz jeszcze w październiku wniosek to za 2019. 

Ja miałam czekać do listopada, ale okazało się, ze zaświadczenie od położnej ważne jest tylko miesiąc więc nie chciałam drugi raz do niej lecieć i złożyłam w sierpniu jakoś. NIe byłam pewna czy dostanę, ale się udało otrzymać. Ja nie musiałam do MOPS dawać skanu karty ciąży, wystarczyło zaświadczenie od położnej. 

Eeee w tym kraju najlepiej być matką samotnie wychowującą dziecko, wielodzietna, bez pracy ,  na zasiłkach, to ma więcej niż przeciętny kowalski.

I tu masz rację. 

Tylko ja jeśli mam partnera i ojca podanego nie mam z tego nic, mogę się chyba tylko rozliczyć 

Mi z samą moją wypłatą się nie należy dzielac na 2 a co dopiero jak się wezmie pod uwagę jeszcze zarobki mojego narzeczonego.. 

A znam taka która nie uznała ojcostwa żeby tylko pobierać jak najwięcej od państwa. No najlepiej nie pracować, tylko rodzic dzieci i brać te wszystkie zasiłki. 

Są takie osoby, ale nic nie porodzimy. 

Mówię tutaj o osobach które nie mają dzieci. Bo jeśli mają to już inna bajka. Jednak nie każdy ma z kim zostawić małe dziecko to oznacza że facet musi pracować sam 

My z pierwszym ledwo co się załapalismy na becikowe szczęście w nieszczęściu na umowie miałam najniższa krajowa, a resztę pod stołem i dlatego się załapalismy. Teraz to będziemy liczyć na 4 więc też jest szansa chociaż zarobki wzrosły. Za 3 tygodnie będę wiedzieć kiedy wywołujemy czy cesarka tak szybko to zleciało że nie dowierzam 

Mając na umowie najniższa krajowa to jak najbardziej jest to do osiągnięcia. Bo teraz chyba rzadko się zdarza że obydwoje rodziców zarabia po max 3 tys na rękę no chyba że jedno z nich nie pracuje. 

Oj to prawda, czas leci jak głupi.. Dopiero co się zobaczyło 2 kreski na teście a już zaraz poród. Za dzieciaka czas leciał wolniej, 10 mies szkoły się tak dluzyly a teraz 9 mies ciąży pstryk i już 

Pamiętaj o tym kochana że ludzie też mają na umowie najniższa krajowa a resztę mogą mieć do ręki no ale tego już zus w sumie nie obchodzi :D

A ile do becikowe go musi byc na 1 osobę? I jak to się liczy np. W moim przypadku jeśli nie mam ślubu, mieszkamy razem normalnie 

Monia, to nie ma znaczenia, tak czy inaczej będzie liczony dochód twój i partnera razem, czy żyjecie z formalnym związku czy nie. Na jedną osobę dochód nie może przekraczać 1922 zł netto.

Świeżoupieczonamama 

Mój dużo zarabia więc zobaczymy czy się załapiemy ja też źle nie zarabialam tylko tyle że połowę dostawałam pod stołem, jak nie miałam dzieci to wtedy mi to nie przeszkadzało. 

Mi pierwsza ciąża bardzo wolno leciała, teraz obowiązki przy dziecku dom to też inaczej czas leci dużo szybciej. A jak już ma się dzieci to czas zdecydowanie plynie jeszcze szybciej 

My.na.becikowe się.nie załapaliśmy. Będziemy teraz.probowac jeszcze w listopadzie, bo sytuacja się trochę zmieniła, a będzie.brany pod.uwage kolejny rok.kalendarzowy. Jednak nie nastawiam się.

To gdzie tam. Kto się może załapać na takie coś ale brutto czy netto 

MOnia wasz dochód na rekę dzielony na trzy osoby nie może być wyższy niż te 1922zł . Ja przy pierwszym dziecku nawet nie składałam bo wiedziałam ,ze nie ma szans. Teraz złożyłam i się udało. Już była kwota dzielona na 4 osoby, więc szanse były większe pomimo , że zarobki męża większe 

No właśnie, może w przyszłości się uda przy kolejnym dziecku bo jednak dzieląc na 3 to ciężko. Tyle że zanim będzie drugie dziecko to zarobki jeszcze bardziej poszybują a ta kwota 1922 jest niezmienna od lat i taka jeszcze długi pozostanie tak samo jak pierwszy próg podatkowy jest do 85 528 zł odkąd pamiętam i kiedyś rzeczywiscie byla ta kwota nie osiągalna dla większości ludzi a teraz to ciężko jej nie przekroczyć i trzeba płacić podatek .. 

Dokładne, tutaj dziecko jesnie ma dochodu więc liczy sie dochód na ilość członków więc im więcej dzieci, tym łatwiej sie zalapać nawet przy większych zarobkach 

Dokładnie tak jak mówicie. Jeśli pracuje mama i tata to ciazko się załapać bo nikt w tych czasach nie zarabia najniższej krajowej bądź nie pracuje na pół etatu  czy na umowę zlecenie. Teraz ludzie zarabiają więcej ale więcej też wszystko kosztuje. 

Swiezoupieczona, dokładnie, teraz raczej nie będzie się opłacało rozliczać PIT razem z mężem, bo wpadniemy z drugi próg dochodowy i trzeba będzie zrobić to oddzielnie.

A rozliczacie się na dziecko? Swiezoupieczonamama Ty nie masz ślubu? To będziesz się rozliczać tam chyba jest 90 parę zł za miesiąc? 

Ja jeszcze nie, dopiero za 2021 będziemy mogli sobie odliczyć ulgę na dziecko :)

Monia, właśnie jak napisałaś to zaczęłam o tym czytać, wcześniej się tym nie interesowalam i okazuje się ze warunkiem dostania ulgi na dziecko dla rodziców nie będących w związku małżeńskim jest to że nie można zarabiać rocznie więcej niż 56 000 zł .. Jak na moje kalkulacje to nie będę mogła odliczyć.